UNKNOWN

Vandeurzen lanceert nieuwe advieslijn voor huisartsen met vragen over zelfdoding

Huisartsen met vragen over de begeleiding van suïcidale patiënten en hun omgeving, kunnen sinds vandaag terecht bij een nieuwe, gespecialiseerde advieslijn. De rol van huisartsen wordt immers alsmaar belangrijker, zeker als je weet dat ruim de helft van de mensen die een zelfmoordpoging ondernam diezelfde maand nog hun huisarts opzocht. Dat verduidelijkt Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen.

Volgens dokter Leo Pas van de Vereniging van Huisartsen biedt vooral de laagdrempeligheid bij huisartsen een belangrijke troef. Suïcidale patiënten gaan lang niet altijd op zoek naar gespecialiseerde hulp, "ofwel omdat het stigma van de psychiatrie nog te groot is, ofwel omdat men al verschillende keren is opgenomen of begeleid".
 
Ruim de helft van de mensen die een zelfmoordpoging ondernemen, trekt echter de maand voordien wel nog naar de huisarts. "Bij ouderen loopt dat op tot 70 procent, terwijl een week voordien nog 40 procent langsgaat en 20 procent zelfs de dag zelf", aldus Vandeurzen.
 
Crisissituatie
Met ASPHA - Advies Suïcidepreventie voor Huisartsen - wil hij de huisartsen daarom beter wapenen. Ze kunnen er terecht op het moment dat een crisissituatie zich stelt, maar ook wanneer ze vermoedens hebben van suïcidale neigingen of voor hulp bij de begeleiding van nabestaanden.
 
Aan de lijn zitten vrijwilligers van het Centrum ter Preventie van Zelfdoding (CPZ) - best bekend van de Zelfmoordlijn - die de voorbije maanden bijkomende opleiding kregen. Zij zijn bereikbaar via het nummer 02/424.30.00, info@aspha.be en www.aspha.be.

Lees meer