De Franse staatssecretaris Marlène Schiappa noemt zichzelf sapioseksueel.
Photo News De Franse staatssecretaris Marlène Schiappa noemt zichzelf sapioseksueel.

Exclusief voor abonnees

In tijden van uiterlijk vertoon vallen ‘sapioseksuelen’ op intelligentie: “Intellect kan uiterlijk compenseren”

De Franse media raken al dagen niet uitgepraat over hun staatssecretaris Marlène Schiappa, (36)  die in een interview verklaarde ‘sapioseksueel’ te zijn.  Deze groep mensen - sapioseksuelen, dus - voelt zich aangetrokken tot de intelligentie van een ander, uiterlijk is zwaar ondergeschikt. Dat seks deels tussen de oren zit, was reeds bekend. Maar zijn er inderdaad koppels bij wie het oog niet veel wil, als er maar erudiet wordt gefezeld?

Het begon zo: Marlène Schiappa gaf vorige week een interview aan de krant Le Journal du Dimanche. Het ging over de gelijkheid tussen man en vrouw, een thema waar ze als Franse staatssecretaris voor bevoegd is. Doch, gaandeweg zwermde het ernstige gesprek naar Alain Juppé (73), tussen 1995 en 1997 premier van Frankrijk. Juppé is  een nette man, doch niet bepaald een jonge hengst uit een Calvin Klein-reclame. Niettemin: Schiappa vindt ‘m sexy, bekende ze, want ‘Ik ben sapioseksueel’.  De journalist voegde toe, “Vertaling: iemand die opgewonden wordt van intelligentie” (‘sapiens’ betekent wijs) waarop Franse media de passage gretig deelden. Want jongens, wat is dat nu weer,  sapioseksualiteit?! Moet je mekaar in bed dan ‘Kritik der reinen Vernunft’ liggen voorlezen? 

Geprikkeld door goede gesprekken

Je hebt 25% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
  • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis

43 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Toran Korshnah

    Laat ons eerlijk zijn, als je iemand dom vindt (al hoeft deze persoon absoluut niet dom te zijn) dan is het erg moeilijk om deze persoon sexy te vinden, hoe mooi deze lichamelijk ook is. Alleen de seks maakt een relatie niet.

  • Mario Tersago

    Ik begrijp de stelling wel. Al is het esthetische, vaak de initiële aansteker.. Het is daarom geen sinecure dat dit de drijfveer is voor aantrekking. Soms kan men zeer aangenaam verrast en aangetrokken zijn door het innerlijke, iets gespecificieerd bv. sapioseksueel of een ander bepaalde karaktereigenschap. In een maatschappij van hetero's zijn homoseksuele, panseksuele en ja zelfs sapioseksuelen.. meer dan welgekomen. Of zijn we echt zo puriteins geworden?

Lees meer