4 -
Getty Images -

Exclusief voor abonnees

Status: offline. Zo kegel je jouw sociale media er (af en toe) uit

Ondertussen beseffen we het allemaal, die sociale media doen niet helemaal wat ze beloofd hadden. Ze maken ons niet per se socialer, maar eisen als een kleine dwingeland constant onze aandacht op. Tijd dus voor een digitale detox. Want onder de sloef van je smartphone liggen is écht zielig. Drie ervaringsdeskundigen én twee experts geven een resem tips om de controle terug te grijpen.

7 op de 10 Vlamingen vindt stilte en rust dan ook levensbelangrijk. Daarnaar gaan we vooral op zoek in de natuur maar onze smartphone steekt daar vaak een stokje voor. Zo vertoeft een helft van de Vlamingen amper een kwartier na het ontwaken al op het internet. Dat toont een grootschalig onderzoek naar stilte-ervaringen aan. 

Meer en meer maakt fomo (the fear of missing out) plaats voor jomo (the joy of missing out)”, zegt Joeri Van den Bergh, managing partner bij InSites Consulting. “Als we merken dat onze vrienden niets gepost hebben op sociale media tijdens hun weekend of vakantie, dan hebben ze het zeker wel erg leuk en druk gehad. We worden ons ook meer bewust van het feit dat onze gsm-verslaving goeie relaties, gesprekken en dinertjes in de weg staat. Een Brits onderzoek uit 2018 leert dat 43% van de gezinnen geregeld bewust hun smartphone aan de kant legt. Sterker nog: de helft van alle 25- tot 34-jarigen uit het onderzoek wil digitaal detoxen. 28% van die Britse gezinnen spendeert dertig uur of meer online per week. In 2017 was dat nog 34%. Tegelijk steeg het percentage gezinnen dat minder dan tien uur online is van 18% naar 21%.”

Wanneer besluit je nu dat trop te veel is? “Eigenlijk ben jij de enige die dat kan beslissen”, zegt Christine Wittoeck. Zij richtte de Digital Detox Academy op en leert je in workshops hoe je gezond en bewust met digitale communicatie omgaat. “Heb je altijd je gsm mee omdat je continu de drang voelt om je feed te checken? Word je fysiek ongemakkelijk als je niet weet waar het ding ligt? Dan ben je aan die smartphone verknocht. Misschien zelfs zonder er plezier aan te beleven. En dat is geen toeval, sociale media zijn ontworpen met ‘habit-forming technology’, het is de bedoeling dat je er continu mee bezig bent.”

Wat is de volgende stap? “Bekijk hoeveel tijd je doorbrengt op je verschillende sociale media en breng dat
gebruik in kaart. Toets af met je omgeving. Misschien merken zij dat je meteen op elke story reageert. Ga dan na wat het opbrengt. Was het leuk of nuttig? Dan is er geen probleem. Loop je kribbig, dan is er meer aan de hand.”

Hoe kan je stijlvol detoxen? “Stel, je scrolt de hele dag op Instagram en bent zo makkelijk drie uur kwijt. Tijd waar je niet echt iets aan had. Gun jezelf dan elke dag een halfuurtje, kies daar bewust voor en geniet er ook van. Stel dat je Facebook als marketingtool gebruikt, open je feed dan alleen op je computer. Gebruik WhatsApp dan weer alleen om die vrienden te mailen.”

En hoe blijf je gemotiveerd? “Licht je omgeving in. Zo creëer je een vangnet waardoor je je gedrag kan veranderen. Want je kan écht op een gezonde manier met sociale media omgaan. Het komt er alleen op aan om het te leren.” www.digitaldetoxacademy.eu

4
Melissa van Oostveldt

Influencer  (32) was instafamous, maar switchte van 30.000 naar 500 volgers: ‘Ik kan weer mijn ding doen en de likes zijn van geen tel. Zalig!’

Vier jaar geleden ben ik met Instagram begonnen. Ik was er elke dag intens mee bezig en kreeg al snel behoorlijk wat volgers. Na enkele maanden had ik een resem samenwerkingen lopen. Beautymerken stuurden me spullen toe en ik postte erover. Maar meer en meer begon ik me te ergeren. Mijn vriend is een digitale wizard en hij zag dat heel wat influencers en BV’s valsspelen en voortdurend likes en volgers kopen. Ondertussen zat ik zo’n zes uur per dag op mijn gsm en nam ik die wel honderd keer vast. Want je moet comments en likes uitdelen om er zelf terug te krijgen. Ik kreeg er knallende hoofdpijn van. Al die cadeautjes gaven me ook immens veel stress. Want die moeten uiteraard allemaal gepost worden. Op Instagram zijn de complimenten die je krijgt zelden oprecht. Ze hebben maar één doel: een comment terugkrijgen. Door altijd de beste versie van mezelf te tonen voelde ik me op den duur echt slecht in mijn vel. Want als ik eens in de spiegel keek, was het niet die perfecte, gefilterde versie van mezelf die terugkeek. Op 14 april had ik er genoeg van en heb ik gepost dat ik ermee ophield. Nu heb ik een miniaccountje met 500 volgers waarop ik mijn zin doe en daar ben ik dolgelukkig mee. Ik ken iedereen persoonlijk en als ik comments krijg, dan zijn die gemeend. Geen pakjes, geen stress en toch ben ik trotser dan ooit.” @melissavanoostveldt

Dit zegt expert Christine Wittoeck

“Meten is weten, zo heeft Melissa haar verloren tijd en energie op Instagram in kaart gebracht. Maak gebruik van de tool schermtijdbeheer op je telefoon. De naakte cijfers zijn vaak nodig om te beseffen dat het moet veranderen.”

