Thinkstock

Trend: jonge koppeltjes verloven zich weer massaal

85 procent van de jongeren wil ooit trouwen en tegenwoordig verloven jonge koppeltjes zich weer massaal, het liefst met alles erop en eraan. "Een meerderheid van de twintigers verlangt weer naar een huwelijk, een huis en kinderen, als een soort houvast", zeggen experts in Het Laatste Nieuws. "Maar het is vooral de romantiek die telt."

Nooit eerder stapten zo weinig koppels in het huwelijksbootje als dit jaar, zo blijkt uit officiële cijfers. Toch lijkt een kentering in zicht, nu bijna alle jongeren aangeeft ooi te willen trouwen. Volgens relatietherapeute Rika Ponnet willen twintigers het nu beter doen dan hun ouders, hun relatie vaak uitdraaide op een echtscheiding. In tijden van crisis zijn jongeren ook vaker op zoek naar een stabiele relatie.

Moet romantisch zijn
"Er zijn inderdaad opnieuw meer koppeltjes die zich officieel verloven met het oog op een huwelijk", stelt Marleen Hoefkens van bruidsmagazine 'For Lovers' vast.  "Komend weekend vindt in Antwerpen onze trouwbeurs plaats en elk jaar wordt de aandacht voor alles wat met de aanloop tot het trouwfeest te maken heeft groter. De romantiek viert weer helemaal hoogtij. Al zijn er ook verschillen met vroeger. Toen was het hele verlovingsproces iets voor prille twintigers, nu zie je ook koppels van 35 of 40 jaar die zich nog verloven. En dat mag best met alles erop en eraan."

Goedkope ringen
Ook de juweliers bevestigen de trend. Zij zien de verkoop van verlovingsringen duidelijk heropleven. "We spreken van een stijging van 10 tot 20 procent", zegt Greta De Cauwer van de gelijknamige zaak uit Sint-Niklaas. " De prijs is ook belangrijk. Koppeltjes schrikken vaak als zij horen dat je al voor 50 euro een mooie ring kan kopen. Je hoeft dus geen fortuin meer te spenderen aan een verlovingsring. En wie wat meer besteedt, komt niet zelden een jaar later terug om het juweel te laten oppoetsen en hem te recycleren als bruidsring, waarin wij dan de nieuwe trouwdata graveren."

Lees meer