Goedele liekens (54) is klinisch psycholoog-seksuoloog en presenteert programma’s rond relaties en seksualiteit op de nederlandse en Britse tv. meer info op goedele.com. ook een vraag voor Goedele? Stuur een mailtje naar nina@hln.be.
Johan Jacobs Goedele liekens (54) is klinisch psycholoog-seksuoloog en presenteert programma’s rond relaties en seksualiteit op de nederlandse en Britse tv. meer info op goedele.com. ook een vraag voor Goedele? Stuur een mailtje naar nina@hln.be.

Exclusief voor abonnees

SOS Goedele: "Ik ben 's avonds te moe voor seks"

"Ik sprak dit weekend met een vriendin, allebei hebben we al 20 jaar een relatie met onze man. En allebei krijgen we klachten omdat we ’s avonds ‘te moe’ zijn. Overdag kan ik perfect zin hebben en een stout sms’je sturen, maar ’s avonds lijkt die goesting gesmolten als sneeuw voor de zon. hoe kunnen we die good vibes behouden tot na het avondeten en na de bedtijd van de kinderen?" Lisa, 42

Het goede nieuws is dat je niet aseksueel bent, aangezien je wel zin hebt overdag op je werk. Dat is een hele geruststelling, hoewel ik nu erg nieuwsgierig word naar je beroepsactiviteiten en je collega’s. Het slechte nieuws is dat je je op het werk minder gestrest voelt dan thuis. Want wijt het niet aan de hormonen, wel aan de gespannen drukte. Stress is de sekskiller nummer één, en vaak heb je het niet eens door.

Hoe verloopt de avond bij jullie? Met kinderen zal het ’s avonds ook niet bepaald slow motion zijn. Eten maken, de tafel afruimen, bezig zijn met de kinderen, het huiswerk, de vuilnisbakken, vaat- of wasmachine en tussendoor nog de post sorteren of de hond uitlaten ... Ik krijg al stress van het neer te schrijven. Maar hoe kan die ‘zin in seks’ tussen al die bezigheden standhouden of opduiken? Ik zeg het nog maar eens: zin in seks komt niet uit de lucht vallen. Voor zin in seks moet je iets doen. Ook al ‘doe’ je dat iets soms onbewust. 

Seks is als chips eten. Zodra je eraan begint, kan je niet meer stoppen

Goedele

Zoals jij tijdens je werk. Even wegdromen naar een zwoele herinnering. Een lief woordje geeft je een sexy gevoel of zelfs een moment van intense arbeids(in)spanning dat omgezet wordt in seksuele energie. Iets triggert je lust en je laat het ook toe. Je bent er ontvankelijk voor. Misschien omdat je er op dat moment niets mee moet. Het is veilige lust. Het is belangrijk om die avonden samen met je partner eens te evalueren. Hoe kunnen die minder zwaar voor je worden? Is er verlichting van je taak mogelijk? En hier komt de aap uit de mouw: hoe zit het met jullie taakverdeling? Misschien kibbelen jullie er niet (meer) over, maar zit je diep vanbinnen met een stevig gevoel van ontevredenheid. Stress mag dan sekskiller nummer één zijn, onderliggende irritaties zijn sekskiller nummer twee. Verdring je ergernissen niet en praat! De allerbeste manier om zin te krijgen, is eraan beginnen. Seks is als chips eten. Zodra je eraan begint, kan je niet meer stoppen."

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer