Thinkstock

Wat vrouw meer kwetst dan affaire: verliefdheid

Een vrouw vindt het minder erg dat haar man een scheve schaats rijdt dan dat hij verliefd wordt op een andere vrouw, dat blijkt uit een recente Amerikaanse rondvraag. Mannen vinden seksuele ontrouw veel erger, evolutionaire psychologen verklaren dit fenomeen.

Een studie die in het magazine Evolutionary Psychologie verscheen, bevroeg 477 volwassen mannen en vrouwen. Ze werden bevraagd over verschillende scenario's van emotionele en seksuele ontrouw en wat hen het meest zou kwetsen. Daaruit blijkt dat vrouwen het diepst geraakt worden door emotionele ontrouw, ze vinden het minder erg wanneer hun partner met iemand anders in bed dook. Een man daarentegen wordt meer gekwetst door een seksuele affaire.

Twee derde van de vrouwen zegt dat het pijnlijker is waneer hun echtgenoot een emotionele band krijgt met een concurrente dan waneer hij een onenightstand heeft die enkel om seks draait. Slechts een derde van de mannen denkt er zo over. 80 procent van de dames zegt dat ze jaloerser zijn wanneer hun partner op iemand anders verliefd wordt dan wanneer hij een seksueel zou experimenteren met een andere vrouw. De helft van de heren vindt het idee dat hun partner het bed heeft gedeeld met iemand anders een groter probleem.

Een derde van de vrouwen zegt dat ze meer gekwetst zouden zijn wanneer hun partner op seksueel vlak nog denkt aan een voormalige geliefde dan wanneer ze nog steeds een emotionele band hebben met hun oude vlam. Bij mannen was weer het omgekeerde waar, zij vinden seksuele interesse in een ex pijnlijker.

Onderzoeker professor Gary Brase verklaart dit fenomeen: "Dit onderzoek levert wel geen bewijs dat daadwerkelijk mannen anders reageren op ontrouw, het werkt enkel op basis van hun eigen getuigenissen. Evolutionaire psychologen geloven dat dit komt doordat mannen die nooit zeker van het vaderschap zijn. Ze zijn nooit helemaal zeker dat hun kroost hun genen draagt. Dit maakt hen gevoeliger voor seksuele ontrouw. Vrouwen maken zich zorgen over de tijd en moeite die een man in hun kind zal investeren als vader. Hierdoor zijn vrouwen gevoeliger voor emotionele ontrouw door hun partner."

Lees meer