2
Thinkstock

Waarom we zo emotioneel worden van witte wijn

Waar je vanavond ook aan de feestdis aanschuift, de kans zit er dik in dat er een paar flessen witte wijn op tafel staan. Fijn voor de eerste paar glazen, maar naarmate de flessen legen, wordt de kans op vrouwelijke tranen, ruzies en drama's alleen maar groter. Waarom reageren we zo emotioneel op witte wijn? En waarom hebben voornamelijk vrouwen er last van?

Alcoholexperte Dr. Sarah Jarvis legt uit dat het antwoord niet zo eenduidig is. "Eerst en vooral reageert iedereen anders op alcohol", verklaart ze. "Maar de regel is wel dat vrouwen sneller het effect van alcohol ondervinden dan mannen. Zelfs de meest stevige vrouw zal een man niet gemakkelijk onder tafel drinken. Vrouwen hebben een groter vetpercentage en minder water in hun lichaam. Alcohol wordt verdeeld over het water, waardoor vrouwen meer alcohol in hun bloed houden. Dat is ook waarom vrouwen ergere katers hebben."

Daarnaast drinken vrouwen vaker op een lege maag, of toch een legere maag dan die van een man. "Daardoor wordt de alcohol sneller geabsorbeerd." Vervolgens drinken vrouwen ook sneller dan hun tegenpool. "Waar een man ongeveer een halfuurtje doet over een halve liter bier, dat minder alcohol en meer water bevat, leegt een vrouw haar glas wijn vaak al binnen het kwartier."

Verder reageren dames ook anders op alcohol. "Waar een man een agressiever kantje krijgt, krijgen vrouwen eerder depressieve gevoelens."

Rood versus wit
Maar waarom reageren we dan niet zo fel op pakweg rode wijn? "Dat kan te maken hebben met de samenstelling van witte wijn, dat meer sulfiet bevat dan rode wijn. Die stof werd in het verleden al gelinkt met de 'alcoholblues' en depressies. Daarnaast bevat witte wijn ook tot tien keer meer suiker dan rode wijn, wat het drankje ook veel sterker maakt. Maar het kan ook zijn dat witte wijn, mede door de suiker, drinkbaarder is dan rode. We drinken het dus sneller en consumeren er meer van."

2
Thinkstock

Lees meer