Stop met spieken: water helpt je te slagen voor examen

Het geheim van goede punten kan zo eenvoudig zijn als het drinken van een glas water, dat beweren wetenschappers althans.

De vorsers bestudeerden honderden universiteitsstudenten en vergeleken de resultaten van degenen die veel dronken, waaronder water, koffie en frisdrank met die van personen die geen drankje consumeerden. Ze hielden wel rekening met hun eerdere academische prestaties, om er zeker van te zijn dat slimme studenten niet simpelweg gewoon dorstiger zijn. Wie drinken meenam naar het examen, scoorde gemiddeld 5 procent beter. Eerstejaarsstudenten behaalden een score van gemiddeld 10 procent beter. Wat je dan precies drinkt, heeft geen invloed op de resultaten, het ligt dus alvast niet aan de cafeïne- of suikerrijke inhoud. 

Mogelijke verklaringen
Onderzoeker Chris Pawson: "De resultaten suggereren dat door simpelweg water mee te nemen naar het examen, je je punten aanzienlijk kunt verbeteren." Volgens de onderzoekers zou water drinken de zenuwen kalmeren, wie dorstig is tijdens het afleggen van een examen zou sneller afgeleid zijn. Het zou ook kunnen dat eerstejaarsstudenten zich nog meer laten verleiden door het uitgaansleven en dat ze daarom meer nood hebben aan hydratering. Een laatste theorie is dat informatie beter tussen de hersencellen beweegt wanneer ze goed gehydrateerd zijn.

Lees meer