Getty Images/iStockphoto

Exclusief voor abonnees

Deze 4 vrouwen daten met een (veel) jongere man: “Het klopt niet dat jongere mannen te weinig ervaring hebben in bed”

Priyanka Chopra en Nick Jonas. Susan Sarandon en Jonathan Bricklin. Cameron Diaz en Benji Madden. In Hollywood zien we vaker dat vrouwen daten met een jongere man. Maar in het echte leven rust er toch nog een taboe op. Dat blijkt ook uit een nieuw internationaal onderzoek van Dating.com. Hoog tijd om een einde te maken aan de stigmatisering. 4 ‘cougars’ - al nemen ze dat woord zelf niet graag in de mond - aan het woord. 

Roxanne* (40): “Soms knaagt het: zou hij toch niet liever een twintiger hebben die 15 kilo slanker is?”

“Vijf jaar geleden heb ik mijn huidige partner ‘via via’ leren kennen. Ik was toen single en ging af en toe een avondje op stap met mijn beste vriend. Eén keer had hij een collega bij: Karel*, een knappe man die negen jaar jonger is dan ik. Vanaf het eerste moment was ik helemaal van m’n melk. Hij was knap, groot en slank. Ik ben niet lelijk, maar wel klein en rond. De typische girl next door.”

“Voor mij was het liefde op het eerste gezicht. Ik maak mezelf geen blaasjes wijs: zijn nieuwsgierigheid was vooral geprikkeld door mijn leeftijd. Hij had nog nooit een romance gehad met een oudere vrouw. Desondanks hadden we een fantastische klik en is onze relatie snel in een stroomversnelling terecht geraakt.”

“We zijn nog steeds gelukkig samen. Maar toegegeven: het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Ik heb al een lange relatie achter de rug, mijn echtgenoot is overleden. Daarom hecht ik veel belang aan stabiliteit en rust. Karel is jong, enthousiast en leeft graag aan tweehonderd kilometer per uur. Dat botst al eens. Onlangs wilde hij bijvoorbeeld naar Tomorrowland, maar daar had ik écht geen zin in. Al die mensen, zoveel geduw en getrek. Nee bedankt. Andersom heb ik hem al eens overtuigd om samen danslessen te volgen, maar na vier lessen gaf hij op. Ach, hij heeft het tenminste geprobeerd.” (lacht

“Zelf heb ik twee kinderen. Twee jaar geleden hebben we ook geprobeerd om een kindje te krijgen ... Maar na zes maanden zwangerschap is mijn dochtertje dood geboren. Dat lag natuurlijk aan m’n leeftijd. Nu ben ik zeker te oud om nog kinderen te krijgen. Die schrik blijft wel in mijn achterhoofd sluimeren. Wat als zijn vaderwens ooit de kop opsteekt? Dan zal onze relatie niet standhouden.”

“Bovendien besef ik maar al te goed dat ik niet kan concurreren met iemand van 25. Als we op straat lopen, draaien alle meisjes hun hoofd om naar hem. Je ziet de mensen ook denken: ‘Wat ziet hij in háár?’. Soms trek ik me daar niets van aan. Op andere momenten voel ik me wel heel onzeker. Dan stelt Karel me gerust en benadrukt hij hoe gelukkig hij is en dat hij bewust voor mij gekozen heeft. En toch ... Soms blijft het knagen: zou hij niet liever een twintiger hebben die vijftien kilo slanker is?”

“Ook onze vrienden en familieleden hebben in het begin met de wenkbrauwen gefronst. Mijn moeder deelde haar twijfels zelfs met mij. ‘Alé Roxanne, je bent zo’n intelligente vrouw’, zei ze dan. ‘Nu is zo'n jong blaadje leuk, maar zal hij je emotioneel blijven uitdagen? Kan je diepgaande gesprekken met hem voeren?’ Mijn oudste zoon scheelt ook slechts tien jaar met Karel. Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad voor ze zich neerlegden bij onze relatie.” 

“Eerlijk gezegd deel ik af en toe de zorgen van mijn moeder. Zeker over de toekomst. Iedereen evolueert, dus ik vraag me weleens af wat voor iemand Karel zal zijn binnen tien jaar. Zijn we dan nog compatibel? Staan onze neuzen nog in dezelfde richting? Dat probleem komt voor in elke relatie, maar wordt bij ons nog eens vergroot door het generatieverschil. Als ik daarover pieker, denk ik aan de raad van een vriendin. Het heeft geen nut om te kniezen over problemen die zich mogelijks in de toekomst zullen ontwikkelen. Daar moet ik nu nog geen traan om laten. Pas als het ooit zover komt, mag ik wenen en triestig zijn. Maar nu? Nu moet ik die angsten en bekommernissen proberen te relativeren. En meestal lukt dat ook.”

