Jo Frost
Nick van Ormondt Jo Frost

"Harde supernanny maakt meer kapot dan je lief is"

De Britse supernanny Jo Frost is sinds deze week te zien bij onze noorderburen in het tv-programma Nanny On Tour op de commerciële zender RTL4. Haar doorkomst blijft niet onopgemerkt: na de eerste aflevering zien veel opvoedkundigen en ouders haar het liefst weer vertrekken. De kritiek: haar methode is te rigide en kan schadelijk zijn voor kinderen.

Tegenstanders van nanny Jo zijn via Twitter de actie #stopjofrost begonnen. Ze kregen bijval, onder anderen van orthopedagoog Mariëlle Beckers en kinderpsycholoog Tischa Neve, die een vergelijkbaar programma maakte voor de Evangelische Omroep.

Dinsdag zagen zij, samen met 1,2 miljoen andere kijkers, hoe supernanny Frost aanbelde bij Roelina. Na een heftige scheiding zorgt ze alleen voor haar driejarige zoontje en haar dochtertje van 1,5 jaar oud.

Vooral haar zoontje leek onhandelbaar. Eten wilde hij niet, slapen evenmin. Wanhopig en uitgeput als Roelina was, sloeg ze hem zelfs. "De moeder kampt met veel problemen," zegt Beckers. "Een dagje Jo Frost is niet voldoende. Zij heeft langdurige intensieve hulp nodig."

Beckers en Neve zetten vraagtekens bij de methode van straffen en belonen die Frost hanteert. Neve: ,,Het is haar handelsmerk, dus ze kan er waarschijnlijk moeilijk van afwijken. Maar we weten uit onderzoek dat straffen en time-outs inzetten op de langere termijn schadelijke gevolgen heeft. Ook voor de band tussen ouder en kind.''

Frost kijkt volgens haar vooral naar het eindgedrag. ,,Maar waarom reageert een kind zo? De moeder is kennelijk door een moeilijke scheiding heen gegaan en dat heeft impact op een kind. Daar wordt aan voorbijgegaan.''

Liefde en begrip
Beckers: ,,Als het kind huilt, moet je het volgens Jo Frost negeren. Terwijl het zijn ouders dan juist hard nodig heeft. Liefde en begrip moeten de basis vormen van de opvoeding. Binnen duidelijke kaders.''

Dat ruim een miljoen mensen de uitzending hebben gezien, baart hen zorgen. "Veel ouders zijn onzeker over de opvoeding," weet Beckers. "Dat straffen en belonen mag geen trend worden."

Ze vragen zich af of RTL deze aflevering had moeten uitzenden. Neve: "Natuurlijk, deze moeder kreeg reacties als: 'Dapper van je'. Maar er werd ook veel ellende over haar uitgestort." Beckers: "Je moet je voorstellen dat haar zoontje dit over 10 jaar terugkijkt en ziet hoe zijn moeder hem sloeg. Zorgelijk."

Ervaring
Zender RTL vindt dat de kritiek de methode van Jo Frost tekort doet. "Ze is een deskundige opvoedexpert met meer dan 25 jaar ervaring," zegt een woordvoerder. "Een psycholoog is vooraf bij de gezinnen thuis geweest en er is ook na de opnames aanvullende zorg voorhanden. Jo Frost heeft tussentijds via Skype contact met de kandidaten.''

Roelina staat nog achter haar deelname. "Als mijn zoon dit terugkijkt, kan hij alleen maar zien dat ik me volledig voor hem heb ingezet. Belangrijk is ook dat er meer gedraaid is dan wat er te zien was, er was ook aandacht voor de oorzaak van het gedrag."

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer