2
Pieter-Jan Vanstockstraeten

Op het eerste gezicht: “Hij lijkt niet al te handig, maar wel heel stijlvol"

Elke week vragen we voorbijgangers om een eerste indruk te vormen op basis van een foto.

Tijdens een sollicitatiegesprek, een date of bij een toevallige voorbijganger op straat. Een eerste indruk maken we allemaal. Meer zelfs, we gaan er altijd van uit dat die klopt. Maar is dat wel zo? Om aan te tonen dat je er soms compleet naast kunt zitten, trokken wij de straat op. Om wildvreemden te fotograferen én die foto’s te laten beoordelen door anderen. Durf jij ook een gok te wagen en te checken of het klopt?

Wat denken jullie?

David (39): “Het eerste dat in het oog springt is zijn aktetas. Daar loop je niet zomaar mee rond op straat. Misschien is hij wel leerkracht bij een kunstschool? Anderzijds ziet hij er ook heel verzorgd uit. Je merkt dat hij nadenkt over zijn outfit, tot in de kleinste details ... Dat doet me dan weer vermoeden dat hij in de modebusiness zit. Zo moeilijk zeg! Als ik moet gokken, denk ik dat hij net een start-up voor mannen uit de grond heeft gestampt. Hij maakt kledij, accessoires als armbandjes of beautyproducten. Net omdat hij stijlvol is, kan het zijn dat mensen ervan uitgaan dat hij homoseksueel is. Maar dat klopt volgens mij niet. Dat lijkt me eerder een teken dat hij een perfectionist of een overachiever is. Én hij is nog vrijgezel. Hij straalt ook een gezonde portie zelfvertrouwen uit. Niet op een arrogante manier. Hij is geen pletwals. Hij zal op z’n strepen staan en niet over zich heen laten lopen, maar staat wel open voor andere meningen en is bereid om compromissen te maken.”

Jan (51): “Wat een sportieve kerel. Volgens mij houdt hij van tennis of klimmen. Op basis van zijn outfit durf ik zeggen dat hij niet de handigste thuis is. Maar hij is zeer stijlvol. Niet dat hij trends volgt, hij heeft z’n eigen stijl. Omdat hij een kostuum en aktetas draagt, gok ik dat hij een een administratieve job heeft bij een groot bedrijf.”

Nele (28): “Wat me meteen opvalt, is dat zijn kledij piekfijn in orde is, maar dat zijn schoenen een beetje vuil zijn. Misschien heeft hij de avond ervoor nog een stapje in de wereld gezet? Hij lijkt me alleszins een stadsmens die graag uitgaat. Voor de rest zie je dat hij veel aandacht besteedt aan z’n uiterlijk. Hij denkt grondig na over zijn outfits en is een beetje ijdel. Omdat hij er goed wil uitzien, lijkt hij me ook een type dat geregeld naar de fitness gaat. In z’n vrije tijd gaat hij graag shoppen. Hij komt bij sommige winkels zelfs zo vaak over de vloer, dat hij de eigenaars kent. Hij is altijd op zoek naar iets unieks, een accessoire dat hem net dat tikkeltje anders maakt dan de rest. Iets zegt me dat hij graag strandvakanties maakt. Hij heeft bedrijfsmanagement gestudeerd en heeft nu een kantoorjob.”

2
Pieter-Jan Vanstockstraeten

Nathan (26) woont in Antwerpen en werkt als kledingontwerper. 

“Wauw. David kan me heel goed inschatten. Hij heeft gelijk: ik heb net een project opgestart waarbij ik handgemaakte maatkledij maak voor mannen. Daarom sleur ik ook elke dag mijn aktetas met me mee. Hierin bewaar ik alle schetsen voor mijn klanten. Homoseksueel ben ik allerminst, maar ik durf wel toegeven dat ik perfectionistisch ben en over een gezonde portie zelfvertrouwen beschik. Soms ben ik een beetje té perfectionistisch en te streng voor mezelf. Dat is niet altijd makkelijk. Gelukkig heb ik een geweldige vriendin die me tempert, me met beide voeten op de grond houdt en geregeld helpt bij de start-up.”

“Ik voel me ook gevleid dat Jan en Nele mijn sportieve kant hebben ontdekt. Vroeger was het immers mijn jongensdroom om profvoetballer te worden. Ik heb daar heel veel voor gedaan en gelaten, maar uiteindelijk bleek mijn lichaam niet sterk genoeg om de top te halen. Helaas. Tegenwoordig houd ik mezelf in vorm door evenwichtig te eten, af en toe naar de fitness te gaan en dagelijkse stabilisatie-oefeningen uit te voeren.” 

“Alle drie zeggen ze ook dat ik verzorging belangrijk vind. Dat klopt, ik besteed best wat aandacht aan mijn uiterlijk. Al duurt mijn ochtendritueel in de badkamer hoogstens 15 à 25 minuten. Het kiezen van mijn outfit gaat meestal nog het snelste. Ook deze ochtend had ik snel enkele stuks bij elkaar gegrabbeld. Blijkbaar had ik mijn makkelijkste, maar effectief vuilste schoenen aangetrokken. Grappig dat dit Nele niet ontgaan is. (lacht) De tijd die ik in mijn uiterlijk steek, is trouwens niet voor de buitenwereld. Wel voor mezelf. Volgens mij zijn er teveel mensen bezig met trends en sociale media. Dat interesseert me allemaal niet.”

Benieuwd naar de andere foto’s? Hier kan je die van week 1 en week 2 checken. 

2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • vryna damart

    Mooi gekleed, enkel de schoenen zijn een misser vind ik. Een mooi paar Santoni-shoes zouden er niet onder misstaan...

  • Valentin Valmont

    Het lijkt zo nutteloos.

Lees meer