Foto ter illustratie.
Thinkstock Foto ter illustratie.

Exclusief voor abonnees

Van je collega's moet je het hebben: 1 op de 10 wordt digitaal gepest

VAN ONLINE RODDELEN TOT E-MAILS ACHTERHOUDEN

Intieme foto's delen van iemand of roddelen in een Whatsapp-groepje gebeurt niet alleen op school. Bijna één op de tien Belgische werknemers zegt ook op de werkvloer het slachtoffer te zijn van cyberpesters.

Er is op het werk vaak meer gaande dan af en toe een wellustige blik van een collega die voorbijwandelt of een opmerking aan de koffiemachine. Sommige werknemers worden ook digitaal gepest. Cyberpesten is al langer een welbekend fenomeen tussen kinderen en jongeren, maar komt dus ook voor op de werkvloer, zo blijkt uit een studie van KU Leuven en IDEWE, de externe dienst voor bescherming en preventie op het werk. Na een steekproef bij in totaal 1.001 Belgische werknemers zegt bijna één op de tien (9%) het slachtoffer te zijn van online pesterijen - niet eenmalig, maar wekelijks minstens twee keer. Buitenlandse studies lopen gelijk, met cijfers die variëren tussen 3 en 13%.

Werkdruk en jobonzekerheid

Minstens maandelijks wordt over een collega geroddeld via digitale communicatiemiddelen (7,9%) of wordt hij of zij via dezelfde kanalen beledigd, bedreigd of geïntimideerd (6,2%). "Al zijn de meest voorkomende vormen van cyberpesten werkgebonden", legt onderzoeker en professor arbeidsgeneeskunde Lode Godderis (KU Leuven) uit. "E-mails, berichten of telefoonoproepen worden genegeerd (32%), documenten of bestanden bewust achtergehouden (9,6%) of iemands werk wordt op het net openlijk bekritiseerd (8,7%)." Soms is er ook sprake van intrusie: dan worden persoonlijke informatie en foto's online geplaatst of gedeeld via berichten (5,5%), neemt iemand online je identiteit over (5,3%) of is er sprake van hacking (5%). "Er is meer aandacht voor pesten op het werk, maar niet voor cyberpesten op het werk", vervolgt professor Godderis. "We sturen nochtans veel meer mails en sms'jes, en bazen verwachten dat we ook 's avonds en in het weekend nog online zijn." De gevolgen zijn zwaarder dan bij 'gewoon' pesten. "Als iemand een uitlachfoto maakt, keert die vaak jaren later nog terug. Meer ogen hebben hem ook gezien. Pesten gebeurt niet langer face to face, maar achtervolgt ons thuis, buiten de werkuren."

Wie de pesters zijn en wie gepest wordt, valt moeilijk af te lijnen. Niet enkel introverte werknemers zijn het slachtoffer. Werkdruk en jobonzekerheid blijken de belangrijkste oorzaken.

Emotioneel en angstig

"We hebben ook niet gekeken naar etniciteit of seksuele geaardheid, wel naar stress en werkcontext. Sommige collega's reageren probleemgericht en ondernemen actie, anderen zijn emotioneel en angstig. Zo ontstaat wrevel binnen een team", zegt Godderis. "Goeie afspraken kunnen dit vermijden. Bedrijven stellen best een (cyber)pestbeleid op en communiceren helder. Een advies voor leidinggevenden: zorg ervoor dat iedereen weet wat van hem of haar verwacht wordt. En als je als collega pestsignalen opmerkt, handel je 1 op 1. Maak duidelijk hier niet aan te willen meedoen." Er zijn ook cursussen om cyberpesten te herkennen en te voorkomen.

Hoeveel werknemers hun job uiteindelijk opzeggen na pestgedrag is niet becijferd, al geven slachtoffers wel duidelijk aan een hogere neiging te hebben de onderneming te verlaten. Ze voelen zich ook vaker emotioneel uitgeput, en gaan minder betrokken en tevreden werken.

Van je collega's moet je het hebben

E-mails, telefoonoproepen of berichten worden genegeerd (32%)

Iemand houdt e-mails of bestanden achter waardoor je werk bemoeilijkt wordt (9,6%)

Je werk wordt publiekelijk bekritiseerd via ICT (8,7%)

Je e-mails worden doorgestuurd naar derden met de bedoeling je te schaden (8,2%)

Er worden geruchten en roddels over jou via ICT verspreid (7,9%)

Je wordt beledigd, bedreigd of geïntimideerd via ICT (6,2%)

Er worden herhaalde opmerkingen over jou en je privéleven gemaakt via ICT (5,8%)

Persoonlijke info of foto's worden online gepost of gedeeld via berichten (5,5%)

Iemand neemt online je identiteit over (5,3%)

Je persoonlijke info wordt gehackt en gebruikt om je te schaden (5%)

15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Jef Heffens

    Er zullen altijd pesters zijn en die zoeken diegenen die gevoelig zijn voor pesten. Je kan dat nooit helemaal uit de wereld helpen. Je kan alleen diegene die gepest word helpen om op de juiste manier daarop te reageren tenzij er een grens van het strafbare wordt overschreden natuurlijk.

  • DIRK VAN BRUSSEL

    een bewijs dat die pesters de kleuterklas nog niet zijn ontgroeid.

Lees meer