 Dorien* (44): “Het klopt niet dat jongere mannen te weinig ervaring hebben in bed”

“Ik heb al twee lange relaties achter de rug. Eentje van elf jaar en een van acht jaar. Momenteel ben ik niet op zoek naar nog een derde ‘huisje, tuintje, boompje’-romance. Mijn professionele leven is te druk en zo goed als al mijn vrije tijd gaat naar mijn twee kinderen. Aan de andere kant snak ik wel naar een stabiele relatie, zonder de verplichtingen. Daarom heb ik negen maanden geleden Tinder geïnstalleerd. Toevallig had ik een match met een man die op z’n profiel beweerde dat hij veertig was. In realiteit bleek het om een twintiger te gaan die met oudere vrouwen wilde afspreken. (lacht) Dat is onverwachts zó goed meegevallen. Sindsdien date ik bewust alleen met mannen tussen 25 en 32 jaar.” 

“Een date met leeftijdsgenoten ziet er al snel hetzelfde uit. Iedereen is gescheiden en heeft kinderen. Veel originele gesprekken heb je dan niet. Maar dat is een heel ander verhaal bij mannen die net aan een bloeiende carrière beginnen. Zij sprankelen en bruisen. Andersom heb ik ze met mijn levenservaring ook veel te bieden. Ik kan professioneel advies geven en we kunnen serieuze discussies voeren over onze ambities en alle uitdagingen die we nog willen bereiken." 

“Ook het fysieke aspect is een meerwaarde. Laten we daar geen doekjes om winden. Een kerel van 27 is meestal iets fitter dan een vijftiger. Soms wordt lacherig gezegd dat jongere mannen nog te weinig ervaring hebben in bed. Dat klopt niet. Zij nemen wél graag de touwtjes in handen. In elke man zit bovendien een alpha verstopt. En als een oudere vrouw - die haar lichaam goed kent - toont wat ze prettig vindt, is hun ego gestreeld en durven ze te experimenteren. Geloof me vrij: de voorbije twee maanden zijn mijn ogen geopend." 

“Die combinatie vind ik belangrijk. Het feit dat jonge mannen - die knap én boeiend én interessant én beloftevol zijn - interesse tonen in mij, geeft mijn zelfbeeld een enorme boost. Niet iedereen begrijpt dat. Met mijn collega’s kan ik er openhartig over babbelen, omdat ze ook in het datewereldje zitten. Mijn beste vrienden zijn op de hoogte, maar meestal wordt mijn liefdesleven stilgezwegen. Dat is ook mijn keuze: ik wil het niet bespreken met mensen die er kritiek op geven. Pas op: sommigen staan echt voor me klaar. Ze moedigen me aan om aan mezelf te denken, nadat ik jarenlang altijd mijn kinderen op de eerste plaats heb gezet. Maar anderen, waaronder mijn beste vriendin, voelen zich heel oncomfortabel bij het gespreksonderwerp. Dat is prima. Ik respecteer hun mening, ook al is die afkeurend. En dat verandert niets aan onze vriendschap.”

Eline* (39): “Hij laat me weer jong voelen en genieten van het leven”

“Tot voor kort was ik nog samen met mijn ex. Onze relatie zat allesbehalve snor, en Steven* - de voetbaltrainer van mijn zoon - stond altijd klaar als luisterend oor wanneer ik mijn hart wilde uitstorten. Het was zeker geen liefde op het eerste gezicht, maar hij was wel mijn rots in de branding tijdens een moeilijke periode. Drie jaar geleden is mijn relatie geëindigd, en niet veel later is de vonk met Steven écht overgeslagen." 

“Het enige probleem: Steven is veertien jaar jonger. We hadden een mooi, maar geen realistisch liefdesverhaal. Daardoor was ik in eerste instantie een doemdenker. ‘We moeten ermee stoppen. Dit kan nooit goed eindigen’, zo spookte het door mijn hoofd. Maar kijk. Ondertussen zijn we nog steeds gelukkig en sinds kort ook verloofd.” 

“Meer zelfs: we zijn de trotse ouders van een zoontje van tien maanden. Redelijk onverwacht. Ik heb al twee tieners en er was geen haar op mijn hoofd dat eraan dacht om nog een kindje te krijgen. Steven had zich daar ook bij neergelegd. Maar op een bepaald moment ben ik beginnen te twijfelen. Hij was nog een jonge twintiger en ik kon hem dat toch niet ontzeggen? Wat als hij binnen enkele jaren wel per se vader wou worden? Vanaf dan moest het plots rap-rap gaan, want ik wilde niet na mijn veertigste nog zwanger zijn.”

