thinkstock

Waarom sommige mensen een partner hebben die veel knapper is

Echte schoonheid zit natuurlijk vanbinnen, maar het uiterlijk speelt uiteraard een rol bij de zoektocht naar een partner. Toch is de uiterlijke schoonheid bij een koppel niet altijd gelijk verdeeld. En wetenschappers hebben ontdekt waarom.

Doorgaans delen koppels veel eigenschappen. Zo lopen genetica, aantrekkelijkheid, religie, politieke voorkeur en socio-economische status vaak min of meer gelijk. Dat fenomeen wordt door wetenschappers weinig romantisch 'assortatieve paring' genoemd.

Er zijn verschillende redenen waarom mensen een partner uitkiezen die op hen lijken. Een eerste reden is competitie: mensen strijden tegen elkaar voor de meest aantrekkelijke partners. Maar zoals elke goede competitie betaamt, botsen deelnemers op hun eigen limieten, en vooral op concurrentie. Concurrentie van aantrekkelijkere mensen zal er uiteindelijk voor zorgen dat we bij iemand belanden die min of meer even aantrekkelijk is.

Volgens andere theorieën verkiezen we gewoon om een koppel te vormen met iemand die op ons lijkt.

Als we dan toch op zoek zijn naar iemand die op ons lijkt, hoe komt het dan dat sommige mensen een koppel vormen met iemand die veel knapper is? Onderzoekers kwamen met een verklaring, die ze publiceerden in het wetenschappelijk tijdschrift Psycological Science.

Psychologen van de University of Texas en de Northwestern University vroegen aan 167 heteroseksuele koppels hoelang ze elkaar al kenden en of ze al vrienden waren voor ze begonnen te daten. Een derde partij velde ook een oordeel over de aantrekkelijkheid van elke proefpersoon.

Het onderzoek onthulde dat koppels die al vrienden waren voor ze begonnen te daten, grotere discrepanties vertoonden op vlak van aantrekkelijkheid. Koppels die elkaar niet of amper kenden voor ze begonnen te daten, waren vaker even aantrekkelijk.

Unieke informatie

Wat is de oorzaak van dit verband? Volgens de onderzoekers ontdekken mensen unieke informatie wanneer ze via via iemand leren kennen. Hoewel het uiterlijk van een mogelijke partner de eerste maatstaf is, valt het na een tijdje tussen het grote aantal andere eigenschappen. "Wanneer mensen andere eigenschappen van elkaar leren kennen, zowel positieve als negatieve, kunnen ze op verschillende niveaus daten", schrijven de onderzoekers.

Zeldzamer

Relaties waarbij partners elkaar al lang kenden, worden zeldzamer. Minder mensen ontmoeten elkaar vandaag via vrienden, familie of op school. Meer en meer koppels ontmoeten elkaar online, op café of in restaurants, waar looks vaker de doorslag geven.

Lees meer