Getty Images

Mannen ervaren meer stress als hun vrouw meer dan 40% van het gezinsinkomen verdient

Uit de meest recente cijfers van vacature.com en de KU Leuven blijkt dat de loonkloof tussen mannen en vrouwen nog altijd zo’n 747 euro bedraagt. Dat de man de grote kostwinner moet zijn in het gezin, is dan ook een hardnekkig stereotype dat blijft heersen onder velen. Dat wordt ook bevestigd door een nieuw onderzoek waaruit blijkt dat mannen meer stress ervaren, als hun wederhelft meer dan 40% van het gezinsinkomen verdient.

Voor de studie werden meer dan 6.000 Amerikaanse heteroseksuele koppels opgetrommeld die 15 jaar gevolgd werden. Daaruit bleek dat mannen het meeste stress ervaren, als ze de enige kostwinner zijn en alle verantwoordelijkheid dragen voor de financiën van het huishouden. Hun stress nam af, zodra het inkomen van de vrouw 40% van het gezinsinkomen nadert. Zodra het inkomen van de vrouw dat punt echter bereikt, toonden de resultaten aan dat het stressniveau van de mannen weer toenam. Zodra vrouwen dus meer dan 40% van het gezinsinkomen verdienen, waren de mannen meer gestrest.

“Deze bevindingen tonen aan dat er nog enkele hardnekkige genderidentiteitsnormen heersen, maar ook dat die sociale normen over de broodwinning van mannen een negatieve invloed heeft op hun mentale gezondheid”, aldus mede-auteur van het onderzoek Joanna Syrda.

Genderstereotypen

“Dit is een groot onderzoek, maar wel met een specifieke doelgroep. In andere groepen van de samenleving kunnen andere resultaten naar voren komen. Toch zijn de resultaten sterk genoeg om te stellen dat genderstereotypen nog altijd de wereld niet uit zijn en dat die ook voor geestelijke gezondheidsproblemen kunnen zorgen”, gaat Syrda verder.

Daarnaast wijt Syrda het psychologische leed ook aan een praktische overweging. “Dat mannen zich meer gestrest voelen, zodra hun economische afhankelijk groter wordt, kan ook voortkomen vanuit een praktische overweging, bijvoorbeeld uit angst voor financiële problemen, zodra er een scheiding volgt.”

De studie toonde echter wel aan dat mannen geen psychologische problemen ervoeren als hun vrouw voor het huwelijk al de grote kostwinner was.

8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Catherine MISTIAEN

    Ik heb zo de indruk, tussen de lijntjes, dat mannelijke stress in vrouwenmagazines scheef bekeken wordt ("een beetje belachelijk") en vrouwelijke stress bijzonder ernstig wordt genomen. Zowel M als V verdienen het om zo weinig mogelijk gestresseerd door het leven te gaan.

  • BART DEKEYSER

    stress heb ik niet hoor, hoe meer zij verdient, des te meer we kunnen genieten ^^

Lees meer