Shutterstock

Exclusief voor abonnees

SOS Goedele: "Heb je al eens stille seks geprobeerd?"

Elke week geeft seksuologe Goedele Liekens in NINA een antwoord op jullie vragen. Zelf een vraag voor Goedele? Stuur ze naar info@nina.be.

«De pret is er wat af voor mij de  jongste jaren. Mijn man en ik zijn al 36 jaar bij elkaar. Hij lijkt wel een seksuele piek te beleven en loopt thuis vaak naakt rond, masturbeert veel. Hij wil alleen niet zo vaak seks met mij en als het ervan komt, dan is het echt puur om hem te bevredigen. Aan voorspel doet hij al jaren niet. Graag je wijze raad om er toch nog iets van te maken.» Anna (53)

Probeerde je al eens ‘slow sex’? Het tegenovergestelde van wat je misschien zelf bedacht had qua oplossing. Nee, niet de hele Kama Sutra erdoor jagen, niks handboeien en tuigjes maar juist rustig aan, intens van elkaar genieten. Het moet niet altijd dierlijke lust zijn. We lijken te zijn vergeten dat seks ook ‘dichter bij elkaar’ komen is. Letterlijk, maar ook geestelijk en emotioneel.

Daarom wil ik hier een pleidooi houden voor stille seks, als deugddoende variatie. En dan heb ik het niet over de decibels tijdens het vrijen, maar over de beweging. Het in en uit pompen. De Grote Ontstoppingswerken. Voor de mannen gaan steigeren (‘O nee, ze gaat toch niet beginnen over elkaar uren zachtjes strelen en masseren?’): het gaat wel degelijk over seks.

De beste positie is de man die boven op de vrouw ligt, maar dan hoger dan bij de normale missionarishouding: hij ligt met zijn hoofd boven dat van de vrouw. Zo komt hij ook hoger bij haar binnen en geeft daardoor meer druk op de clitoris en de kleine schaamlippen, die bij het openduwen een beetje opgetrokken worden. Hier laat hij zijn lid in haar rusten. En ga nu allebei voelen. Hoe vaak doen jullie dat? Neem de tijd voor alle gewaarwordingen daarbinnen. Ga eenvoudigweg voelen hoe hij je vult. Hoe het bloed in zijn aderen klopt. Hoe jouw vagina daarop reageert. Laat hem voelen. Hoe warm en zacht het daarbinnen is. Hoe open en ontvankelijk je voor hem bent. Speel met je bekkenbodemspieren door ze traag aan te spannen en te lossen, probeer hem naar binnen te zuigen en voel hoe zijn erectie daarop reageert. Ook hij kan subtiel bewegen, voel hoe jouw lichaam reageert. Alles langzaam en voorzichtig, als in slow motion.

Je deelt intense sensaties en neemt de tijd om elkaars opwinding te peilen

Goedele Liekens

Een vrouw voelt inwendig veel meer als het er niet zo heftig aan toegaat. Het maakt haar gevoel zoveel geconcentreerder, intenser tot in de kleinste van haar duizenden zenuwuiteinden in en rond de vagina. Ook voor mannen is het intenser. Seks durft al eens in de buurt te komen van ‘masturberen met behulp van een ander zijn lijf’, maar op deze manier maak je echt verbinding. Je deelt stilte, intense sensaties en neemt de tijd om elkaars opwinding te peilen. Zonder haast.

Is er zo ook een orgasme mogelijk? Jawel. Ook al bewijst dit soort seks dat de reis veel fijner is dan het einddoel, je kan wel degelijk klaarkomen. In plaats van te beuken gaat hij traag bewegen. Schuiven. Rondjes draaien, terwijl hij met de basis van zijn penis de druk op je clitoris aanhoudt. Het orgasme van de vrouw is zo vaak zelfs veel dieper. Het vraagt alleen een kleine denkoefening van de man om zijn ritme traag te houden – we weten allemaal dat hij een tandje bij zal willen steken. Maar net zoals in ons dagelijks leven mag het eens vaker een tikje minder zijn. En dat geldt zeker voor seks in slow motion. Voor één keer is minder zoveel meer.

7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Berdine BERDINE JOOS

    Stop eens met die stille zever.

  • DIRK VAN DESSEL

    Met oordoppen in ?

Lees meer