screenshot A Single Man

Vrouwen willen een man die rookt en drinkt voor onenightstand

Het cliché wil dat vrouwen op bad boys vallen, en dat brave mannen minder kans maken. Dat klopt als het op onenightstands aankomt, vooral een sigaret en een glas alcohol vinden vrouwen aantrekkelijk in de hand van een man. Maar een relatie met zo'n 'fout type' hoeft dan weer niet. Dat blijkt uit een onderzoek van Eveline Vincke, communicatiewetenschapper aan de UGent.

Niet je intelligentie, gevoel voor humor of je banksaldo vinden vrouwen belangrijke eigenschappen als ze hun ideale bedpartner omschrijven. Uit het 'The Young Male Cigarette and Alcohol Syndrome' onderzoek van Eveline Vincke blijkt namelijk dat dames een zwak hebben voor mannen die roken en drinken. Althans als het gaat om kortstondige seksrelaties, een lange relatie willen vrouwen er doorgaans niet mee.

Mannen die roken en drinken zijn meer open
Vincke vroeg voor het onderzoek 239 Belgische vrouwen tussen 17 en 30 jaar om profielen van mannen te lezen, waarin stond beschreven hoeveel ze roken en drinken. Daarna werd hen onder meer gevraagd om aan te geven met wie van de heren ze onenightstand zouden willen en met wie een lange relatie. De lustig rokende en drinkende mannen werden een stuk aantrekkelijker bevonden voor kortstondige relaties, omdat dames hen meer als open beschouwden. Vooral alcohol bleek daarbij een belangrijke factor.

Rokers zijn uit op onenightstands
Dat bleek ook daadwerkelijk te kloppen toen Eveline vervolgens 171 mannen ondervroeg. Mannen die roken en drinken hebben al meer bedpartners gehad en ze zijn minder gebonden. Vooral rokers blijken meer uit te zijn op met iemand in de koffer te duiken voor één nacht, dan de niet-rokers.

Voordelen verbonden aan roken en drinken
Vincke onderzocht dit fenomeen, omdat uit eerdere studies bleek dat jongeren wel degelijk op de hoogte zijn van de gezondheidsrisico's van roken en drinken, maar ze dit toch blijven doen. "Dit deed ons vermoeden dat er bepaalde voordelen verbonden zijn aan roken en drinken, die belangrijker bevonden worden dan de fysieke gevaren," aldus Vincke. Wel besluit ze dat er nog meer onderzoek nodig is naar het fenomeen, en dat conclusies voorlopig nog voorbarig zijn.

Lees meer