Thinkstock

Vrouwen dikker dan vroeger omdat poetsen makkelijker is

De vrouwen van vandaag hebben een taille die gemiddeld 15 centimeter groter is dan 60 jaar geleden. De oorzaak? Door de moderne technieken in het huishouden verbranden hedendaagse vrouwen 1.000 calorieën minder dan hun seksegenoten in de jaren '50.

Door de uitputtende handenarbeid bij het kuisen, wassen en vegen hadden vrouwen in de jaren '50 gemiddeld een taille van 71 centimeter. Vandaag is het gemiddelde 86,4 centimeter.

Wasmachine
Dat blijkt uit een Britse studie waarbij 8.000 mannen en vrouwen ondervraagd werden over hun taille, calorie-opname en levensstijl. Die resultaten werden vergelijken met statistieken uit 1952.

Vooral de moderne technieken worden daarvoor verantwoordelijk gehouden. "In de jaren '50 hadden de meeste vrouwen niet eens een wasmachine", zegt dr. Ros Altmann van Sage, die de enquête uitvoerde. "Ze hadden ook geen dekbed, dus het opmaken van een bed was fysiek veel zwaarder", meent ze.

Auto
Maar ook naast het huishouden waren vrouwen vroeger veel actiever. Zo hadden ze bijvoorbeeld geen auto en moesten ze overal te voet naartoe. De vrouwen van vandaag daarentegen hebben een sedentaire levensstijl, aangezien velen voltijds werken en de hele dag aan een bureau zitten. "Met het drukke schema moeten we echt zoeken naar tijd om te bewegen, in tegenstelling tot vroeger", bevestigt Altmann.

Een andere reden voor de stijging zijn de veranderde voedingsgewoontes. In de jaren '50 aten vrouwen minder en bestond er haast geen junkfood. Zo namen zij gemiddeld 1.818 calorieën per dag op, terwijl het vandaag al snel om 2.178 calorieën gaat. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 2.000 calorieën.

Al deze veranderingen leiden bij veel vrouwen tot overgewicht. "Hoewel obesitas zowel mannen en vrouwen treft, zijn de cijfers voor vrouwen hoger. Dat is deels ook door de toename van het gewicht tijdens de zwangerschap", zegt Tam Fry van het Britse National Obesity Forum. De laatste cijfers tonen dat 23,9 procent van de vrouwen met overgewicht kampt, ten opzichte van 22,1 procent van de mannen.

Pensioen
Ten slotte bleek uit de enquête ook een verandering in levensverwachting en attitudes ten opzichte van het pensioen. Mannen die in de jaren '50 op 65-jarige leeftijd met pensioen gingen, hadden nog 12,1 jaar te leven. Voor vrouwen ging het om 15,5 jaar. Het pensioen werd dan ook vooral gezien als een kans om te rusten en te ontspannen.

Vandaag ligt de levensverwachtig voor 65-jarigen op 21,7 jaar voor mannen en op 24,2 jaar voor vrouwen. Daardoor wordt het pensioen vandaag vooral gezien als een nieuw begin.

Lees meer