2
Thinkstock

Exclusief voor abonnees

SOS Goedele: "Een beetje vent heeft altijd goesting? Onzin"

"Als man niet veel zin in seks hebben, het is toch nog altijd een taboe. Maar met een drukke job en een gezin kijk ik ’s avonds soms liever Netflix. Mijn vrouw wordt daar dan heel onzeker van, terwijl ik haar écht wel heel aantrekkelijk vind. Maar moet ik als man meer zin hebben?" - Lieven (38)

"Als man niet veel zin hebben ... Tja, hier kan ik niet veel mee, want wat is 'niet veel'? Zeg je dat omdat je minder zin hebt dan je partner? Omdat de goesting minder opduikt dan vroeger? Omdat je zelf wel wat vaker zou willen?

Er komt een moment in elke relatie waarop de bedactiviteiten tijdelijk wat afnemen. En hoewel hij steeds vaker minder zin heeft dan zij, rust er nog altijd een taboe op mannen met weinig goesting. Laat ik maar weer onze vriend Freud de schuld geven, die de vrouwelijke sexualiteit als passief en ontvankelijk omschreef en de mannelijke uiteraard als actief, gevend en vol vuur en vlam. Een beetje vent heeft altijd zin, staat altijd paraat! Dat is natuurlijk onzin.

Bij 25% van de koppels die kampen met een verschil in verlangen, is het de man die minder zin heeft. Je bent dus niet de enige. En als hij wat vaker 'hoofdpijn' heeft, gaan vrouwen aan zichzelf twijfelen. Vindt hij me niet meer aantrekkelijk? Zijn het die putjes in mijn billen? Striemen? Een minnares?

Praat met elkaar! Geruststellende woorden zijn hoogstnoodzakelijk! Maak duidelijk dat je gebrek aan verlangen naar seks geen gebrek aan verlangen naar haar is. Geen afwijzing. Zo komt er ook weer ruimte voor andere uitingen van de liefde. Trap niet in de vicieuze val van vermijdingsgedrag. Koppels raken elkaar niet meer aan, er kan geen zoen meer, af laat staan een knuffel, uit angst dat die geïnterpreteerd wordt als een uitnodiging voor meer. Verwacht niet dat ik je hier ook kan aangeven op welke knop je moet duwen om meer lust op te wekken. Het libido ontstaat uit een samenwerking van lijf, geslachtsorganen en je brein.

2 Goedele Liekens (54) is klinisch psycholoog-seksuoloog en presenteert programma's rond relaties en seksualiteit op de Nederlandse en Britse tv. Meer info op goedele.com. Ook een vraag voor Goedele? Stuur een mailtje naar nina@hln.be.
Johan Jacobs Goedele Liekens (54) is klinisch psycholoog-seksuoloog en presenteert programma's rond relaties en seksualiteit op de Nederlandse en Britse tv. Meer info op goedele.com. Ook een vraag voor Goedele? Stuur een mailtje naar nina@hln.be.

10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Kevin Van Moere

    Ik heb bijna elke dag sex..!! Smaandags bijna..dinsdags bijna..woensdags bijna enz..

  • Fons Billen

    dat ze wat minder zagen dan hebben wij ook geen hoofdpijn !

Lees meer