Jeremy Thomas via Unsplash

Exclusief voor abonnees

SOS Goedele: "Waarom masturbeert mijn puber nog niet?"

Elke week geeft seksuologe Goedele Liekens in NINA een antwoord op jullie vragen. Zelf een vraag voor Goedele? Stuur ze naar info@nina.be.

«Mijn zoon van 14 is nog niet begonnen met masturberen. Zijn papa heeft het er met hem over gehad, hij is er nog totaal niet mee bezig. Wat is zo’n beetje de ‘normale’ leeftijd waarop dat ontwikkelt bij jongens en meisjes? En als het zover is, bewaren we dan liefst zijn privacy of heeft het zin om er toch over te babbelen?» Katja (45)

Heerlijk dat jij je zorgen maakt over het níét masturberen van je zoon. Het is nog niet zo lang geleden dat ik verontruste brieven kreeg van ouders over het tegenovergestelde: ‘Help mijn kind masturbeert’ … Masturberen doen we vaak al van jongs af aan, op peuterleeftijd. Die ukken gaan natuurlijk niet doelbewust op zoek naar een orgasme, maar ze ontdekken gewoonlijk toevallig hoe lekker het voelt om bijvoorbeeld op hun knuffelbeer of hoofdkussen te ‘rijden’. 

Of ze appreciëren het gevoel van op een trapleuning te glijden, heen en weer op hun loopfietsje te schommelen of simpelweg met hun handje te friemelen aan hun geslachtsorganen. Vergelijk het met duimzuigen of een fopspeen; het geeft hen een lustgevoel waar ze gaandeweg bewust naar op zoek gaan. Het is belangrijk om daar tactvol en niet afkeurend op te reageren. Dit valt onder de gewone verkenning van hun lichaam, niks mis mee. De enige nodige ‘correctie’ is aan te geven dat dat in de privésfeer hoort en niet in het openbaar, zoals in een winkel of op oma’s schoot.

Het masturberen van een tiener gaat een stap verder. Hier is het een doelbewust zoeken naar seksueel genot met als uiteindelijk doel een orgasme. Gelukkig denkt niemand tegenwoordig nog dat masturberen ongezond is, op een seksuele afwijking wijst of een normale (seksuele) relatie in de weg zou staan. Het is een ontdekkingstocht die bij de normale seksuele ontwikkeling hoort. Ideaal om vertrouwd te raken met je eigen lichaam en zijn seksuele responsen. Maar we moeten de zaak ook niet omdraaien: niets móét, alles mag. Cijfers geven aan dat ongeveer zeventig procent van de 14-15-jarige jongens zichzelf bevredigt. Dat betekent dat bijna een op de drie van die pubers (nog) niet aan soloseks doet. Bij meisjes zijn de cijfers trouwens net omgekeerd; een op de drie van de 14-15-jarigen zegt het wél te doen, terwijl twee derde er niet aan toe is. Als hij er later aan begint, hoef je je dus geen zorgen te maken. Zolang hij er geen behoefte aan heeft, doet ie het niet. Simpel. De hormonale ontwikkeling van puberende jongens – en meisjes – loopt heel verschillend. Dat zie je meteen als je een groep leeftijdsgenoten bekijkt; de ene is een boomlang meneertje met zware stem, zijn beste vriend een jongetje dat nog met autootjes speelt.

• Over je vraag over privacy kunnen we kort zijn: uiteraard heeft hij daar recht op. Niemand is verplicht om zijn intieme seksuele daden met een ander te bespreken. Ook niet met zijn ouders. Het ene gezin is daar wat vlotter in, de ene persoon wat opener dan de andere. Praten over seks is goed, maar respecteer elkaars grenzen.

• Als het veilig gebeurt, niet met voorwerpen of producten die de geslachtsorganen kunnen kwetsen dus, is er niets om je zorgen over te maken. Papa kan met een grappig verhaal over zijn eigen tienergedrag of dat van een vroeger speelkameraadje stille hints geven over de gênante en gevaarlijke toestanden die kunnen ontstaan.

• Sommige situaties zijn ongeschikt om jezelf te bevredigen, dat is een belangrijke boodschap. Daar vallen ook plekken onder waar ‘gedwongen getuigen’ kunnen passeren. Schooltoiletten. Het strand. Je kamer met de deur open. No go.

Te veel masturberen komt zelden voor. Ontluikende pubers kunnen periodes hebben waarop ze dagelijks of zelfs meermaals per dag aan het voorhuidjoggen slaan. Alleen als die periode blijft duren en het masturberen dwangmatig wordt, moet je ingrijpen en met een professional gaan praten. Zondert hij of zij zich af van de buitenwereld? Zijn er andere spanningen die hier seksueel worden ‘ontladen’? Masturberen tot de huid rood en geïriteerd wordt …

• Het is niet ongewoon dat kinderen en pubers seksuele ervaringen met zijn tweeën delen. Ongeveer de helft van de jongens heeft ooit gemasturbeerd samen met een of meerdere kameraden. Ieder voor zich of elkaar een ‘handje helpend’. Dat hoort bij het ontdekken van eigen en andermans lichaam en heeft in deze fase niets met homoseksualiteit te maken.

Zolang hij er geen behoefte aan heeft, doet ie het niet. Simpel

6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Fons Billen

    heeft zich misschien al zot gerukt of laten rukken .vroeger hadden we ne zakdoek nu bestaat er keukenrol , in Begijnenedijk misschien nog niet .

  • Luc Cleynhens

    Ze zal het anders wel voordoen hoor !!!!!

Lees meer