2
Thinkstock

Exclusief voor abonnees

SOS Goedele: "Is het mogelijk om na je vijftigste nog kriebels te voelen?"

"Na een huwelijk van 20 jaar met mijn soulmate liep het plots op ongelukkige wijze af. Hij was opnieuw verliefd. Ik heb sinds kort ook opnieuw een relatie met een heel lieve man. We voelen allebei niet meteen kriebels in de buik, maar het is wel leuker met twee dan alleen. Is het hoegenaamd wel mogelijk om op deze leeftijd nog kriebels te voelen?" - Maria (59)

Gelukkig kan je nog heel heftig verliefd worden na je vijftigste, believe me! Je vraag is heel begrijpelijk. Door veroudering gaan alle lichaamsfuncties wat achteruit en je zou veronderstellen dat de liefdes­hormonen ook een stuk minder fanatiek worden. De productie van dopamine daalt en de hoeveelheid adrenaline neemt af, en die zijn noodzakelijk voor de chemie van de verliefdheid. Maar vorsers vonden dat verliefdheidskriebels door de plotse ‘piek’ van die stoffen veroorzaakt worden, ongeacht de lage basiswaarden. Chemisch kan het dus, het ‘oud zot’. 

De vraag is of die heftige kriebels noodzakelijk zijn voor een lange en gelukkige relatie? Natuurlijk is het een heerlijk gevoel, die bijna verstikkende passie. In zowat alle liefdesliedjes en romantische films worden deze gevoelens bejubeld en gelijkgesteld met ‘ware liefde’ en dat is jammer. Want verliefdheid en liefde zijn niet hetzelfde. Het eerste kán overgaan in het tweede, maar dat is lang niet altijd zo. Verliefdheid gaat voorbij, gegarandeerd. Anders zou je letterlijk zot worden. Langer dan één à twee jaar kan je brein zoveel heftige, intense emoties niet aan. 

Liefde is rustiger, realistischer maar emotioneel ook heel intens. In zekere zin zelfs intiemer en in elk geval échter: je ziet je partner zoals hij of zij echt is. Door mijn vele reizen voor de Verenigde Naties kom ik in culturen waar koppels niet samen zijn vanuit het romantische ideaal. Sommigen kenden elkaar niet eens voor het huwelijk. En toch zie ik ook daar heel liefdevolle, intieme echtparen die diep en innig van elkaar zijn gaan houden. 

Verliefdheid is een hevig brandend vuur dat dingen snel doet opbranden, liefde is meer een eeuwig smeulende (waak)vlam die zo nu en dan weer flink kan aanwakkeren en de boel in de fik kan zetten. Dat bedoelen koppels die zeggen dat ze na 25 jaar nog altijd verliefd zijn. Het oud zot bestaat dus, maar is zeker niet noodzakelijk voor een heerlijke relatie. 

Belangrijker is dat je betrokken bent met elkaar, dat je intieme gesprekken kan voeren, er voor elkaar bent en dat je je veilig en vertrouwd voelt bij hem. Laat je niet wijsmaken dat dat geen echte relatie is en geef ze de kans om uit te bloeien tot meer. Meer liefde dan menige passionele verliefdheid ooit voorgebracht heeft. Het kan.

2 Goedele Liekens (54) is klinisch psycholoog-seksuoloog en presenteert programma's rond relaties en seksualiteit op de Nederlandse en Britse tv. Meer info op goedele.com. Ook een vraag voor Goedele? Stuur een mailtje naar nina@hln.be.
Johan Jacobs Goedele Liekens (54) is klinisch psycholoog-seksuoloog en presenteert programma's rond relaties en seksualiteit op de Nederlandse en Britse tv. Meer info op goedele.com. Ook een vraag voor Goedele? Stuur een mailtje naar nina@hln.be.

11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Romy Stark

    Vrouwen vanaf 50 weten zeer goed waar de klepel hangt.

  • HILDA DERUYSSCHER

    Jazeker kun je nog vlinders voelen...en meer dan dat.....

Lees meer