shutterstock

Exclusief voor abonnees

“De overspelige is niet per se zijn partner beu: ontrouw kan je weer dichter bij elkaar brengen”

Weinig is zo verwoestend voor een relatie als overspel. Toch hoeft bedrog niet het einde te betekenen. Een gesprek met onderzoekster en relatietherapeute Geertje Walravens brengt duidelijkheid. “De blessure blijft een litteken. Maar met een litteken kan je leren leven en ook gelukkig zijn.”

“Het is goed dat psychotherapeute Esther Perel ontrouw op de agenda zet. Dankzij haar komt er mogelijks een maatschappelijke dialoog en komt het onderwerp hopelijk uit de taboesfeer”, stelt Geertje Walravens, zelf actief als relatietherapeute, opleider en onderzoekster bij Context (UPC KULeuven). “Mensen voelen zich gesteund door het besef: we zijn niet alleen en er bestaan koppels die het overleefd hebben.”

In ‘Liefde in verhouding’ poneert relatietherapeute Esther Perel dat we te zwaar tillen aan ontrouw. Ze keurt het niet goed en wil de pijn ervan niet minimaliseren, maar ze vindt dat overspel overdreven gedemoniseerd wordt en betreurt dat het in vele gevallen aanleiding is om uit elkaar te gaan. Ze pleit voor meer nuance en minder veroordeling. Als je voorbij het verdriet en de pijn geraakt, kan het een mogelijkheid voor groei en verandering zijn, en kan je er als koppel sterker uitkomen.

Jezelf vinden

Perel slaagt er altijd in om de zaken een mooie draai te geven en stelt: “De affaire heeft niets met jou te maken. De overspelige is niet per se zijn partner beu, maar houdt niet langer van de persoon die hij zélf is geworden.”

Je hebt 28% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
  • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis

22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • bart vansteenkiste

    1 maal ontrouw altijd ontrouw (trouwens wie in het straat beeld met zijn vrouw loopt en met zijn linker oog naar zijn vrouw kijkt en met zijn rechter naar een andere vrouw aan de andere kant van het straat beeld heeft al ontrouw gepleegt ,want is het niet beter uw beide ogen te verwijderen zodat niet heel uw lichaam in de hell beland

  • Linda Wellekens

    As er een probleem is met jezelf en dus met de partner kan je best eerst aan jezelf werken en dan aan de relatie. Maar overspel ? Neeneen, dat is te gemakkelijk en getuigt van een egoïstische en kinderachtige persoonlijkheid. En ik geloof absoluut niet dat een relatie dat kan overleven; ja misschen overléven, maar niet meer ten volle beléven.

Lees meer