3 Beeld uit de film 'Ex Machina', waarin een artificieel intelligent wezen een man verleidt.
Kos Beeld uit de film 'Ex Machina', waarin een artificieel intelligent wezen een man verleidt.

"Seks met robots wordt binnen 50 jaar de norm"

Seks met robots zal tegen 2070 sociaal aanvaard zijn. Meer nog: van bil gaan met een robot zal binnen vijftig jaar meer gebeuren dan seks tussen mensen. Seks zoals u en ik het vandaag kennen zal binnen een halve eeuw als primitief worden beschouwd. Dat verwacht althans professor Helen Driscoll, expert inzake sekspsychologie aan de universiteit van Sunderland in Groot-Brittannië.

De idee van seks met robots mag akelig lijken, maar volgens Driscoll zal de weerstand tegen zogenaamde 'robofilie' snel verslappen. 

Context van huidige normen
"We denken aan zaken als virtuele realiteit en robotseks vanuit de context van de huidige normen. Maar als we denken aan de sociale normen inzake seks die 100 jaar geleden golden, wordt duidelijk hoe snel en radicaal die zijn gewijzigd".

Elke seksuele fantasie
Gegeven dat robots theoretisch kunnen geprogrammeerd worden om welke seksuele fantasie dan ook te vervullen en een oneindig aantal standjes uit te voeren, is het misschien niet zo denkbeeldig dat seks met robots de populairste vorm van seksbeleving wordt.

Verliefd op virtuele partner
"Naarmate virtuele realiteit steeds waarheidsgetrouwer wordt en in staat is de sekservaring met een menselijke partner na te bootsen en zelfs te verbeteren, is het niet ondenkbaar dat sommigen deze vorm van seksbeleving zullen verkiezen boven seks met een minder perfect menselijk wezen. Mensen zouden ook verliefd kunnen worden op hun virtuele partners", meent Driscoll.

Robofilie is de jongste tijd het onderwerp van heel wat fictie, zoals de films 'Her' en 'Ex Machina' en de Britse tv-reeks 'Humans'. Die focussen meestal op de negatieve aspecten van robotseks.

Evenwaardig
"Seks met robots mag dan vandaag schokkend en ongewoon zijn, maar we mogen er niet van uitgaan dat virtuele relaties minder waarde hebben dan echte relaties", stelt de expert. "Vast staat dat mensen nu al verliefd worden op fictieve personages, niettegenstaande het onmogelijk is die personages te ontmoeten of ermee een relatie aan te gaan".

De idee van mensen die in een virtuele omgeving hun tijd doorbrengen met virtuele mensen lijkt nu een bron van onheil op mentaal vlak. Maar wanneer de technologie op punt wordt gesteld, ziet Driscoll geen enkele reden waarom een relatie aangaan met een robot anders zou zijn dan een relatie met een mens.

Eenzaamheid
"Momenteel kan het gebrek aan menselijk contact schadelijk zijn. Mensen zijn van nature sociaal ingesteld en een gebrek aan menselijk contact kan tot eenzaamheid leiden, wat dan weer zorgt voor een reeks mentale gezondheidsproblemen. Maar na verloop van tijd zal de technologie die problemen kunnen omzeilen".

We denken aan robotseks vanuit de context van de huidige normen. Maar als we denken aan de sociale normen inzake seks die 100 jaar geleden golden, wordt duidelijk hoe snel en radicaal die zijn gewijzigd

Professor Helen Driscoll
3 Helen Driscoll, professor seksuele psychologie aan de universiteit van Sunderland.
Kos Helen Driscoll, professor seksuele psychologie aan de universiteit van Sunderland.

Naarmate virtuele realiteit steeds waarheidsgetrouwer wordt en in staat is de sekservaring met een menselijke partner na te bootsen en zelfs te verbeteren, is het niet ondenkbaar dat sommigen deze vorm van seksbeleving zullen verkiezen boven seks met een minder perfect menselijk wezen. Mensen zouden ook verliefd kunnen worden op hun virtuele partners

Professor Helen Driscoll

"Van zodra er intelligente robots zijn die je niet kan onderscheiden van mensen - op hun gebrek aan slechte gewoontes, onvolmaaktheden en de kosten na - zullen we ze wellicht verkiezen boven 'echte' mensen maar psychologisch zullen we er niet onder lijden als we het verschil niet meer zien".

Primitief
Volgens Driscoll ontwikkelt de zogenaamde sekstechnologie zich al supersnel en zullen fysieke intermenselijke relaties binnen een halve eeuw primitief lijken. Je kan nu al online een gesofisticeerde mannequinpop als partner kopen. Robotachtige, interactieve en bewegingsgevoelige technologie zullen de komende jaren centraal komen te staan in de seksindustrie.

Zegen voor alleenstaanden
Driscoll wijst er ook op dat virtuele relaties een zegen kunnen zijn voor alleenstaanden, mensen die geen partner kunnen vinden of hun partner zijn verloren. Voor die mensen kunnen virtuele sekspartners een aanzienlijk psychologisch voordeel opleveren, zo redeneert Driscoll, om de simpele reden dat een virtuele partner beter is dan helemaal geen partner.

Voor wie al een intieme relatie met een mens van vlees en bloed heeft, waarschuwt Driscoll dat de psychologische impact van een robotrelatie zal afhangen van hoe die partners hun echte en hun virtuele relaties combineren.

Ontrouw
"De meeste mensen slagen erin andere vormen van virtuele realiteit in hun leven te integreren, maar virtuele seks - laat staan liefde - zal door sommigen als ontrouw worden gezien, en dat zal voor relatieproblemen zorgen. Maar in de toekomst zullen menselijke relaties in toenemende mate online verlopen. Van zodra mensen technologisch ondersteunde virtuele seks gaan verkiezen boven seks met mensen, zullen ook meer mensen alleen gaan wonen en meer tijd doorbrengen in een virtuele realiteit".

Virtuele relaties kunnen een zegen kunnen zijn voor alleenstaanden, mensen die geen partner kunnen vinden of hun partner zijn verloren. Voor die mensen kunnen virtuele sekspartners een aanzienlijk psychologisch voordeel opleveren. Om de simpele reden dat een virtuele partner beter is dan helemaal geen partner

Professor Helen Driscoll
3 Je kan nu al online een gesofisticeerde mannequinpop als partner kopen. Robotachtige, interactieve en bewegingsgevoelige technologie zullen de komende jaren centraal komen te staan in de seksindustrie.
Kos Je kan nu al online een gesofisticeerde mannequinpop als partner kopen. Robotachtige, interactieve en bewegingsgevoelige technologie zullen de komende jaren centraal komen te staan in de seksindustrie.

Lees meer