“Ook al hebben we een kleine uk in huis, toch heb ik het gevoel dat ik jonger en actiever ben dan enkele jaren geleden. Toen zat ik vastgeroest thuis. Dankzij Steven kom ik opnieuw buiten, heb ik meer contact met mijn vriendinnen en kan ik weer genieten van het leven.”

“De keerzijde van de medaille is dat hij af en toe té nonchalant is. Daardoor voelt het soms aan alsof ik gas moet terugnemen. Zo moet ik alle belangrijke beslissingen maken. Dat is niet zo fijn. Ik heb al veel ups en downs meegemaakt in mijn vorige relatie. Ik heb al twee kinderen grootgebracht. Zijn je-m’en-foutisme ergert me af en toe. Andersom vindt hij het ook vervelend dat mijn emmer met frustraties zo snel overstroomt. In het begin van onze relatie vergeleek hij me dan weleens met zijn moeder. ‘Je redeneert zoals ons mama’, zei hij dan. Vreselijk! Daar wil ik natuurlijk niet mee vergeleken worden. Gelukkig flapt hij dat er nu niet meer uit.”

“Onze ouders hebben onze relatie gelukkig altijd ondersteund. Dat geldt bij uitbreiding voor iedereen in onze dichte omgeving. Zelf heb ik nooit negatieve commentaar gekregen. Maar mijn haren gaan wel rechtovereind staan van flauwe mopjes. Dan noemen ze me een milf of een cougar. Zelfs al is dat voor te lachen, dat kwetst. Ik erger me er ook blauw aan. Niemand kijkt vreemd op bij een man met een jongere vriendin. Maar een vrouw die een relatie heeft met een jongere man? Dat is blijkbaar nog niet volledig sociaal aanvaard.”

Michelle* (28): “We zaten totáál niet op dezelfde golflengte”

“Vorig jaar heb ik een jongen leren kennen op Facebook. We hadden gemeenschappelijke vrienden en raakten aan de praat. Hij was 21 jaar, maar dat leeftijdsverschil maakte me niet uit. Het is veel belangrijker dat ik een goede klik heb met iemand, want dat gebeurt niet zo vaak.”

“Na wat online te flirten hebben we ook verschillende keren afgesproken. Dat was za-lig. Ik heb me geweldig goed geamuseerd en voelde me plotsklaps enkele jaren jonger. Thuis heb ik immers 3 koters rondlopen, van 9, 6 en 4 jaar oud. Het was fijn om even alle verplichtingen en zorgen die je hebt als mama te vergeten.”

“Maar na enkele weken leer je elkaar beter kennen, en het werd pijnlijk duidelijk dat we totààl niet op dezelfde golflengte zaten. Hoe tof het ook was als we afspraken, ik kon niet elke keer zonder boe of ba mijn verantwoordelijkheden aan de kant schuiven. Dat begreep hij niet zo goed. Vanaf dan was ik op mijn hoede.”

“Op een bepaald moment wilde hij me bijvoorbeeld verrassen en stond hij voor mijn deur. Ongetwijfeld lief bedoeld, maar tegelijk heel ongepast. Dat was voor mij een signaal dat hij nog wat maturiteit miste. Iemand die een tikje volwassener is, zou beter communiceren en meer rekening houden met mijn situatie. Hij was iets te jeugdig en te onbezonnen. Wat me in het begin zo aantrok, begon me op den duur te storen. Ik kreeg zelfs het gevoel dat ik hem moest bemoederen. Uiteindelijk heb ik na enkele maanden een punt gezet achter onze relatie.”

“Tijdens onze prille romance had ik niemand ingelicht. Alleen mijn beste vriendin was op de hoogte. Zij heeft nooit belerend gereageerd. Zolang ik me amuseerde, was ze blij voor mij. En als ik er nu op terugkijk, durf ik gerust toe te geven dat het een ontzettend leuke periode was. Ik vind zelfs nog steeds dat leeftijd geen rol speelt. Dat is een cijfertje op een papier. Maar hoe iemand zich gedraagt en de levenservaring die hij al heeft opgedaan, is des te belangrijker.” 

*Om de anonimiteit te bewaren, zijn andere namen gebruikt.

Lees ook binnen HLN+:

3 moeders getuigen over spijt van het ouderschap: “Waarom heeft niemand me verwittigd dat het zo zwaar zou zijn?”

8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jean Emare

    Het ligt hem vooral dat deze vrouwen weten hoe de muis werkt, initiatief nemen en niet zozeer aan dat jonge geweld. Btw.. mijn partners zijn gemiddeld 10-15jaar jonger. Anders lijkt het of ik met mijn moeder van bil ga.

  • Rose Dekeyzer

    Ik 36 mijn partner 28. Niks mis mee, en neemt zijn taak als pluspapa zeer goed op. Beter dan mannen die ouder zijn dan mij... Bijna 2jaar samen en beide nog steeds gelukkig

Lees meer