2
Thinkstock

Exclusief voor abonnees

SOS Goedele: "Mijn nieuwe vriend is besneden. Zal het anders aanvoelen?"

"Mijn nieuwe vriend is besneden. Hij vertelde het me op voorhand, zodat het niet vreemd zou zijn tussen de lakens die eerste keer. Maar nu maak ik me natuurlijk net wél zorgen. Zal het anders aanvoelen?" Marieke (33)

Goedele: "Maak je geen zorgen. In de VS is driekwart van de mannen besneden en ook daar hebben ze prima seks. Voor jou zelf zal het minder uitmaken dan voor hem, zoveel is duidelijk. Zeker bij penetratie. Voor hem hangt veel af van de vraag wanneer en waarom hij besneden werd. Misschien was zijn voorhuid problematisch nauw en werd hij door de besnijdenis verlost van een pijnlijk ‘knellend’ probleem."

"Velen van mijn collega-seksuologen noemen een besnijdenis bij mannen ‘penisverminking’, omdat er te makkelijk naar gegrepen wordt. Want de voorhuid en het toompje (frenulum) zijn belangrijk erogeen weefsel. Je snijdt een boel heerlijke genotscellen weg. Er kan littekenweefsel ontstaan, om nog maar te zwijgen van de mogelijk traumatische pijnervaring tijdens en na de ingreep. Nu, een goed uitgevoerde besnijdenis heeft nauwelijks effect op jullie beider seksbeleving, hoor."

Who's complaining?

"Door de afwezigheid van de voorhuid ligt de eikel altijd bloot en is die ook meer gewend aan wrijving. Daardoor wordt de huid van de eikel wat harder, dikker en droger en logischerwijs wat ongevoeliger. Het zou dus kunnen dat het wat langer duurt eer hij klaarkomt. Maar hé, who’s complaining?"

 Handwerk

"Het handwerk is technisch gezien wat anders bij een besneden man. Je hebt niet de twee ‘standen’ waarmee je kan stoeien; ‘eikel bloot’ switcht naar ‘eikel bedekt’. Daar staat dan weer tegenover dat je makkelijker bij de gevoelige kraag kan. Glijmiddel of speeksel is een aanrader."

Fijner voor jou

"Sommige vrouwen getuigen dat een besneden penis fijner pijpt omdat je makkelijker het (restant van) het toompje kan bespelen met je tong. Ze voelen zich ook zekerder qua hygiëne, want er zijn minder ‘verborgen’ hoekjes en kantjes waar smegma zich kan verstoppen, mocht hij het niet zo nauw nemen met de intieme wasbeurten."

Vraag om aanwijzingen

"Elke man is anders en heeft zo zijn eigen erotische gevoeligheden. De ene heeft graag harde wrijving, de ander wordt extatisch bij stevige druk net onder de eikel en alweer een ander gaat door het dak bij zachte likjes. Besneden of onbesneden, vraag je partner om aanwijzingen te geven."

2 Goedele Liekens (54) is klinisch psycholoog-seksuoloog en presenteert programma's rond relaties en seksualiteit op de Nederlandse en Britse tv. Meer info op goedele.com. Ook een vraag voor Goedele? Stuur een mailtje naar nina@hln.be.
Johan Jacobs Goedele Liekens (54) is klinisch psycholoog-seksuoloog en presenteert programma's rond relaties en seksualiteit op de Nederlandse en Britse tv. Meer info op goedele.com. Ook een vraag voor Goedele? Stuur een mailtje naar nina@hln.be.

28 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Robert Dedecker

    Ik heb me als volwasse man laten besnijden toen ik 25 was. Ik heb zowel seks met als zonder voorhuid gehad. En ik moet zeggen dat ik de seks zonder voorhuid veel beter en intenser vind.

  • Gwendoline Geysen

    Mijn zoontje is geboren zonder voorhuid. Een natuurlijke besnijdenis. Was eerst een beetje geschrokken maar kinderarts zei dat het wel meer voorkwam. Zeker geen freak der natuur ! Heb niet het idee dat hij er ooit last of pijn van ondervindt.

Lees meer