Unsplash

"Gewoon, zomaar": het geheim van een goede relatie

Het geluk zit hem in de kleine dingen, wordt weleens gezegd. Een enorm cliché, maar ook gewoon waar. Volgens de wetenschap is het zelfs het geheim van een gelukkige relatie.

"Wie zorg draagt voor het welzijn van anderen, vergroot ook zijn eigen geluk." Het is een uitspraak van Tenzin Gyatso, beter bekend als de Dalai Lama. En de wijze uitspraak blijkt ook een wetenschappelijke ondersteuning te hebben. Een recent onderzoek deed de proef op de som, en kon hem alleen maar gelijk geven.

Een team van psychologen boog zich tijdens het onderzoek over 175 koppels, die allemaal ongeveer 7 maanden gehuwd waren. Twee weken lang moesten de deelnemers opschrijven wanneer ze hun iets deden puur om hun partner te plezieren, en ook wanneer hun partner hetzelfde deed. Daarnaast moesten ze een dagboek bijhouden waarin ze vertelden hoe ze zich die dag voelden.

Uit de cijfers bleek dat de deelnemers gemiddeld 0,65 keer per dag een 'onbaatzuchtige handeling' voor hun partner uitvoerden. Ze rapporteerden ook dat hun partner dit gemiddeld 0,59 keer per dag voor hen deed. Het gaat hierbij dan om kleine zaken, zoals zijn lievelingsgerecht koken of haar autoruit 's ochtends ijsvrij maken.

Gulle gevers
Je kan uit die cijfers afleiden dat de lieve dingen die een ander voor je doet niet altijd opgemerkt worden, maar vreemd genoeg doet dat niets af aan het geluk in een relatie. De wetenschappers vermoedden op voorhand dat koppels het gelukkigst zijn als hun onbaatzuchtige daden erkend en geapprecieerd worden, maar dat bleek geen voorwaarde te zijn. Natuurlijk waren de koppels blij als ze een bedankje kregen, maar ook als hun partner de daad niet opmerkte, kreeg de gulle gever een stevige emotionele boost.

"Je zou kunnen redeneren dat mensen net geïrriteerd raken als je iets liefs doet voor je partner en die dat niet eens opmerkt", aldus Harry Reis, professor in de psychologie. Maar hij vermoedt dat het gewoon in de natuur van de mens zit. "Wij zijn gemaakt om te geven. De mens is een soort die nauw moet samenwerken met anderen, en er bestaan interne mechanismen die dat sociale gedrag promoten en belonen." Een ingewikkelde uitleg, waarmee de prof gewoon wil zeggen dat we allemaal onbewust gelukkig worden van onbaatzuchtig zijn. "We doen momenteel een experiment waarbij mensen geld geven aan anderen, en de resultaten zijn hetzelfde: je wordt er gelukkig van, maar enkel als je het ook effectief doet uit mededogen. Als je het doet met de verwachting dat de andere dankbaar moet zijn, is het gelukseffect meteen weg."

Lees meer