Goedele Liekens (54) is klinisch psycholoog-seksuoloog en presenteert programma's rond relaties en seksualiteit op de Nederlandse en Britse tv. Meer info op goedele.com. Ook een vraag voor Goedele? Stuur een mailtje naar nina@hln.be
Johan Jacobs Goedele Liekens (54) is klinisch psycholoog-seksuoloog en presenteert programma's rond relaties en seksualiteit op de Nederlandse en Britse tv. Meer info op goedele.com. Ook een vraag voor Goedele? Stuur een mailtje naar nina@hln.be

Exclusief voor abonnees

SOS Goedele: hoe ga ik op latere leeftijd opnieuw aan het daten?

"Mijn wereld stortte compleet in toen ik mijn man veel te vroeg aan kanker verloor. Hij was de liefde van mijn leven. Maar ik ben maar midden vijftig, ik wil graag nog iemand nieuw leren kennen. Alleen schrikt daten me zo af..." Hilde (54)

Goedele: "Begrijpelijk. Een nieuwe partner zoeken wordt er met de leeftijd niet makkelijker op. Je hebt beiden een verleden en dat brengt een rugzak vol gevoeligheden, scherp afgelijnde wensen en gewoontes met zich mee. Meer dan bij de onbesuisde 'blinde verliefdheid' van je jeugd, kies je nu ook met je verstand. Passen we wel bij elkaar? Vinden we dezelfde dingen leuk? Niks mis mee, wel integendeel. Fijn dat je er weer voor openstaat.

- Begin speels en onschuldig: dwing jezelf om op plezante uitnodigingen in te gaan en ga actief op zoek naar gepaste activiteiten in de buurt. Boekvoorstelling in de bib? Cursus tuinieren? Wandeltochtje met Natuurpunt? Ontmoet je er niet meteen de ware, dan misschien een leuke vriendin om samen een stapje mee in de wereld te zetten.  

- Zoek nieuwe hobby's en ervaringen, daardoor stijgt het dopamineniveau in je bloed en dus ook jouw geluksgevoel. Van nieuwe dingen doen krijg je meer energie en ervaar je meer plezier. Daardoor voel je je niet alleen beter in je vel, je straalt het ook uit naar de buitenwereld. Je krijgt - letterlijk - een aantrekkelijke gloed om je heen. Kniesoren die thuis blijven zitten, niet erg sexy!

- Wil je een stapje verder gaan, probeer onlinedating. Daar kan je laagdrempelig, goedkoop en veilig contact leggen met een potentiële Mister Wonderful. Het is bovendien een goede oefening om weer te leren flirten, want dat ben je misschien na al die jaren verleerd. Maak er een plezant experimentje van. Onlinedaten is lang niet meer dat laatste redmiddel voor wie in het echte leven niet durft. De meeste anderen op de site hebben echt goede bedoelingen.

- Ben je bang om in de val van vreemdgangers of genotszoekers te trappen die alleen seks en spanning willen? Scan zijn profiel dan op woorden als 'discreet', 'open voor avontuur', 'vrijblijvend', 'genieten', 'passie' en 'ruimdenkend' bijvoorbeeld. En kijk uit met mannen die je zo snel mogelijk willen ontmoeten, nog voor ze je online beter willen leren kennen. Nogmaals, de meeste onlinedaters hebben het echt goed voor, maar natuurlijk zijn er ook oplichters online, net als narcisten, dwingelandjes die geen nee aanvaarden. Wees daarom bijzonder zuinig met je telefoonnummer en adres, maar bedenk dat alle plezanten dingen in het leven ook een risico inhouden. De liefde ook, ja. Het risico om gekwetst te worden, bijvoorbeeld. Maar het grootste risico bij onlinedaten blijkt gelukkig nog altijd dat je gewoon met een oersaaie date opgescheept zit. En dat overleef je vast wel. Go for it, girl!

10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Bruno Draulans

    Met wat dezer dagen gebeurd, wordt je al beschuldigd van sexuele intimidatie, als je eerlijk zegt:" ik vindt u een mooie vrouw". Ja, dan zakt de moed toch wel in uw schoenen, hoor. Romantiek is tegenwoordig ver te zoeken.

  • Joseph Van de Perre

    Kijk uit of ge zit zo in den bak

Lees meer