Getty Images

Exclusief voor abonnees

SOS Goedele: Sudoku voor je liefdesleven

Elke week geeft seksuologe Goedele Liekens in NINA een antwoord op jullie vragen. Zelf een vraag voor Goedele? Stuur ze naar info@nina.be.

De zomer is heerlijk maar risicovol voor je relatie. Gebruik deze mooie tijd juist om je relatie naar een hoger level te tillen.

Het aantal echtscheidingen piekt na de vakantie en veel koppels krijgen het moeilijk; lange dagen op elkaars lip, krijsende kinderen die je niet even op school kan droppen, meningsverschillen over opvoeding en huishouden en massa’s mogelijke splijtzwammen zoals voetbal, wielerwedstrijden en BBQ’s met te veel drank … Gelukkig zijn een gewaarschuwd man en vrouw er drie waard. Laat het niet gebeuren. Gebruik deze mooie tijd juist om je relatie naar een hoger level te tillen. Ga met elkaar aan de slag en geef je liefdesleven een flukse onderhoudsbeurt. Niet alleen je brein heeft oefening nodig, hier is een sudokulijst voor je liefdesleven. Sommige ‘oefeningen’ zijn prima geschikt voor op een terrasje, andere spelletjes kan je beter thuis spelen …

• Vijf keer liefde: We gaan er voor het gemak van uit dat iedereen hetzelfde voelt en denkt bij de woorden ‘ik zie je graag’. Dat onze partner exact weet wat we bedoelen. Vooral die, toch? Not! De grootste en meest voorkomende relatiefout is de aanname ‘Hij/zij wéét toch dat ik hem/haar graag zie?’. Misschien tóón je je liefde wel, maar komt de boodschap anders over bij je geliefde. Maak duidelijk wat jouw liefdestaal is. Hoe voel jij dat hij je liefheeft? Wanneer smelt je of krijg je dat heel aparte gevoel vanbinnen? Maak het concreet en ga samen op zoek.

Als hij ongevraagd een koffietje voor je meeneemt uit de keuken? Wanneer zij je verrast met te gekke Rode Duivelssokken? Of voel jij je vooral geliefd als hij je streelt en knuffelt? Zijn ogen niet van je kan afhouden? Het doel van dit gesprek is tot een lijstje met 5 topvoorbeelden te komen voor elk. Welke zijn dé vijf situaties of handelingen die het grote wauwgevoel gaven? Nuttig én aangenaam om van elkaar te weten. Om niet te zeggen noodzakelijk.

Dit op-zoek-naar-de-vijfspel kan je de komende dagen en weken ook spelen met vragen als: haar vijf meest sexy lichaamsdelen – of onze vijf meest opwindende vrijpartijen – de vijf dingen waarmee hij je het meest imponeerde – de vijf …

• De tweeminutenhug: klinkt te gek voor woorden, maar dagelijks twee (!) minuten echt luisteren naar elkaar, maakt een hemelsbreed verschil in de liefde. Het verdrijft bitterheid en voorkomt dat je van elkaar vervreemdt. Ga zitten op het bed of de sofa zodat je ieder dezelfde kant uit kijkt. De achterste persoon houdt zijn handen lekker om de voorste zijn of haar middel. Die mag twee minuten praten, alles vertellen wat ie kwijt wil: over zijn dag, zijn dromen, zijn toekomst of een leuke anekdote uit de kindertijd. Alles mag, zolang het over jezelf gaat. Niet over de kinderen dus, niet over het werk of het voetbal. Vrijuit spreken over je gevoelens en je gedachten, zonder priemende ogen of verwijtende reacties, het blijkt een makkelijk en succesvol kruid voor je relatie.

De ander luistert alleen maar zonder tussen te komen. Als de twee minuten voorbij zijn, zit de oefening erop en laat je al het gezegde los! Je praat er niet over, niet nu, niet straks, niet morgen. De volgende dag is de andere aan de beurt.

• Seksuele plug-in: deze oefening heeft niet als doel elkaar op te geilen, wel diepe sensuele verbondenheid … Hoewel van het een het ander kan komen natuurlijk. Beiden naakt, één partner ligt op de rug. Voor wie een afgesloten terras of tuintje heeft: deze is heerlijk met de zonnestralen op je huid! Terwijl één van jullie op de rug ligt, knielt de andere ernaast met één hand op zijn partners hart en de andere op het geslachtsorgaan. Je handpalmen naar beneden gericht. Je geeft een zachte, constante druk die je toelaat het ritme van het hart te voelen. Kijk elkaar aan en laat op een natuurlijke, niet-geforceerde manier beide ademhalingen synchroon lopen. Minstens tien minuten houd je dit vol. Ga dan rustig boven op hem liggen voor een buik-buikomhelzing, zeg maar. Probeer je ademhaling op hetzelfde ritme te houden. Daarna keer je de rollen om.

En ja, natuurlijk voelt het best eng en lacherig in het begin, maar na enkele minuten ben je er helemaal mee weg. Je stapt ‘uit je hoofd’ en laat je lichaam met zijn rustige ademhaling the lead nemen. Want ons hart en onze genitaliën zijn de meest kwetsbare delen van ons lichaam. Door ze letterlijk ‘in de handen’ van onze partner te leggen, geef je je helemaal aan hem over. Ik beloof je, je weet niet wat je voelt!

P.S. Mocht er lichamelijke reactie/opwinding ontstaan tijdens deze oefening, doe gewoon verder. Indien gewenst, kan je na afloop natuurlijk wel gebruikmaken van deze prettige ‘bijwerking’ .

Geniet van een warme en liefdevolle zomer en speel met elkaar. Want zoals met alle mooie dingen heeft ook de liefde brandstof en onderhoud nodig.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer