3
thinkstock

Nog een beetje moe? Dit zijn de gekste ochtendgewoontes van succesvolle CEO's

Ochtenden zijn nooit makkelijk. Hoe je het ook draait of keert: die warme cocon inruilen voor een koud en kil bureautje is meestal niet het leukste vooruitzicht. En toch bestaan ze: mensen die al uren opgewekt achter hun computer zitten te tokkelen terwijl jij een liter koffie nodig hebt om überhaupt te kunnen ademen. Hun geheim? De juiste ochtendroutine. En voor wie daarbij wat hulp kan gebruiken, hebben we 7 ietwat gekke gewoontes van succesvolle CEO's. Graag gedaan!

1. Quality time met je hond

Dan Lee, leider van een bedrijf dat standing desks maakt, neemt iedere ochtend een paar uur de tijd voor knuffeltijd met de hond. Hij staat op om half 4 's ochtends (auw), en drinkt vervolgens twee liter water, twee kopjes koffie én een gezonde smoothie. En nee, het volgende halfuur zit hij niet alleen op het toilet, maar plant hij wel standaard 30 minuten speeltijd in met zijn hond. "Geen idee wie van ons twee daar het meest naar uit kijkt," aldus Lee. Tegenwoordig zijn huisdieren in steeds meer bedrijven toegelaten, omdat het therapeutisch werkt. Geen slecht idee dus, lijkt ons.

3
thinkstock

2. Een ijskoud bad

De CEO van Pinterest, Tim Kendall, zweert dan weer eerder bij een ijskoud bad dan een aaibaar huisdier. En dan bedoelen we ook écht ijskoud: hij vult zijn badkuip met ijsblokjes en controleert met een thermometer het water tot het exact 12 graden is (ja, dat lees je goed). Vervolgens springt hij er vijf minuten in. "Eigenlijk is het effect net hetzelfde als koffie drinken", vertelt Kendall in een interview met technologiewebsite Recode. "Zodra ik uit bad stap, voel ik me erg gefocust en boordevol energie." Het proberen waard, maar doe ons misschien toch die hond maar.

3. Liggen op een spijkerbed

Eric Casaburi, CEO van het sportbedrijf Retro Fitness, pakt het dan weer helemaal anders aan. En vrij ongebruikelijk. Hij gelooft immers dat je je pas voor de volle 100 procent op iets kan focussen als je jezelf traint om ook op ongemakkelijke of vervelende plekken kalm en mindful te zijn. Zelf oefent hij dit op een spijkerbed, waar hij twee keer per dag mediteert. "Mijn vrouw denkt dat ik gek geworden ben, maar ik vind het effect ongelooflijk," getuigt Casaburi. "Je leert om op de meest oncomfortabele manier toch rustig te blijven en helder te denken. Dat zorgt ervoor dat je ook onder stress veel beter zal presteren."

4. Carpoolen met een vriend

Laat het aan de oprichter van transportbedrijf Lyft over, om te zweren bij een carpoolmoment als de perfecte start van de dag. John Zimmer rijdt immers naar het werk met zijn beste vriend en collega-oprichter Logan Green. Het ideale moment om de violen te stemmen wat het werk betreft, of om gewoon rustig te praten over je persoonlijke leven. Bovendien is het ook nog eens milieuvriendelijker.

3
thinkstock

5. Pianospelen

Of je buren er even blij mee zullen zijn, is nog maar de vraag, maar daar trekt Gene Caballero, CEO van tuinbedrijf GreenPal, zich in elk geval niets van aan. "Het is iets leuks en creatiefs, en ik kijk er iedere ochtend opnieuw naar uit," vertelt hij. "Bovendien zorgen de bewegingen tijdens het bespelen ervoor dat je bijna ieder gebied van de hersenen tegelijk aanspreekt, dus het maakt ook voor dat die grijze massa op gang komt. Het heeft zelfs mijn ochtendlijke kopje koffie vervangen, en zorgt ervoor dat ik helemaal opgeladen aan mijn dag kan beginnen."

6. Draag iedere dag dezelfde outfit

Mark Zuckerberg zweert erbij, maar hij is niet de enige. Ook oprichter van de online drukkerij CanvasPop, Adrian Salamunovic, is fan. Hij heeft tientallen exemplaren van hetzelfde T-shirt in zijn kast hangen, evenveel zwarte G-Star jeansbroeken en zwarte sneakers zonder veters. Volgens hem, en Mark Zuckerberg, neemt dit 's ochtends de stress weg. Die ene onbenullige beslissing die je niet meer moet nemen, zorgt ervoor dat je vooral op de belangrijke dingen kan focussen.

7. Sta op, mediteer en ga terug slapen

Een meditatie in de vroege uurtjes is niets nieuws, maar de CEO van het financiële bedrijf Neighborly, geeft er een eigen twist aan. Hij staat om 4 uur op, en doet vervolgens een opgenomen meditatieles. Maar in plaats van al zijn wilskracht aan te spreken om wakker te blijven, staat hij zichzelf toe om weer in slaap te sukkelen terwijl hij naar de rustige stem luistert ... en staat vervolgens pas uren later op. "Eén van de meest waardevolle lessen die ik ooit heb geleerd, is om die ochtend als iets van mijzelf te beschouwen," vertelt Wilson tijdens een interview. En zelf helpt het hem om op een positieve manier op te staan.

Lees meer