Goedele Liekens (54) is klinisch psycholoog-seksuoloog en presenteert programma's rond relaties en seksualiteit op de Nederlandse en Britse tv. Meer info op goedele.com. Ook een vraag voor Goedele? Stuur een mailtje naar nina@hln.be.
Johan Jacobs Goedele Liekens (54) is klinisch psycholoog-seksuoloog en presenteert programma's rond relaties en seksualiteit op de Nederlandse en Britse tv. Meer info op goedele.com. Ook een vraag voor Goedele? Stuur een mailtje naar nina@hln.be.

Exclusief voor abonnees

SOS Goedele: "Hoe weet ik of wij altijd samen kunnen en zullen blijven?"

"Onze beste vrienden gaan scheiden. Ik raak er een beetje van in paniek. Zo vaak hoor ik om mij heen dat koppels uit elkaar gaan. Zijn wij wél een stel dat voor altijd bij elkaar kán en zal blijven? En hoe kom ik dat te weten?" - Linda (47)

"Ik zal je meenemen in mijn eigen checklist, en als je voortdurend denkt: ja, daar herken ik me in, zit het helemaal goed.

1. Erg belangrijk is dat er oog voor elkaars behoeften is. Dus dat jij denkt bij het winkelen: och ja, sokken, die had hij nodig, laat ik ze voor hem meebrengen. En hij op de markt ziet dat de kersen er weer zijn: o ja, daar is mijn lief zo dol op, ik neem ze.

2. Je kunt duizend keer zeggen ‘Ik zie je graag’, maar nog beter is: spreek je dankbaarheid uit. Elke 'dank je' weerspiegelt dat je hem of haar apprecieert. Het voelen van waardering en dankbaarheid is van grote waarde.

3. Koppels genoeg die elkaar constant afkeuren. 'Nu zijn we wéér die tas kwijt, waar heb jij die nou weer neergelegd?' Negativisme is dodelijk. Erken dat je niet exact hetzelfde bent, maar hang daar geen waardeoordeel aan vast. Zeg: 'O, dat is typisch een film voor jou.' Zeg nooit: 'O, dat is typisch zo’n sullig filmpje voor jou.' Dat is het verschil tussen iemand iets gunnen en iemand afkeuren. En het geeft een groot verschil in gevoel bij je partner.

4. Heb je daadwerkelijk contact als je slaapt? Daarmee bedoel ik niet dat je de hele nacht lepeltje-lepeltje moet liggen; bij sommigen komt er al elektriciteit vrij als de voeten elkaar raken, maar ga niet naast elkaar liggen zonder elkaar aan te raken of - erger nog - niks te zeggen. Do-de-lijk!

5. Wat gebeurt er met jouw stem als je tegen je partner spreekt? Wordt ze strenger en harder dan normaal of wordt je stem juist zachter en warmer? Heel goed om dat eens bij jezelf na te gaan.

6. Je mag kwetsbaar zijn. Een makkelijk zinnetje, dat weet ik ook wel, maar zo essentieel. Je hoeft bij hem of haar niet altijd die grote meneer of mevrouw te zijn, je mag ook weleens heel klein zijn, met lelijke huilogen. Ik ken vriendinnen die bij het opstaan als eerste mascara opdoen, anders zien ze er niet uit voor hun partner! Of die denken: och jee, ik heb een puist, hij kan maar beter twee dagen in zijn eigen appartement blijven. Komaan, als je struikelt en met je gezicht in de plas valt, dan moet je je daar samen goed bij kunnen voelen. Geen schaamte, maar - tenzij het heel pijnlijk is - samen de humor ervan inzien. Je moet goed kunnen stuntelen met elkaar, het gevoel hebben dat je niet perfect hoeft te zijn bij die ander, dat je mag zeggen: 'Ik heb een domme fout gemaakt, waardoor ik nu die baan kwijt ben.'

7. Durf het met elkaar oneens te zijn. Niet zeggen: 'O, dat is weer typisch voor jouw socialistische achtergrond.' Dat is denigrerend. Je moet weten en voelen dat liefde groter is dan je verschillen. Durf jezelf te zijn en durf de ander ook zichzelf te laten zijn.

8. Zie negatief gedrag als iets tijdelijks, niet als een persoonlijke eigenschap. Je ‘bent’ niet egoïstisch, je ‘gedraagt je’ egoïstisch. Zeg ook: ‘dat’ was egoïstisch. In plaats van: ‘jij’ bent egoïstisch. Je voelt het verschil.

9. Met zijn tweetjes genieten. Kunnen jullie dat? Daarmee bedoel ik: heb je het niet altijd nodig dat er anderen bij moeten komen om het gezellig te hebben? Dat je niet altijd naar Plopsaland of de Efteling of dat drukke restaurant hoeft om het samen leuk te hebben …

10. En ten slotte, heel belangrijk: gun elkaar jullie droom waar te maken! Helpen jullie elkaars doelen te bewerkstelligen? De liefde moet groot genoeg zijn om beide partners erin te laten groeien. Als hij de marathon in New York wil lopen, moet hij trainen en heb jij de kinderen dus meer. En bij professionele doelen mag het nooit een belemmering zijn dat jij het die ander niet gunt. Dan hou je de ander onder de knoet en is er hiërarchie. Dat werkt niet.

En nu hoop ik natuurlijk dat jullie dit lezen en zeggen: ‘Nou, Goedele, die checklist is ons goed afgegaan.’ Grote kans dat jullie heel lang, en wie weet voor altijd, bij elkaar blijven!"

Negativiteit, geen contact: dodelijk voor een relatie

Goedele Liekens

5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Marlies Schoefs

    Zij zal het weten had er al een paar

  • Erik Vandendriessche

    Ik ben zeker dat haar vriend reeds nu al overtuigd is dat het een " kortstondige relatie " gaat worden -- staat in de sterren geschreven !

Lees meer