2
Ana Jarèn

Exclusief voor abonnees

Katleen worstelt met haar vroege menopauze: “Ik voel totaal geen lust meer”

Elke week tekent Anke Michiels kleine en grote liefdesproblemen van lezers op. Seksuoloog en relatietherapeut Wim Slabbinck weet raad.Vandaag: Katleen is net veertig, in de fleur van haar leven, als de menopauze zich al aankondigt. Een zware dobber die haar seksleven volledig ‘on hold’ zet. “Mijn man en ik hebben dit laatste jaar amper twee keer gevreeën. Ik wéét dat zoiets niet houdbaar is.” Ik zit die dag in het koffiehuisje tegenover een bloedmooie vrouw die zichzelf mist.

Het begon met onregelmatige maandstonden. Ik maakte me niet al te veel zorgen, mijn cyclus was wel vaker in de war. Ik had al een hele periode veel stress op het werk en weet het daar aan. Toen ik ook ’s nachts een aantal keer badend in het zweet wakker werd, maakte ik toch maar een afspraak bij de huisdokter. Die nam een bloedstaal en verwees me onmiddellijk door naar de gynaecoloog. Na een paar onderzoeken was zijn verdict duidelijk: ‘Mevrouw, u zit al in uw menopauze. Dat is uitzonderlijk jong.’ Dat is nu anderhalf jaar geleden.”

“Sindsdien is niets nog hetzelfde. Ik voel me niet meer aantrekkelijk – ook al zien buitenstaanders op het eerste gezicht wellicht niks ‘anders’ aan me. Als ik een opvlieger krijg, lopen de zweetdruppels nochtans van mijn voorhoofd. In een jaar tijd had ik één tot anderhalve kledingmaat groter: vooral aan de zone rond mijn buik is er van alles veranderd. Ik had nooit een buikje, mijn zwangerschappen heb ik netjes verteerd, nu heb ik die buik dus wel. Maar het ergst van al is dat ik nul komma nul zin heb in seks. Alsof ik dood ben daarbeneden. Ik heb altijd een gezonde goesting gehad. Twee, drie keer per week was niet abnormaal. Dit laatste jaar heb ik welgeteld twee keer met mijn man gevreeën. Omdat ik hém nog eens een pleziertje wilde gunnen. Zelf heb ik er niks aan gehad. Het gebeurde vroeger ook al eens dat ik ‘te moe was’ en hij toch aandrong. Zodra we er dan aan begonnen, kwam de zin toch en was de vrijpartij altijd een succes. Nu werkt die formule niet meer. Het is hier tussen mijn benen – sorry voor de plastische uitdrukking, maar het is wat het is – kurkdroog. Wat hij ook probeert, er gebeurt niks. Ik heb ook al een jaar niet met mezelf gespeeld, iets waar ik vroeger nochtans ook best thuis in was. (stiller) Ik mis mezelf.”

“Mijn man is heel begripvol. Hij toont geduld. Hij zegt dat het wel zal beteren, maar dat is helemaal niet zeker. We hebben al eens geprobeerd om er wat glijmiddel bij te halen. Dat kan de handelingen misschien wel vergemakkelijken, maar het bezorgt me daarom nog geen lust. Ik weet zelfs niet meer hoe dat voelt. Die heerlijke golf, diep in je onderbuik. De gynaecoloog heeft me nu hormonen voorgeschreven, en ik smeer consequent een gel van oestrogeen. Maar ik ben mijn moeder verloren aan kanker, dus ik voel me niet goed bij hormonen. Ik heb ook nooit de pil geslikt, om die reden. Het stormt in mijn hoofd, al een jaar lang. Ik loop hier ongelukkig van.”

