2
Thinkstock

Exclusief voor abonnees

SOS Goedele: "Moet ik teruggaan naar mijn ex?"

"Ik ben net uit een ellendige relatie gestapt; de jarenlange minachtende beledigingen beu. Nu schommel ik tussen verdriet en woede en trek ik een streepje voor elke dag dat ik niet toegeef aan zijn smeekbedes. Volgens mijn zus is hij een narcist?" - Melissa (41)

"Eigenlijk heb ik maar één advies: wegwezen en wegblijven! Al weet ik, spijtig genoeg uit ondervinding, hoe moeilijk het is. Narcisten zijn heel charmant en zelfs zorgzaam, ze zullen alles doen om zich weer binnen te slijmen in je leven.

Smeekbedes, grote liefdesverklaringen met gedichten, rozenblaadjes en briefjes onder je ruitenwisser … geen moeite is hen te veel om hun prooi weer binnen te halen. Tot je weer in zijn greep bent, dan kan de heimelijke manipulatie van voren af aan beginnen. Vooral het ondermijnen van je zelfvertrouwen is hierin belangrijk. Minachtende beledigingen, schrijf je. Ik huiver terwijl ik het lees, want dat zijn de meest geliefde en dodelijkste wapens van een narcist. Je kinderen, je uiterlijk, je familie of beste vrienden … hij maakt ze belachelijk en waardeloos. Desnoods in gezelschap, verpakt in een 'grapje'. Jij weet waar dat toe leidt (& lijdt); je bent ‘een schim van jezelf’ en raakt niet los van diegene die je het meest pijn doet. En toch moet het, want de kans dat een narcist ooit verbetert, is zo goed als onbestaande.

* Net het aantrekken en afstoten, het ophemelen en dan weer afbreken van jouw persoonlijkheid maakt dat je zo verknocht aan hem bent. Als je bij hem weggaat, voelt het alsof je een deel van je hart achterlaat. Besef dat die pijn veroorzaakt wordt doordat hij aan dat deel van jouw hart trekt. Eis je eigen hart weer helemaal voor jezelf op!

* Zoek geen 'steun' of gelijk bij de buitenwereld: een goede narcist speelt zijn manipulatiespelletje met een grote smile en elegante charme. Mensen geloven vaak niet eens dat hij zo gemeen kan zijn.

* Leer weer van jezelf te houden. Zoek een nieuwe hobby en vriendenkring, ga naar de kapper en verwen jezelf. En kijk of je een gespecialiseerde psycholoog kan vinden, want de strijd wordt hard.

* Focus op de toekomst en maak plannen, vermijd piekeren en terugkijken naar het verleden. Kijk uit, want juist die mooie momenten zal hij in de verf zetten om je weer in zijn web te krijgen.

* Prima idee om ‘streepjes’ te trekken voor elke dag dat je ‘verlost’ bent. Blokkeer zijn nummer, gooi de briefjes weg, sluit de deur naar je hart. Net zoals bij elke andere verslaving. De korte, heftige pijn.

Goedele Liekens (54) is klinisch psycholoog-seksuoloog en presenteert programma’s rond relaties en seksualiteit op de Nederlandse en Britse tv. meer info op goedele.com. ook een vraag voor goedele? Stuur een mailtje naar nina@hln.be.

2
Johan Jacobs

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer