Foto ter illustratie.
Getty Images Foto ter illustratie.

Exclusief voor abonnees

Joyce (52) en Frank (56) begonnen op latere leeftijd hun swingersbestaan: “Je deelt een geheimpje en bent zo openhartig over je fantasieën dat niets meer onbespreekbaar is”

Ooit waren ze elkaars eerste bedpartners, en ze zijn nog steeds gelukkig samen. Maar op een gegeven moment ging het bij de Nederlandse Joyce (52) en Frank (56) kriebelen. Innige relaties met andere stellen boden uitkomst. 

Joyce (52) en Frank (56) zoeken nog een ander stel voor een relatie. Een heuse vierpersoonsverhouding. Dat is dus iets anders dan een dubbel slippertje van echtelieden. Nee, dit moet een langlopende affaire worden, waarbij er meer is dan seksuele aantrekking.

Moet lukken. In het verleden hebben ze twee keer zoiets gehad met een bevriend stel dat ze leerden kennen op Swingers Date Club (SDC), de oudste, internationale site (2000) voor liefhebbers van het intiemere gezelschapsspel.

Frank: “We zagen het andere stel eens in de twee maanden, we zijn met ze op vakantie geweest en ook weekendjes weg. Leuke dingen doen. Waterskiën, karten, seks. Geweldig. Je leert elkaar zo goed kennen, dat er een diepe vriendschap groeit, waarvan seks een natuurlijk onderdeel is.”

Maar ook voor de lossere contacten moet er buiten de seks een klik zijn.

Frank: “Je moet elkaar iets te vertellen hebben, samen lol kunnen beleven.”

En heus, hun huwelijk loopt op rolletjes. Toch zijn IT’er Frank en financieel medewerker Joyce de laatste zes jaar van hun 37-jarige relatie regelmatig op zoek naar die inbreng van anderen. Ze waren high school sweethearts; elkaars eerste verkering, toen elkaars eerste bedpartners, waarna de relatie haast als vanzelf in een huwelijk gleed. En zo bleven eerste bedpartners vanzelf enige bedpartners.

Tja, dan komt het huwelijk in wat gezapiger vaarwater. Het gaat vlotjes met de carrières en de opgegroeide kinderen vergen minder zorg.

Frank: “Het gaat kriebelen.”

Joyce: “Je gaat fantaseren hoe het zou zijn met een ander. Je hebt geen flauw benul.”

Mag Frank even opbiechten dat hij al 50 jaar was toen hij het voor het eerst met een andere vrouw deed? Dan, ter geruststelling: ‘Ik heb het inmiddels wel ruimschoots ingehaald.”

Online bleek er infrastructuur genoeg om stelletjes die trouw aan elkaar hebben gezworen ook van anderen te laten genieten. Na wat nieuwsgierig meegluren op het profiel van een vriendin, maakten ze een account aan op Ondeugend Daten en SDC.

Joyce: “Een half jaar hebben we het aangekeken. We dachten, het is misschien een beetje een sleazy wereldje.”

Frank: “Mensen van een ander niveau, waarbij het gesprek beperkt blijft tot bier en auto’s en bij binnenkomst de matras en condooms al klaar liggen. En ja, die heb je ook maar er zit echt van alles tussen.”

Joyce: “De eerste keer was wel eng hoor.”

Frank: “Je weet van tevoren natuurlijk nooit hoe je reageert als een ander seks heeft met je vrouw. We vonden het verstandiger om het te doen met een stel voor wie het ook de eerste keer was. Voorzichtig samen de weg aftasten in plaats van – boem – in een keer erin.”

Niettemin een schot in de roos. Om uit te vinden wie er geschikte bedpartners zijn, wordt wel het nodige voorwerk verricht. Een uitwisseling van beeldmateriaal die effectief en veilig is. Een die op swingerssites in tegengestelde richting loopt dan op datingapps. Want waar op datingapps het portretfotootje de visuele introductie verzorgt en de daarop volgende plaatjes illustreren wat voor vlees beide partijen in de kuip hebben, wordt op swingerssites, heel pragmatisch, het te gebruiken instrumentarium al in het profiel uitgestald.

