thinkstock

1 op de 3 Belgen spaart om hogere studies kinderen te betalen

September is voor ouders een dure maand, zeker in huishoudens met een paar studerende kinderen. Een Belg op de drie spaart dan ook gemiddeld 68 euro per maand per kind om de studies van de kinderen te betalen. Dat blijkt uit een bevraging van onderzoeksbureau iVOX.

Een op de drie Belgen beseft maar al te goed dat studeren een dure mop is, en zet op voorhand een centje opzij voor studerende kinderen. Gemiddeld spaart de Belg 68 euro per maand per kind, en hij begint daar ook verbazend vroeg mee. 37,6 % van de spaarders begint ermee nog voor de kinderen voor het eerst de lagere school binnenstappen. Iets meer dan een derde (33,5%) start wanneer de kinderen een leeftijd hebben tussen de zes en de twaalf. Het overige deel (31,4%) begint met sparen als de kinderen tussen de dertien en achttien jaar oud zijn.

Met het gespaarde bedrag willen ze de grote kosten die gepaard gaan met studeren opvangen. Uit onderzoek van het Centrum voor budgetadvies en onderzoek (Cebud) blijkt dat een niet-beursstudent die pendelt zo'n 8.128 euro per jaar kost. Als zoon of dochter op kot gaat, stijgen de kosten tot maar liefst 12.450 euro per jaar. Afhankelijk van het studietraject van de kinderen lopen de bedragen dus al snel op.

Lees meer