4
Steven Dhondt

Steven Dhondt (45), alias striptekenaar Stedho, stopte met Facebook: ‘Ik had steeds minder te zoeken op Facebook’

Onlangs heb ik mijn Facebookaccount gedeactiveerd. Mocht ik dat willen, dan kan ik er ooit nog naar terug. Het is dubbel, want als ik binnenkort mijn nieuwe strip uit heb, wil ik dat zo breed mogelijk verspreiden, en Facebook is daar het ideale medium voor. Of zo lijkt het toch, maar misschien is dat een illusie. Eigenlijk ben ik alleen opgelucht dat ik ermee gekapt ben. Wat me vooral ergerde, is die eindeloze, constante stroom gezeur waardoor je haast zelf een halve zuurpruim wordt. In de échte wereld heb je ook weleens een meningsverschil, maar dan drink je samen een pint en is het opgelost. Terwijl het op Facebook alleen escaleert. En, ik geef het niet graag toe, maar ik merkte bij mezelf dat ik toch naar likes hengelde en ontgoocheld was als die uitbleven. En daar wilde ik echt vanaf. Doordat ik vaak hele dagen solo zit te tekenen, was het ook heel verleidelijk om even twee minuten op Facebook rond te zweven. Maar dat mondt altijd in een halfuur uit en daarna denk je: wat heeft me dat nu opgeleverd? Eigenlijk heb ik gewoon tijd verspild. Ik was beter met mijn hond gaan wandelen, daar hadden we allebei meer aan gehad. Ik vreesde een beetje dat ik wat de vinger aan de pols zou verliezen, want door dingen te zien passeren, blijf je bij. Maar ook dat valt reuze mee. Alleen heb ik er nu sneller behoefte aan om eens buiten te komen. Alleen maar positieve neveneffecten dus.” stedho.myportfolio.com

Dit zegt expert Christine Wittoeck: “Sociale media zijn eigenlijk drugsdealers die je constant dopamine leveren, en Steven was bijna verslaafd. Knap dat hij zichzelf in vraag kon stellen en zijn gedrag aangepast heeft.”

4 Emma Gelaude
Sofie De Pauw Emma Gelaude

Modeondernemer en auteur Emma Gelaude (35) drukt op de Instagrampauzeknop en rukte zich los uit de algoritmes: ‘Voortaan bepaal ik de regels van het spelletje’

Toen ik in 2007 mijn eigen ‘personal styling & shopping’- business startte, had ik de eerste modeblog van België. Na twee jaar had ik meer dan een miljoen bezoekers en was de blog een business op zich. Ik had de creatieve leiding over tal van campagnes met internationale modepartners én kon mijn eigen ding doen. Instagram zette rond 2014 een complete verschuiving in gang en voor ik het wist, was ik een influencer. Terwijl dat nooit het plan was. Mijn creatieve inbreng werd steeds kleiner, niemand wilde nog verhalen of video’s, outfitposts waren genoeg. Het werd alsmaar minder uitdagend. Toch bleef die telefoon aan mijn hand geplakt, vijf, zes uur per dag. Een burn-out eind 2018 heeft me compleet gereset. Alles wat toxisch is, ban ik. Ook Instagram. Vandaag spendeer ik er maximaal een halfuur op. Zodra ik merk dat ik weer in Instagramfoto’s begin te denken, vastzit in het eindeloze scrollen en extern mijn bevestiging zoek, leg ik dat ding een week opzij. Ik begrijp de algoritmes, weet perfect wat ik moet doen om volgers te winnen, maar ik bepaal voortaan zelf de spelregels. Dus zie ik mijn volgers al drie jaar lang slinken. Dat is demotiverend, maar onvermijdelijk. Tegenover die volgers voel ik een verantwoordelijkheid. Daarom post ik alleen content waar ik achter sta, ook moeilijkere topics. Als ik met een post over mijn eetstoornis of depressie vijftien meisjes tussen die 50.000 volgers op een of andere manier kan helpen, ben ik tevreden. Zelfs al scoort een mooie outfit veel beter. Door die controle weer op te eisen, maak ik, op mijn kleine manier, ergens een verschil.” www.emmagelaude.com, @emmagelaude

Dit zegt expert Christine Wittoeck: “Authenticiteit op sociale media is enorm belangrijk en de sleutel om creatief te blijven. Geregeld cold turkey gaan, kan een hulpmiddel zijn. Maak je smartphone prikkelarm, verwijder die apps die je te veel verleiden en las dagelijks ‘no mobile’-momenten in.” 

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jef Denijs

    Een definitieve offline status kan je veel miserie besparen en je krijgt je leven terug.

Lees meer