2
Thinkstock

Exclusief voor abonnees

SOS Goedele: "Ik mijd mijn schoonmoeder omdat ik haar herken in de dingen die me bij mijn man ook zo ergeren"

"Mijn schoonmoeder is best een lief mens, maar soms herken ik in haar die kleine kantjes die me bij mijn man ook zo kunnen ergeren: geen beslissingen durven nemen en een neiging om meteen het ergste te denken. Daardoor ga ik haar mijden. Hoe koppel ik de twee los? Want zij heeft natuurlijk niets met onze huishoudelijke ergernissen te maken." Linda (43)

Goedele: "Welwel ... het zit je echt niet mee met zo’n familie. Ik heb de indruk dat je al een beetje op je schoonmoeder begint te lijken, met je zwart-witdenken. Smiley! Als je zo in extremen over iemand denkt, krijg je geheid dat gedrag bevestigd. Sterker nog, je lokt het misschien uit. De selffulfilling prophecy, heet dat patroon. De zichzelf vervullende voorspelling. ‘O nee, we moeten deze week beslissen waar we deze zomer op vakantie gaan ... Hij zal weer niks durven te kiezen, de eeuwige twijfelaar.’ Daarvan uitgaande heb jij al lang beslist (misschien zelfs geboekt) waar jullie naartoe gaan. De toon waarop je hem vraagt, maakt ook meteen duidelijk dat je niet echt een antwoord verwacht en bij zijn eerste aarzeling krijgt hij al de volle lading. Zelfs al zeg je het (nu) niet hardop, je bevestigt alweer zijn ergerlijke karaktertrek en je gaat er nog meer naar handelen."

"Je ‘zwart-witte’ oordeel over je man en zijn moeder staat buiten kijf. Maar misschien moet je niet haar en haar zoon los van elkaar koppelen, maar jezelf? Welk gedrag dat je ziet of meent te zien, vertrekt eerder vanuit je eigen focus en gevoeligheid dan vanuit werkelijk gedrag? Let op, ik zeg niet dat je spoken ziet. Moeder en zoon kunnen vast ‘moeilijker’ beslissingen nemen dan jij. Maar de grote ergernis daarover komt uit jezelf. Het is de bril waardoor je naar die imperfecties kijkt. Hoe groot maak je ze?"

Werk aan je gedachtewinkel

"Uiteraard heb jij het volste recht om je te ergeren aan dingen die je anders wil in je relatie. Richt je energie op hoe verandering te creëren, eerder dan op de ‘fouten’ zelf. Dat begint altijd met een rustig en open gesprek. Het allerbelangrijkste gebod voor zo’n gesprek is dat woorden als ‘geen’, ‘altijd’, ‘nooit’... uit den boze zijn. Je hebt nog wat werk aan je ‘gedachtewinkel’ eer je aan zo’n probleemoplossende babbel toe bent. Verder moet je vooral vanuit jezelf praten. Dus niet over wat hij (laat staan zij!!) verkeerd doet, maar wel over wat jij graag anders zou zien. Kortom, los je relationele irritaties op. Maak goede afspraken met je partner en hou je daaraan. Zo kom je vanzelf tot een betere relatie met je schoonmoeder: want zoals je al heel slim zelf opmerkte: zij heeft er niks mee te maken."

2 Goedele Liekens (54) is klinisch psycholoog-seksuoloog en presenteert programma's rond relaties en seksualiteit op de Nederlandse en Britse tv. Meer info op goedele.com. Ook een vraag voor Goedele? Stuur een mailtje naar nina@hln.be.
Johan Jacobs Goedele Liekens (54) is klinisch psycholoog-seksuoloog en presenteert programma's rond relaties en seksualiteit op de Nederlandse en Britse tv. Meer info op goedele.com. Ook een vraag voor Goedele? Stuur een mailtje naar nina@hln.be.

9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Dominique Cardon

    prachtige madam! veel mannen voelen zich bedreigd door haar kennis, mannen houden niet van duidelijke woorden ....

  • Louis Bekaert

    Altijd die negatieve reactie op Goedele Dag begrijp ik niet Jaloezie zeker ?

Lees meer