Shutterstock

Exclusief voor abonnees

Tips om succesvol én veilig online te daten

Op zoek naar de prins op het witte paard? Voor die queeste vertrouwen we voor het eerst meer op het internet dan op onze vriendenkring. Maar met die populariteit komen ook extra risico’s. “Omdat steeds meer singles er gebruik van maken, vinden ook steeds meer mensen met slechte bedoelingen hun weg naar datingapps.” 

Volgens een onderzoek van de universiteit van Stanford leggen we onze amoureuze toekomst steeds vaker in de handen van het internet. Meer bepaald wordt een eerste date veelal online gemaakt. “Het internet biedt de snelste en meest efficiënte manier om véél mensen te ontmoeten. Dan is de kans groot dat daar een match tussen zit”, verklaart klinisch psycholoog-seksuoloog en relatietherapeut Chloé De Bie. 

Ook communicatiewetenschapper Elisabeth Timmermans - die al sinds 2013 onderzoekt hoe sociale media ons liefdesleven beïnvloeden en het boek ‘Liefde in tijden van Tinder’ heeft geschreven - is niet verrast dat daten via het internet ondertussen sociaal aanvaard is. “Er zijn nog maar amper verschillen tussen iemand online en offline leren kennen. Stel dat je deze zomer een knappe man ontmoet op een festival en samen een leuke avond beleeft, dan ga je achteraf allebei naar huis. En wat dan? Dan stuur je een vriendschapsverzoek op sociale media en begin je te chatten”, zo legt ze uit. “Of je nu iemand ontmoet op zo’n festival of via Tinder: in beide gevallen is er een sterke integratie van de online wereld. Het is heel normaal dat ons liefdesleven mee evolueert met de maatschappij, die steeds meer verweven is met technologie.” 

Vreemd is die evolutie dus niet. Maar of het de zoektocht naar een partner ook gemakkelijker maakt? Dat lijkt jammer genoeg niet het geval. De Bie: “Die populariteit heeft ook een nadeel: de keuze kan te groot worden, zoals een menukaart op restaurant met 100 gerechten. Dan ga je langer wachten met beslissen.” Met andere woorden, hoe meer vissen in de zee, hoe moeilijker het wordt om te kiezen. 

Er bestaan dan ook geen gouden tips om via datingapps de perfecte partner aan de haak te slaan. “Wel zijn er basistips die kunnen helpen om je profiel te verbeteren”, stelt Timmermans. “Het algoritme van Tinder werkt immers als volgt: wie zelden likes krijgt, heeft een onbegeerd profiel en zal weinig matches scoren.” Gelukkig zijn er volgens de onderzoeker wél kleine dingen waar je rekening mee kunt houden om meer likes te krijgen. 

Foto’s

Timmermans: “Bij apps als Tinder kan je niet matchen op basis van vragenlijsten die je invult. Het gevolg: we gaan des te meer af op het uiterlijk en hechten veel belang aan de foto’s. Daarom is het geen goed idee om op elke foto een zonnebril te dragen, want dan denken mensen dat je iets te verbergen hebt.”

De expert raadt voorts aan om informatie te verstoppen in je foto’s. “Toon wat je hobby’s zijn of laat een plek zien waar je graag vertoeft. Zulke foto’s vertellen veel meer dan een typische badkamerselfie.” 

Is het een goed idee om je foto’s te bewerken met filters en Photoshop, in de hoop op meer matches? “Dat hangt af van wat je wil bereiken. Wil je zo veel mogelijk matches om je ego te strelen? Go for it. Maar wie echt op zoek is naar de man of vrouw van z’n leven, denkt er beter twee keer over na. Wanneer je niet lijkt op je foto, kan je date immers teleurgesteld zijn en je op een brute manier afwijzen. Dat kan heel pijnlijk zijn. Als je die confrontatie te erg vindt, is het beter om online eerlijk en authentiek te zijn. Dan heb je misschien minder matches, maar dan ben je tenminste zeker dat die mensen wel echt geïnteresseerd zijn in jou.” 

Biografie

Voor wie er nog aan twijfelt: biografieën hebben effectief een meerwaarde. Zeker voor mannen valt er iets bij te winnen. “Mijn onderzoeken hebben aangetoond dat als vrouwen tijdens het swipen iemand tegenkomen die ze aantrekkelijk vinden, ze verder zullen klikken. Ze gaan kijken naar de andere foto’s én lezen wel degelijk de biografie.”

Weet je niet goed wat te schrijven? Probeer dan origineel uit de hoek te komen en vertel iets over jezelf. “Ben je gek op ‘Star Wars’ of speel je graag videogames? Dan kan je dat vermelden. Een andere optie is een vraag stellen. Op die manier is de stap om een gesprek aan te knopen kleiner. De andere moet immers niet meer starten met een flauwe openingszin, maar kan simpelweg een antwoord geven op je vraag.” 

