Getty Images/iStockphoto

Exclusief voor abonnees

“Kan onze relatie ontrouw overleven?” Seksuologe Kaat Bollen beantwoordt de meest gestelde seksvragen

Ter ere van de dag van de liefde vroegen wij aan seksuologe Kaat Bollen de 5 meest gestelde vragen aan de seksuoloog. Elke dag overlopen we er eentje en - nog belangrijker - het antwoord. Vandaag iets waar veel koppels vroeg of laat mee geconfronteerd worden: ontrouw. Vorige week raakte nog bekend dat Marco Borsato en zijn Leontine dat bedrog niet overleefden, maar heeft ontrouw altijd een slechte afloop? “Absoluut niet, veel stellen komen zelfs beter uit zo'n periode.”

Ontrouw. Bedrog. Vreemdgaan. Een scheve schaats rijden. Er bestaan tig synoniemen voor, maar geen enkel maakt het minder pijnlijk. En helaas overkomt het zelfs de beste stellen. Dat merkt ook seksuologe Kaat Bollen op. “Ik zie enorm veel koppels die geconfronteerd worden met ontrouw. Vaak gaat het om seksueel of emotioneel bedrog, maar ook digitale ontrouw met een seksuele ondertoon komt vaak voor. De vraag die ik dan het vaakst hoor is: ‘Kan onze relatie dat bedrog overleven?’” 

Volgens Bollen alvast wel. “Er zijn veel mensen die zeggen: ‘Bij mij zou het niet waar zijn, mocht mijn partner mij bedriegen, dan staan zijn of haar koffers meteen klaar’. Dat is makkelijk om te zeggen als je er nog nooit mee geconfronteerd werd, maar in de praktijk is dat niet altijd zo simpel. Vaak hebben die koppels al heel wat opgebouwd; ze kochten samen een huis, hebben kinderen samen,... Kortom, ze hebben een verleden samen, maar timmerden misschien ook al aan een gezamenlijke toekomst. Als je dan uit elkaar gaat, geef je dat allemaal in één keer op. Tot je zelf in zo’n situatie terechtkomt, is het dus zeker niet zo vanzelfsprekend om uit elkaar te gaan.”

“Ik zie in mijn praktijk dat zeker de helft van de koppels die te maken kregen met bedrog, er beter uitkomt op termijn

Seksuologe Kaat Bollen

Meer zelfs, volgens de seksuologe komen veel stellen zelfs sterker uit zo’n relatiecrisis. “Ik zie in mijn praktijk dat zeker de helft van de koppels die te maken kregen met bedrog, er op termijn beter uitkomt. Je lost dat natuurlijk niet in één-twee-drie op, maar gemiddeld slagen veel koppels na één tot twee jaar er wel in het achter zich te laten en staan ze sterker in hun relatie dan ooit tevoren. Die tijd is ook nodig. De eerste shock moet gepasseerd zijn en je moet samen een nieuw evenwicht zien te vinden in jullie relatie.”

Hoe dat lukt? Vooral door veel te praten met elkaar, zegt Bollen. “Door voldoende met elkaar te communiceren, kan je als koppel een scheve schaats overleven.” Al is begeleiding wel vaak nodig. “Bedrog is iets heel ingrijpends voor een relatie. Het vertrouwen is geschaad en de seksualiteit is aangetast. Dan is het vaak heel moeilijk om daar alleen door te komen, maar met de juiste hulp zijn er wel veel mogelijkheden. Als laatste tip geef ik nog graag het boek ‘Liefde in verhouding’ van de Belgisch-Amerikaanse psychotherapeute Esther Perel mee. Zij reisde de hele wereld rond en interviewde honderden koppels die te maken kregen met ontrouw in hun relatie. Ze zoekt in haar boek naar antwoorden op vragen als ‘Waarom gaan we vreemd?’ en ‘Waarom doet ontrouw zoveel pijn?’ Het boek kan al de eerste handvatten bieden als je zelf met bedrog te maken krijgt.”

Lees alle antwoorden van seksuologe Kaat Bollen op de meest gestelde seksvragen binnen dit dossier.

Lees ook in HLN+:

“Hoe doorbreken we de seksuele sleur?” Seksuologe Kaat Bollen beantwoordt de meest gestelde seksvragen 

Chantal (46) vluchtte weg van haar ménage à trois: “Ik had én een man én een vrouw. Wie kan dat zeggen?” 

Afwassen of een kus? Iedereen toont liefde op een andere manier. Zo ontcijfer je de liefdestaal van je partner 

12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • dominique castelein

    30 jaar geleden is mijn vrouw het afgestapt en ik weet nog altijd niet waarom,ik wil en heb er ook geen enkel contact mee,weg is weg,ondertussen heeft ze er al een tiental versleten,de tamtam,men verkneukelt zich graag in het verdriet van anderen

  • lauren van eupen

    Ik ben vroeger ook bedrogen geweest. Ik ben nu veel gelukkiger als single. Ben financieel totaal onafhankelijk. Heb mijn vrijheid. Doe waar ik zin in heb. Zou niet weten waarom ik nog een man nodig heb.

Lees meer