2
thinkstock

6 redenen waarom vrouwen hun man verlaten, volgens relatietherapeuten

Als relaties al persoonlijk zijn, dan zijn scheidingen dat helemaal. Waarom een koppel precies uit elkaar gaat weten alleen beide partijen, maar wel herkennen huwelijks- en relatietherapeuten een paar veelvoorkomende patronen. Dit zijn volgens psychologen en therapeuten 6 frequente oorzaken van een vrouw die haar man verlaat.

1. Eenrichtingsverkeer

In een huwelijk ben je met twee, en om dat goed te laten verlopen heb je inspanning van beide kanten nodig. Psychologe Kristin Davin uit New York zegt dat daar het schoentje wringt bij veel vrouwen die hun man verlaten. "Die vrouwen krijgen het gevoel dat zij het gewicht van de relatie volledig zelf moeten dragen. Ze voelen zich alleen in het zoeken naar manieren om de relatie nieuw leven in te blazen. Het wordt frustrerend als je wederhelft niet hetzelfde probeert."

2. Steeds dezelfde ruzies

Veel koppels die relatietherapie volgen, hebben al jarenlang ruzie over hetzelfde onderwerp. Wanneer dat haar in de boter blijft zitten zonder oplossing groeit wederzijdse wrevel, en die is moordend voor een relatie, weet Olga Bloch, een huwelijks- en familietherapeute uit Maryland. "Krijgen vrouwen het gevoel dat ze geen verandering kunnen teweeg brengen, dan beginnen de argumenten als 'jij luister nooit' of 'je meent je excuses toch niet'," aldus Bloch. "Zeker als er een verslaving in het spel is, wordt het moeilijk."

Veel vrouwen verlaten hun partner omdat ze zich niet langer emotioneel verbonden voelen.

relatietherapeut Christine Wilke

3. Onbevredigend seksleven

Bij de meeste koppels is seks een goede barometer voor hoe het met het huwelijk gesteld is. Als vrouwen klagen over hun seksleven, dan zijn er meestal nog andere problemen buiten de slaapkamer, zegt Davin. "Vrouwen die seksueel gefrustreerd raken in het huwelijk voelen zich uitgeput en blijven emotioneel op hun honger zitten," zegt zij. "Omgekeerd is het probleem soms dat er geen affectie kan zijn zonder dat dit tot seks leidt. Een gebrek aan (seksuele) intimiteit drijft partners al snel uit elkaar."

2 Een onbevredigend seksleven wijst vaak op meer problemen buiten de slaapkamer.
thinkstock Een onbevredigend seksleven wijst vaak op meer problemen buiten de slaapkamer.

4. Ze praten niet meer

Veel vrouwen die in een lange relatie zitten voelen zich niet langer emotioneel verbonden met hun partner, zegt Christine Wilke, relatietherapeut uit Pennsylvania. "Dit is volgens mij de belangrijkste reden waarom vrouwen hun echtgenoot verlaten," zegt ze. "Het maakt een ongelukkige echtgenote veel kwetsbaarder voor een affaire, omdat ze die connectie ergens anders gaat zoeken."

5. Ze zijn uit elkaar gegroeid

Het is onvermijdelijk dat mensen groeien als persoon terwijl ze in een relatie zitten. Maar het wordt pas een probleem als je uit elkaar groeit en één van beide partners geen moeite meer doet om de connectie terug te vinden, volgens psychologe Anne Crowley uit Austin. "Een huwelijk verandert en evolueert, het is niet ongewoon dat je het gevoel krijgt uit elkaar te groeien, zeker als je kinderen hebt," zegt zij. "Vaak heeft de vrouw haar man wel aangemoedigd om in therapie te gaan, om die kloof te dichten. Als hij weigert, dan zit je in een doodlopend straatje: de vrouw wil niet in hetzelfde patroon blijven zitten, maar hij willen het houden zoals het is."

Veranderen binnen een relatie is onvermijdelijk. Het wordt pas een probleem als je uit elkaar groeit en geen moeite meer doet om de connectie terug te vinden.

psychologe Anne Crowley

6. De enige oplossing

Vaak zijn het langdurige, aanhoudende problemen zoals verslaving of agressie die vrouwen uiteindelijk over de streep trekken, zegt Winifred Reilly uit Berkeley, een huwelijks- en familietherapeut. "Ik hoor vaak dat ze liever een streep zetten onder de relatie dan nog een dag, week of jaar met hun echtgenoot door te brengen en de problemen die toch nooit zullen beteren." Na het gedrag zo lang te hebben gepikt, beseffen vrouwen dat ze het niet verdienen om voortdurend met spanningen en teleurstelling te leven, dag in dag uit. "Ondanks verliefheid, engagement en de beste pogingen om getrouwd te blijven, bereiken sommige mensen een punt waarop ze geen uitweg meer zien en uit elkaar gaan," aldus Reilly.

Lees meer