De wraak van de bruid: alles verkopen na scheiding

Er was al het 'Hoera, ik ben gescheiden'-feestje (inclusief taart en bubbels), en nu is er ook 'Ik verdien iets aan mijn scheiding'. Een website biedt aan pas gescheiden mannen en vrouwen de mogelijkheid om alles wat aan hun vorig leven herinnert te verkopen, van trouwjurken, tot knuffelbeertjes, verlovingsringen en cadeaus zoals een ipod of een boek.

De site werd toepasselijk 'neverlikeditanyway.com' gedoopt ('Ik vond het toch nooit mooi') en biedt de goederen aan aan 'gebroken prijzen'. Dat maakt dat zowel de gescheiden partij als mensen op zoek naar koopjes elkaar vinden, en ze alletwee hun voordeel hebben. Zowel de nieuwprijs ('de prijs in de echte wereld') als de afprijzing 'de break-up prijs' worden bij de aanbiedingen vermeld.

Koopje én verhaal
De site verschilt van andere tweedehandssites (waar ook bruidsjurken, -schoenen en suitekledij te vinden zijn) omdat de verkopers aangemoedigd worden het verhaal achter de memorabilia te vertellen. Niet voor de bijgelovigen dus, die geloven dat een bruidsjurk of verlovingsring ongeluk kunnen brengen.

Sterke kortingen
Zoals de trouwjurk van een vrouw die het probeert te verkopen als: 'Prachtige kanten jurk/ Loser ex-man'. "We waren twee jaar getrouwd en meneer vond het ok om verschillende andere vrouwen achter de hand te houden. Koop alsjeblieft deze jurk zodat ik kan betalen voor het huis dat volgens hem mijn verantwoordelijkheid is." Afgeprijsd van 1.600 naar 750 dollar.

Een man verkoopt dan weer een peperdure platinum verlovingsring met joekel van een diamant. Nieuwprijs: 10.125 dollar, nu te koop voor de niet zo zachte prijs van 8.750 dollar. Reden: nooit gedragen. "Ze wees de verloving af omdat haar ouders me niet goed genoeg vonden. Ze vond hen belangrijker dan mij."

De bruidsjurken zijn dan meestal echte koopjes: nieuw meer dan 4.000 euro waard en verkocht voor 500 euro. Sommigen wensen de nieuwe kopers veel geluk toe: 'Hopelijk brengt hij jou meer geluk dan mij'.

Break-up fase
De verkopers kunnen er ook bijzetten in welke 'break-up'-fase ze zich bevinden: zoals 'ik ben er kapot van', 'emotioneel onstabiel' of het stoere 'welke breuk??'. Dat maakt de site minder bitter, pijnlijk of wraakzuchtig dan gevreesd zou kunnen worden.
 
Tips uitwisselen
De oprichtster van de site wil anoniem blijven en noemt zichzelf Miss B. "Dit is zowel een marktplaats als een plek waar mensen verhalen kunnen uitwisselen en elkaar kunnen steunen. Na de rouwperiode, kunnen ze hun woede uitwerken op alle spullen waar ze niets meer mee kunnen doen. Met gelijkgestemden kunnen ze tips uitwisselen over hoe het nu verder moet."

In een 'Moving on'-handleiding biedt Miss B. ook lichtvoetig advies aan zoals "download de 'fat app' en vervorm een foto van je ex. Instant plezier verzekerd!" (edp)

Lees meer