“Hoelang gaat mijn man dit nog volhouden? Ik kan hem toch niet blijven afwijzen? Hij heeft ook behoeftes, en ik begrijp dat helemaal. Soms ben ik bang dat hij me binnenkort als zijn ‘oude, versleten vrouwtje’ zal zien. En niet langer als zijn zot lief dat nooit verlegen zat om tussen de lakens te duiken op gelijk welk moment van de dag. Hij werkt in het onderwijs, en wordt daar omringd door veel jonge vrouwelijke collega’s. Ik ben als de dood dat hij op een dag voor een jonger en frisser exemplaar zal gaan. Eentje dat wel klaar is voor actie. Ik ben zelf ook best nog ‘jong’ – ik weet dat wel. Maar ik voel me zo niet. Ik voel me ... afgeschreven. Omdat een groot en belangrijk stuk van mij ontbreekt. En, los van de hormonenkuur die ik nog wat tijd moet geven, zie ik niet in hoe ik dat stuk van mezelf terug kan krijgen.” 

2
Medialaan

De raad van Wim Slabbinck: ‘zoek andere seksuele prikkels’

“Dat jouw menopauze vroeger begonnen is, is niet evident. Ik begrijp ten volle dat dit een grote impact heeft op je vrouwelijkheid en op hoe je je voelt. Het is ook heel normaal dat je jezelf, als seksueel wezen, mist en wil terugvinden. Ik vind het mooi dat je het gesprek aangaat met je man. Het is belangrijk dat je hierover blijft communiceren. Net doordat jij je kwetsbaarheid toont, zal je man begrip en geduld voor je blijven opbrengen. Kwetsbaarheid is een kracht die ons de verschillen in een relatie doet relativeren.”

“Blijf zeker, in overleg met je gynaecoloog, een geschikt hormoontraject volgen. De gel is aangewezen, omdat die minder gezondheidsrisico’s met zich meebrengt dan de tabletvorm (in verband met trombose en borstkanker). De gel zal op termijn hopelijk de opvliegers verminderen en ervoor zorgen dat je je weer beter gaat voelen. Het kan ook je zin in seks weer opwekken.”

“Stel je seksuele gewoontes in vraag: vroeger ervoer je vaak verlangen naar seks, maar dat is er nu niet meer. Je kan niet meer rekenen op die heerlijke golf in je onderbuik, die van nature kwam. Maar waarschijnlijk is het wél mogelijk om die golf zelf te creëren. Dat is de beweging die jullie als koppel moeten maken. Uit het besef dat je lijf nu amper reageert op seksuele prikkels, moet je op zoek gaan naar hoe het anders kan. Waar reageert je lichaam wél op? Je lijf heeft een andere aanpak nodig, maar je gewoontes in bed zijn daar nog niet op afgesteld. Wat je precies nodig hebt, zal even een zoektocht zijn: hóé kunnen we seks prikkelender maken voor mij? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat ik opnieuw vochtiger word?”

“Glijmiddel is altijd een hulpmiddel, maar geen oplossing. Wat nodig is, is dat je de stimulatie verhoogt aan de clitoris – meestal de meest gevoelige seksuele plek. Als je de clitoris voldoende stimuleert, zal je waarschijnlijk opnieuw vochtig worden, en ook weer zin in seks krijgen. Heeft je clitoris een hoofdrol in het voorspel? Kan je de stimulatie nog verhogen? Op een andere manier misschien dan vroeger? En is het fijn als je dat zelf doet, of heb je liever dat je partner dat doet? Probeer ook eens een vibrator tijdens het liefdesspel, zodat je samen aan het ‘spelen’ gaat op een ‘nieuwe’ manier. Soms helpt het om samen naar een erotische film te kijken, vlak voor bedtijd, of om een erotisch boek op het nachtkastje te leggen. Je weet maar nooit.”

Heb jij ook een liefdesprobleem dat je (anoniem) wil delen? Mail dan naar Anke Michiels, anke.michiels@nina.be.

Geen onderwerp waar meer over wordt geschreven en gesproken dan de liefde. Wij verzamelen de beste artikels over lust en liefde in dit dossier.

Joeri: “Ik houd van BDSM. Maar mijn vrouw wil geen meesteres zijn”

Anneleen (38) bedriegt haar man: “Telkens als ik thuis seks had, dacht ik enkel nog aan Olivier”

Hilde vindt haar jeugdliefde terug: “Zo’n rendez-voushotel went snel”

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Francinne Declerque

    Het zal je maar overkomen. Zouden er geen medicijnen voor bestaan, of zin of geen zin fysische stimulansen ?

  • Geert Heylen

    Sleur overkomt iedereen.

Lees meer