thinkstock

Zoveel vriendschappen kan je maximaal onderhouden

Hoeveel beste vrienden heb jij, denk je? Is jouw antwoord meer dan vijf, dan ben je volgens antropoloog en evolutiebioloog Robin Dunbar aan het liegen. Zijn theorie luidt dat we maar maximum 5 beste vrienden en 10 goede vrienden kunnen hebben. Zijn theorie werd nu ook getest op basis van 6 miljard telefoongesprekken tussen mensen uit een anoniem Europees land, en de resultaten bevestigen Dunbars stelling.

Je mag dan wel honderd(en) virtuele vrienden hebben op sociale media, volgens antropoloog en evolutiebioloog Robin Dunbar kunnen onze hersenen maar een bepaald aantal vriendschappen aan. Concreet zijn dat maximaal 5 beste vrienden, 10 goede vrienden, 35 kennissen en 100 contacten. Meer vriendschappelijke relaties kan ons brein volgens de antropoloog niet aan. Hoe groter je brein, hoe uitgebreider je vriendengroep, aldus Dunbar.

Telefoongesprek als graadmeter

De theorie van Dunbar is niet nieuw, maar werd wel pas recent getest door 6 miljard telefoongesprekken tussen 35 miljoen mensen uit een niet nader genoemd Europees land te analyseren. De onderzoekers gingen er daarbij van uit dat je de sterkte van vriendschappen kan meten op basis van hoe vaak je elkaar belt. Zij kwamen uit bij een gemiddelde van 4,1 beste vrienden, 11 goede vrienden, 29,8 kennissen en 128,9 "contacten". Resultaten die sterk aanleunen bij de theorie van Dunbar. Tijd voor een rondje defrienden op Facebook dan maar?

Lees meer