2
Thinkstock

Waarom we kibbelen aan de feestdis

De feesten horen een tijd van harmonie en vrede te zijn, maar aan de meeste feesttafels wordt er in een mum van tijd gekibbeld. Waarom zijn we allemaal zo kribbig op feestdagen?

Het heeft niet alleen met je familieleden te maken, ook jouw suikerspiegel zit er voor iets tussen. Als die te laag staat, is het hek meestal van de dam.

Een lage suikerspiegel wordt vaak als oorzaak van irritatie en een gebrek aan energie gezien. Wetenschappers zagen er echter nooit de waarheid van in, tot nu. Een Amerikaanse studie vond een link tussen de hoeveelheid suiker in het bloed en agressief gedrag. Psychologen vroegen aan 107 getrouwde koppels om op het einde van de dag naalden in poppetjes van hun partner te steken. Hoe lager de suikerspiegel, hoe meer naalden het figuurtje te verwerken kreeg.

Alcohol en desserts
Het gebrek aan suiker kan veroorzaakt worden door te weinig voedsel, maar tijdens de feestdagen is dat niet waarschijnlijk. Het probleem ligt dan eerder bij wát je eet. Zo blijkt de combinatie van een glas wijn met een zoet dessert of chocolade al dodelijk. Na je dessert krijg je immers een insulinepiek die al de suiker in je bloed opslorpt. Niet veel later keldert je suikerspiegel.

Vooral alcohol blijkt een grote boosdoener. "Van alcohol alleen al kan je agressief worden", aldus onderzoeker professor Benton. "In combinatie met iets zoets, zoals een dessert of chocolade, is het bijna onvermijdelijk dat je kribbig wordt."

2
Thinkstock

Lees meer