Frank: “Als er een contact is gelegd, is dat de aanleiding om in de chat of mail een gezichtsfoto mee te sturen.”

Joyce: “Want op de pikante foto’s op ons profiel, staan we wel onherkenbaar.”

Zij keurt de plaatjes, hij gaat de aftastende chat aan.

En mochten de eerste pikante pics niet overtuigend genoeg zijn, hebben ze nog zat erotisch materiaal dat per smartphone kan worden verzonden. Alles op een aparte simkaart en achter een beveiligde app. Zo voorkom je dat je, per ongeluk, voor de hele wereld met de billen bloot gaat.

Tuurlijk, als de andere partij eenmaal je foto’s heeft ontvangen, kunnen ze er mee doen wat ze willen.

Frank: “Wat helpt is dat jij ook pikant materiaal van hun hebt. Het andere stel wil natuurlijk ook niet dat dat uitlekt. En zo houd je elkaar in een wederzijdse gijzeling.”

De logistiek van de moderne erotiek. Het is lichtjaren verwijderd van de primitieve middelen die de seksuele vrijbuiter in de 20ste eeuw voor handen had. Het was in die dagen dat Frank met knikkende knieën naar de Hema ging om de stoute foto’s van zijn vrouw op te halen.

Een swingersbestaan levert naast de geile gezelligheid ook zelfinzichten op. Joyce heeft masturbatie ontdekt en Frank heeft het idee laten varen dat hij honderd procent hetero is. “Als je met elkaar bezig bent, zijn bijna alle combinaties toegestaan: vv, vvm, mmv. Maar mm? Dat gebeurt niet zo gauw. Je probeert het in het spel een beetje te vermijden. Dat heb ik nu helemaal niet meer.”

Geen oprispingen van jaloezie?

Frank: “Als het om het puur lichamelijke gaat, heb ik er geen enkel probleem mee als een andere man met Joyce wil seksen. Ik vind het zelfs mooi om te zien hoe zij intens kan genieten. Maar een emotionele band met haar, waar ik niet bij kan, is een no-go. Dat is het belangrijkste voor mij. Trouwens alle partijen moeten zich er goed bij voelen, anders gaat het feest niet door.”

Blijft een heikel punt: Vertel je het aan derden?

Frank: “Als ze het bij ons in het dorp zouden weten, zouden ze ons uitmaken voor viespeuken.”

Het is frappant te zien hoe de weinige intimi aan wie ze het wel hebben verteld reageren.

Joyce: “Mannen willen weten hoe de seks is met twee vrouwen. Vrouwen willen weten wat het met je relatie doet.”

En hoe vertel je het de kinderen?

Frank: “Die weten het niet. We zijn bang dat ze zouden denken dat we dit doen omdat het niet goed gaat tussen ons.”

Joyce: “Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar het swingen heeft ons juist nader tot elkaar gebracht.”

Frank: “Je deelt een geheimpje en bent zo openhartig over je fantasieën dat niets meer onbespreekbaar is. Het heeft onze relatie alleen maar verdiept.”

Joyce: “Maar probeer dat maar eens uit te leggen aan iemand die niet in dat wereldje zit.”

Frank: “Mensen denken vaak, je krijgt thuis vast niet wat je hebben wilt.”

9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Erik Audenaert

    Kga er eens mee afspreken .

  • Robert DE REU

    Met swingers is helemaal niets mis als je er beiden achterstaat, wel is er de voorwaarde dat je een echt stabiel huwelijk hebt, en alles duidelijk met elkaar bepreekt. Zit je in een sleurend huwelijk wordt het beslist het definitief einde van u huwelijk.

Lees meer