2 -
Getty Images/iStockphoto -

Exclusief voor abonnees

“Mijn dochter (15) heeft condooms, is dat normaal?” Expert geeft antwoord

“Mijn dochter van 15 heeft al condooms op haar kamer, is dat normaal?” vraagt een bezorgde lezer zich af. Psycholoog Steven Pont geeft raad. “Ga het gesprek aan en bespreek haar mate van vrijwilligheid, veilige seks en zelfstandigheid. Ook zou ik het gevonden condoom aan de orde laten komen, want u heeft nog geen idee waarom ze die in haar bezit had.”

Psycholoog Steven Pont
Er is een lichte neiging van ouders om in hun 15-jarige dochter nog steeds hun 11-jarige kind te zien en een lichte neiging bij 15-jarige meisjes om zichzelf al als 18-jarige te beschouwen. In het contact tussen beiden moet dus een relatieve leeftijd van zo’n zeven jaar worden overbrugd. Nu is het wel zo dat het normaal is voor een meisje van 15 jaar om met seksualiteit bezig te zijn. 

Ze is inderdaad geen 11 jaar meer, al is ze er ook wel wat vroeg bij (de gemiddelde leeftijd waarop Nederlandse kinderen met seks beginnen is ruim 18 jaar). Maar dat is niet het punt. Waar het om gaat is dat u het gesprek met uw dochter opent en dan haar mate van vrijwilligheid, veilige seks en zelfstandigheid bespreekt. Ook zou ik het gevonden condoom aan de orde laten komen, want u heeft nog geen idee waarom ze die in haar bezit had. Het gaat er uiteindelijk niet om uw dochter van seks af te houden, het gaat erom haar op te voeden hoe met seksualiteit om te gaan.

2 Portret van Steven Pont.
Joost Hoving Portret van Steven Pont.

Seksuele voorlichting

Op basis- en middelbare scholen krijgen kinderen seksuele voorlichting, maar de kwaliteit daarvan ligt onder een vergrootglas. Zo bleek uit grootschalig onderzoek van Rutgers vorige maand dat leerlingen van middelbare scholen meer behoefte hebben aan seksuele voorlichting die niet alleen maar over voortplanting gaat. De voorlichting moet volgens de scholieren ook gaan over onderwerpen als seksuele identiteit, wensen en grenzen, sexting en plezier in seks. 

Leerlingen missen informatie over seksuele- en genderdiversiteit. Het onderwerp wordt wel besproken, maar alleen dat homoseksualiteit bestaat of meer in het kader van discriminatie. Onderzoeker Marianne Cense van Rutgers: “Leerlingen willen dat seksuele vorming de normativiteit doorbreekt en duidelijk maakt dat er niet één standaard is. Ook willen ze dat seksuele diversiteit aan de orde komt bij alle aspecten van seksuele vorming; of het nu over veilig vrijen gaat of over relaties.’’

Daarnaast missen leerlingen informatie over hoe je met elkaar omgaat: online, offline, in een relatie en tijdens de seks. Verder willen leerlingen meer leren over het bespreken van wensen en grenzen, over plezier in seks, sexting en onrealistische verwachtingen geschapen door porno. Leerlingen geven aan dat seksuele vorming op school helpt om taboes te doorbreken en open met elkaar te praten over relevante onderwerpen. Het is ook belangrijk dat duidelijk wordt dat iedereen zich op een eigen tempo en wijze ontwikkelt. Een leerling in het onderzoek: “Dat je je echt niet hoeft te schamen als de eerste keer nog heel lang duurt.’’

Amerika

Toch is de kwaliteit van de seksuele voorlichting in Nederland niet slecht te noemen in vergelijking met Noord-Amerika. Amerikaanse voorstanders van veelomvattende seksuele voorlichting wijzen juist graag naar Nederland, waar ouders en scholen kinderen ontspannen kennis laten maken met seksualiteit. Ons land kent relatief weinig tienerzwangerschappen. In de VS werden in 2016, nog voordat Trump het roer omgooide, twintig op de duizend meisjes van 15 tot 19 jaar moeder. In Nederland maar vier, telde de VN. “Ons land is gesticht door puriteinen, conservatieven met een anti-sekshouding’’, zei historicus Alice Dreger eerder tegen deze krant. “Die hebben we altijd behouden. Er heerst hier zoveel schaamte rond seks – het voelt heel erg achttiende-eeuws.’’ Ze observeerde eens een les die haar toen 14-jarige zoon kreeg op zijn school in Michigan. Een condoom, zei de voorlichter, was zo onbetrouwbaar dat het vooral een gevaarlijk ding was. 

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Coen Geurts

    Toch liever dat en een kleinkind. Geef haar ook maar de pil.

  • Charlotte De greef

    Als zij seks heeft is dat normaal.

Lees meer