ANP

Zo veel Belgen bezoeken elke maand een prostituee

Jaarlijks spenderen Belgen 430 miljoen euro aan prostituees. Dit komt doordat meer dan een half miljoen mannen gemiddeld 15 keer per jaar naar voornamelijk raamprostituees of privéclubs gaan. Onderzoekers van de Nationale Bank ontdekten dat illegale praktijken als drugs, prostitutie en smokkel de Belgische economie doen groeien met 1,3 miljard euro.

De Nationale Bank kreeg van Europa de opdracht de illegale economie, waaronder prostitutie, drugshandel en smokkel, van België in kaart te brengen. Vrijwillige prostitutie is niet illegaal in ons land, maar pooierschap wel. Toch heeft Eurostat, het statistisch bureau van Europa, beslist dat enkel de legale prostitutie moet meegerekend worden.

Frequentie
Om te berekenen hoeveel waarde prostitutie toevoegt aan onze economie, is de Nationale Bank van een opvallende stelling vertrokken. Namelijk dat 10 procent van de Belgische mannen tussen 18 en 65 jaar een 'hoerenloper' zou zijn. Gemiddeld zou hij 15 keer per jaar een prostituee bezoeken. Meestal kiest hij voor vrouwen die hun diensten aanbieden in een vitrine (45 procent) of in een club/bar (27 procent). Op basis van de prijs per dienst en de kosten voor de prostituee komt de Nationale Bank tot een bedrag van 305 miljoen euro. Het totale bedrag dat mannen jaarlijks achterlaten bij hun prostitutiebezoeken wordt geschat op 430 miljoen euro.

Prostitutie is niet de grootste illegale uitgavenpost van de Belgen, we geven 535 miljoen uit aan drugs als cannabis, xtc, amfetamines, cocaïne en heroïne. De Nationale Bank geeft toe dat het om ramingen gaat omdat het niet makkelijk is om deze illegale praktijken in kaart te brengen.

Moeilijke cijfers
Bronnenmateriaal daarover bestaat niet. Daarom werd er een beroep gedaan op gegevens van de politie, hulporganisaties en wetenschappelijke instituten.

Toch stellen Belgische experts deze gegevens in vraag. Professor Guido Van Hal van de Universiteit van Antwerpen bestudeerde ooit al het onderwerp en voerde een rondvraag uit bij Belgische prostituees. "Een half miljoen mannen die regelmatige klanten zijn bij hoeren, dat lijkt me aan de hoge kant."

Lees meer