Actrice Emma Watson zegt dat ze in een ‘zelf-partnerschap’ zit.
BRUNO PRESS Actrice Emma Watson zegt dat ze in een ‘zelf-partnerschap’ zit.

Exclusief voor abonnees

Van Emma Watson tot Lizzo: sterke vrouwen zijn tegenwoordig happy single

De realiteit: er lopen steeds meer singles rond op deze aardbol. Jammer genoeg óók de realiteit: zij krijgen nog geregeld een meewarige blik toegeworpen. “Ocharme, ooit kom je wel de man of vrouw van je leven tegen”, klinkt het dan troostend. Een kromme redenering, vinden experts en sterren als Emma Watson en Lizzo. Hoog tijd om het cliché rond het zogezegde zielige vrijgezellenbestaan in de vuilbak te kieperen. “Als het over geluk gaat, denken mensen dat er snelwegen naartoe bestaan.”

Zowat alle kinderen zijn opgegroeid met sprookjes, waarin een meisje haar prins op het witte paard tegenkwam en ze nog lang en gelukkig leefden. Slaagde je daar niet in? Dan werd je een eenzame oude vrijster, die thuis waarschijnlijk een heleboel katten heeft rondlopen. Het is een gigantisch uitvergroot stereotype, maar eentje die wel leeft bij veel mensen. 

Zelf-partnerschap

Ook actrice Emma Watson kan er zich in vinden. “Ik heb nooit echt geloofd in dat hele ‘happy single’-verhaal. Voor mij was het net dat: een verhaaltje”, zegt ze in de Britse Vogue. In het interview vertelt de ster uit de ‘Harry Potter’-films dat ze binnenkort 30 wordt en het daar best moeilijk mee heeft gehad. “Als je nog geen huis hebt gebouwd, nog niet getrouwd bent, nog geen baby hebt en je wordt dertig ... Dat zorgt voor ongelofelijk veel stress”, geeft ze toe. “Het heeft lang geduurd, maar nu ben ik echt gelukkig dat ik single ben. Ik noem het zelf-partnerschap.”

Emma Watson is lang niet de enige die zich publiekelijk uit als happy single. Ook Selena Gomez - die nota bene toch bekend staat om haar zeemzoeterige popliedjes - schreeuwt van de daken dat ze supergelukkig is sinds ze twee jaar geleden uit elkaar ging met Justin Bieber. 

Nog zo’n voorbeeld: Ariana Grande. Haar breuk met Pete Davidson werd breed uitgesmeerd in de media, en toch kijkt ze er positief op terug. “De periode na de break-up was emotioneel, maar ook productief en wild en fantastisch tof.” En dan heb je nog Lizzo - een rijzende ster in het muziekwereldje - die luidkeels in haar nummers zingt dat single zijn dik oké is. “Yeah, I’m my own soulmate. No, I’m never lonely. I know I’m a queen but I don’t need no crown. Look up in the mirror like damn she the one.

Singles’ Day

Dat er langzaam maar zeker anders gekeken wordt naar alleenstaanden, blijkt ook uit Singles’ Day. Het concept werd begin jaren 90 in het leven geroepen door vier alleenstaande Chinese vrienden en de datum werd zorgvuldig geprikt op 11 november, met vier eentjes in de datum als verwijzing naar de vier single grondleggers. Wat begon als een ludiek idee, groeide uit tot een heuse feestdag in China, en na verloop van tijd werd het ook geïntroduceerd in de rest van de wereld. 

Singles’ Day is ondertussen zelfs overgewaaid naar onze contreien. Veel online winkels spelen daar gretig op in door kortingen te geven, maar de vraag blijft of de feestdag ook echt gevierd wordt. Een ding is zeker: het brengt niet evenveel teweeg als valentijn. Hoe je het ook draait of keert, veel mensen geloven nog steeds dat een relatie de norm is. Of meer zelfs: dat alleenstaanden allemaal naarstig zoekende zijn naar het dekseltje dat op hun potje past (of vice versa). Dat is volgens seksuoloog Wim Slabbinck te wijten aan ingebakken geluksmythes. “Laten we hopen dat veel relaties leiden tot geluk, maar een garantie daartoe krijg je nooit. Als het over geluk gaat, denken mensen dat er snelwegen naartoe bestaan. Een partner, kinderen of goedbetaalde job: de overtuiging dat bepaalde gebeurtenissen in ons leven ons geluk bepalen, leeft enorm. Ten onrechte.”