Nog een tip van Timmermans: schrijf in je biografie wat je wil doen tijdens de eerste date. “Ga je pannenkoeken bakken, samen biljarten of naar een museum? Door te tonen dat je een concreet plan hebt, zal het makkelijker worden om effectief af te spreken.” 

Date-moe

Want daar knelt het schoentje. Likes en matches verzamelen is niet zo moeilijk. Een gesprek starten én gaande houden is dat wel. Laat staan afspreken in real life. “Mensen die al lang een partner hebben, denken misschien dat online daten gemakkelijk is. Dat klopt niet. Steeds meer singles worden date-moe omdat het lang niet zo simpel is als het lijkt”, meent Timmermans. “Online daten kan best frustrerend zijn. Zakt de moed je langzaam maar zeker in de schoenen? Weet dan dat veel mensen wel degelijk hun lief zijn tegengekomen op die online kanalen. Met de juiste persoon op het juiste moment kan er iets moois uitbloeien.”

Experimenteer met verschillende apps

Toegegeven: het kan eventjes duren vooraleer je de juiste persoon tegenkomt. Heel wat casanova’s gebruiken Tinder en co. namelijk voor casual seks. Ben je die versierders grondig beu? Dan kan het lonen om te experimenteren met verschillende apps en sites. “Tinder is de meest populaire app. Dat wil zeggen dat veel gebruikers andere motieven kunnen hebben dan jij. Wil je meer duidelijkheid? Dan kan je kiezen voor apps die minder bekend zijn zoals OKCupid. Hierbij moet je aangeven naar wat je op zoek bent. Een relatie, een onenightstand, een polyamoureuze romance? Zo weet je tenminste wat de andere verwacht. Nog een voorbeeld is The Inner Circle. Deze app is heel exclusief, maar jammer genoeg moet je uitgenodigd worden om een account aan te maken. Criteria zijn onder meer het werk dat je doet, je opleiding en het uiterlijk.”

Let op je privacy

Nog een nadeel van populaire apps als Tinder is het gebrek aan privacy. “Ik ken mensen die iemand naar links swipen en vervolgens tóch nog benaderd worden door die persoon via andere socialemediaplatformen als LinkedIn, Twitter of Instagram. Tinder mag dan alleen je voornaam tonen, het is wel gelinkt met Facebook. Als je beroep op je Facebookprofiel staat, is dat dus ook zichtbaar. Door je naam en job te combineren, kunnen mensen je heel gemakkelijk opzoeken op Google”, zo waarschuwt Timmermans. “Daar moet je niet bang voor zijn. Het is niet zo dat er geregeld iets misloopt, alleen in de uitzonderlijke, extreme gevallen." 

“Veel mensen weten bovendien niet dat gratis datingapps je gegevens doorverkopen, bijvoorbeeld aan adverteerders. Zo bestaan er sites waar je 5 dollar moet betalen, vervolgens kan je 3 namen intypen om te checken of ze Tinder gebruiken. Om maar te zeggen dat de app niet altijd correct omgaat met je gegevens.”

Pas op voor romance scams

Is het gelukt om een datum te prikken voor een eerste date? Best spannend, want uiteindelijk ga je toch op stap met een vreemde. “Stel op voorhand zo veel vragen als je wil aan je potentiële partner. Uiteindelijk wil je toch een beetje weten met wie je afspreekt”, aldus Timmermans. 

Het is ook normaal dat je op je hoede bent. “Omdat steeds meer singles er gebruik van maken, vinden ook steeds meer mensen met slechte bedoelingen hun weg naar datingapps.” Timmermans verwijst daarmee naar romance scams. “Dat zijn mensen die doelbewust op zoek gaan naar gemakkelijke slachtoffers. Denk aan mensen met een handicap, oudere mensen die niet vertrouwd zijn met technologische snufjes, onzekere of eenzame mensen, mensen die net een scheiding achter de rug hebben en kwetsbaar zijn. Kortom, mensen die op zoek zijn naar liefde en bevestiging. Dat krijgen ze dan ook van zo’n romance scammer. Die stuurt veel berichtjes, durft zelfs te bellen en overlaadt de andere met cadeaus. Op die manier proberen ze een sterke band op te bouwen en het vertrouwen in te winnen. Als ze merken dat ze daarin geslaagd zijn, zullen de valse charmeurs geld proberen af te troggelen. Ze zeggen bijvoorbeeld dat hun laptop gestolen is en vragen om geld over te schrijven. Als dat gebeurt, en de slachtoffers niet veel later doorhebben dat het gaat om een romance scam, schamen ze zich enorm. Ze durven er niet over te praten uit schrik voor reacties. Het blijft dus een taboe. Omdat er niet over gebabbeld wordt, kunnen de scammers hun praktijken verder zetten en zie je dat het aantal sterk is toegenomen. Er moet dus dringend meer bewustwording over het onderwerp gecreëerd worden.” 

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer