screenshot

Nederlandse erg sarcastisch: "Zo spreek je over seksueel geweld zonder haatreacties te krijgen"

Anke Laterveer, een Nederlandse comedienne. De naam zegt u waarschijnlijk weinig, maar in Holland doorbrak ze een groot taboe door op de televisie over haar aanranding te komen praten. Dapper, vinden wij. Ongeloofwaardig, vonden anderen. "Want wie wil nu een dikke zeug aanranden?", klonk het op Twitter. Reden genoeg voor Anke om in haar pen te kruipen en een satirische gids te schrijven voor slachtoffers: 'Hoe in het openbaar te spreken over seksueel geweld zonder haatberichtjes te krijgen'"

Anke werd aangerand in haar eigen huis. Door haar date. "Hij zei dat ik gewoon even mee moest werken." Daarover kwam ze getuigen in het Nederlandse praatprogramma 'Pauw'. Erg moedig, maar daar dacht Twitterend Nederland anders over, en Anke kreeg het online zwaar te verduren. "Als ik iets heb geleerd van mezelf uitspreken in de media, dan is het wel dat er een heel leger mensen klaarstaat om slachtoffers te vertellen wat je wel en niet kunt zeggen en op welke manier", schrijft ze op haar website. "Speciaal voor jullie zet ik de do's en don'ts van je als vrouw uitspreken over seksueel geweld even op een rijtje."

Niet doen:

* Zeg niet dat je boos bent. Het is heel vervelend voor mensen om te lezen dat jij aanstoot neemt aan wat jou is overkomen.

* Zeg niets positiefs over seks of over dat je vaak date. Je zou er de indruk mee kunnen wekken dat je van seks houdt en als dat zo is, waarom zou je het dan erg vinden dat iemand ongevraagd aan je zit? 

* Toon je verdriet niet. Niets zo onaantrekkelijk als huilende vrouwen. Wat is dat toch met ons en emoties?

* Maak geen grapjes. Je doet daarmee alsof seksueel geweld iets om te lachen is en dat is natuurlijk niet zo. Bovendien zijn vrouwen sowieso niet grappig, dat weet iedereen.

* Wees niet te onaantrekkelijk. Onaantrekkelijke meisjes worden niet aangerand, dus je bent duidelijk dingen aan het verzinnen nu.

* Wees niet aantrekkelijk. Als jij zomaar met je lekkere lichaam over straat gaat (of thuis zit, of op je werk of waar ook), dan moet je niet verbaasd zijn dat mensen daar aan willen zitten.

* Zeg niets over psychische schade die je opgedaan hebt door de ervaring. Het diskwalificeert je als slachtoffer, want wie gek is, kan niet de waarheid spreken.

* Vertel niets over wat er in jouw huis of met jouw bekenden gebeurde. In dergelijke gevallen is het sowieso altijd jouw keuze geweest, dus telt het niet.

* Zeg niets over dat de dader een man was. Hoewel 94% van de daders van seksueel geweld een man is, kan het uitermate pijnlijk zijn voor andere mannen als ze hierover lezen. 

Wel doen:

Erken je eigen aandeel. Als je twijfelt of er wel een eigen aandeel is en of aanranding niet sowieso verkeerd is, kun je een testbericht erover plaatsen op social media.

Vertel andere mannen dat het niet hun schuld is. Vanzelfsprekend verzeker je de mannen die er niets mee te maken hebben nogmaals dat het niet hun schuld is omdat zij er niet bij betrokken waren. 

* Verzeker ook jouw dader dat het niet zijn schuld is. Hij had het natuurlijk allemaal helemaal niet zo bedoeld en jij had niet van die onduidelijke signalen (zoals kleding dragen, ademen en bestaan) uit moeten zenden.

* Last but not least: hou je mond. Het beste zeg je er helemaal niks over.

Lees meer