“Omdat dat de boodschap is die we dagelijks ingelepeld krijgen”, vult communicatiewetenschapper Elisabeth Timmermans aan. “Dat is het zogenoemde Bridget Jones-effect: uit analyse van populaire televisieseries en films bleek dat vooral de single vrouw er bekaaid afkomt. Zo’n 70% van de gesprekken die de fictieve single ladies op de buis voeren, gaan namelijk over relaties, liefdesverdriet, onbeantwoorde vlinders... Op basis van dergelijke sitcoms lijkt de amoureuze relatie echt van levens- en reputatiebelang: want wie er geen heeft, wordt geportretteerd als alleen, zielig en wanhopig op zoek. Zelfs ‘Sex and the City’ maakt er zich schuldig aan: de 4 vrouwelijke happy singles settelen zich in de slotaflevering allemaal met de man van hun dromen.”

Shortcut naar geluk

Man of vrouw: ook als single kan het leven je toelachen, klinkt het bij Slabbinck. Hoewel er dus geen shortcut blijkt te bestaan naar geluk, heb je wel degelijk heel wat zelf in handen. “Om je draai te kunnen vinden in de maatschappij moet je vooral je eigen zin kunnen doen. Maar dan moet je wel weten wat die ‘eigen zin’ is: zelfontplooiing is een behoefte die hoog op het prioriteitenlijstje staat van de single. Je hebt een zee van tijd en een arsenaal aan mogelijkheden, maar als je geen idee hebt hoe die in te vullen, loeren eenzaamheid en ontevredenheid om de hoek.”

Gelukkig slaagt een groot deel van de singles er vandaag de dag al in om die zelfontplooiing te vinden, benadrukt hij. Dat 1 per definitie het eenzaamste getal is, klopt volgens hem niet. “Integendeel: diverse studies wijzen uit dat singles naast geëngageerder ook gewoon socialer zijn: ze gaan vaker op restaurant, doen meer vrijwilligerswerk, hebben meer hobby’s, bezoeken meer publieke evenementen en investeren doorgaans meer tijd in hun vrienden en familie.” 

Joeri Van den Bergh, oprichter van onderzoeks- en adviesbureau InSites Consulting, treedt hem daarin bij: “De universiteit van Tilburg ontdekte dat vrijgezelle mannen per maand gemiddeld 14 keer vriendschappelijke contacten hebben, terwijl dat voor mannen in een relatie op de helft strandt.”

Op het vlak van zelfontplooiing haalt hij de term ‘otherhood’ aan. “Schrijfster Melanie Notkin – zowat het boegbeeld van vrouwen die bewust kinderloos blijven – kwam hiermee op de proppen. Daarmee onderstreept ze dat vrouw zijn heel wat meer kan inhouden dan de klassieke definitie: de vrouw die geschapen werd om kinderen te baren en groot te brengen. Oneerbiedig en totaal voorbijgestreefd: vandaag zien we dat heel wat vrouwen gestalte geven aan die otherhood door voorrang te geven aan hun eigen keuzes. Carrière maken, de wereld zien, een zaak uit de grond stampen ... En bewust geen relatie aangaan hoort daar ook bij.”

Lees ook binnen HLN+:

Waarom houdt de ene relatie stand en dooft de andere binnen korte tijd uit? Experts zoeken het antwoord

Gents bedrijf stuurt 60 singles samen op weekend: ‘Blind Getrouwd’ zonder camera’s

Onderschat vooral niet het belang van seks in je relatie: “Hoe langer zonder seks, hoe minder zin je hebt”

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer