Unsplash

Exclusief voor abonnees

SOS Goedele: 'Anders vrijen tijdens de menopauze'

Elke week geeft seksuologe Goedele Liekens in NINA een antwoord op jullie vragen. Zelf een vraag voor Goedele? Stuur ze naar info@nina.be.

«Ik ben vervroegd in de overgang. Dat heeft een enorme impact op mijn libido. Ik heb ook last van vaginale droogte. Nu moet ik met mijn man op zoek naar nieuwe manieren om geprikkeld te raken, want ik raak van niets meer opgewonden. Ik zou echt graag nog een fijn seksleven met mijn man hebben voor heel wat jaren. Kan jij me helpen bij die zoektocht?»  Lieve (42)

Steeds meer vrouwen krijgen al rond hun veertigste de eerste menopauzesymptomen. Blij dat jij doorhebt dat het hierover gaat, want die eerste klachten komen vaak met lange tussenpauzes en worden daardoor niet herkend als ‘overgangsklachten’. Tijdens de menopauze daalt de aanmaak van oestrogeen in de eierstokken geleidelijk aan om uiteindelijk stil te vallen. Met de leeftijd daalt ook de hoeveelheid testosteron, en al die hormonale veranderingen gaan niet ongemerkt voorbij. Naast de gekende opvliegers en overmatig zweten komen vaginale droogte en verminderde seksuele lust het vaakst voor. Slaapproblemen, stemmingsschommelingen, hoofdpijn en vermoeidheid vervolledigen het lijstje, en je begrijpt: dat is een nefaste cocktail voor je seksleven. Menopauze kán een crisistijd zijn voor jezelf en je relatie, maar ook crisissen hebben hun voordelen. En hun oplossingen.

• Als je erg onder die klachten lijdt, kunnen hormoonsupplementen een oplossing bieden. Je dient dan kunstmatig vrouwelijke hormonen toe, net voldoende om de klachten te doen verdwijnen of verminderen. Over de risico’s van hormoontherapie werd al veel geschreven en gediscussieerd, maar duidelijk is in elk geval dat het toedienen van oestrogenen een gunstig effect heeft op je botten en op hart- en bloedvaten. Minder last van osteoporose dus, en minder risico op overlijden door hartaandoening. Maar er worden wel meer borstkankers bij deze vrouwen gevonden. Het gaat hier om een bepaald type van borstkanker. Dat is minder kwaadaardig, maar groeit wel sneller onder invloed van de toegediende oestrogenen. Nu, doordat de kanker sneller groot wordt, wordt hij ook eerder opgemerkt door de vrouw zelf of bij onderzoeken. Er is dus geen enkel bewijs dat het toedienen van oestrogenen ook voor het ontstaan van de kanker zelf verantwoordelijk is. Uit een recent grootschalig onderzoek bij 27.000 vrouwen die 5 tot 7 jaar lang hormoonsubstitutie namen, bleek dat die vrouwen gemiddeld absoluut niet minder lang leefden dan vrouwen die dat niet namen.

Het is tijd om uit te breken en anders met elkaar om
te gaan dan het gewoontedier in je aangeeft

Goedele Liekens

• De menopauze is niet alleen ellende en je seksdrive is veel meer dan hormonen alleen! Hoewel libidoverlies een veelgehoorde klacht is, voelen veel vrouwen zich in deze levensfase juist sterker, vrijer en zelfverzekerder. Ook seksueel, ja. Tijd om uit te breken en anders met elkaar om te gaan dan het ‘gewoontedier’ in je aangeeft. Wakker je gevoelens voor elkaar en daarmee ook de lust aan door samen nieuwe dingen te ontdekken. Sommige aanrakingen voelen nu onprettig en andere maken je juist gevoeliger. Zie het als een nieuwe kans om op een andere manier te leren vrijen. Ik sprak koppels die voor het eerst hun diepste wensen en verlangens gingen delen. Moeilijk praten over seks? Lees elkaar stukjes voor uit een goed erotisch boek of bekijk een seksfilm en vertel wat je erg opwindend vond. Je leert er niet alleen veel van, het is ook een prima voorspel. ‘Goesting’ komt niet zomaar uit de lucht vallen, zeker nu niet. 

Het is normaal dat het met het ouder worden een beetje langer duurt om opgewonden te raken. Doe het eens anders. Potje glijmiddel bij de hand en rustige, intense penetraties, zoals ik in mijn column van vorige week vertelde. Of plagerig met een pluimpje langs het hele lichaam gaan om je huidhonger aan te wakkeren. Een trillend duospeeltje als zwoel extraatje? Gun jezelf je eigen sensualiteit, neem een ontspannend bad en verzorg je lichaam, trek spannende kleding of lingerie aan. Trap vooral niet in de ingebeelde val van ‘ik ben niet meer sexy nu’. Onzin! Sexy zit in je hoofd en je gedrag, niet in leeftijd noch hormonen. 

De menopauze als start voor een prachtige, nieuwe seksualiteit en sensualiteit. En misschien wel de belangrijkste tip: begin er gewoon aan, dan volgt de goesting vanzelf! Tijdens de seks maakt je lichaam het gelukshormoon dopamine aan, daardoor krijg je meer zin. Tot slot wil ik toch nog dit zeggen: een deel van de mensheid stopt in de loop der jaren langzaamaan met seks. Als beide partners daar goed mee kunnen leven, is er niks mis mee. Meestal vinden zij een andere manier om intimiteit te delen. Seksuele vrijheid betekent dat we ook die keuze respecteren, en geen enkele seksuoloog zal je zeggen dat het móét.

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • DIRK VAN DESSEL

    Een condoom met enkele druppels Tabasco besprenkelen kan wonderen doen om frigiditeit te verhelpen.

  • Johan Bongers

    95% van de artikels van Goedele zijn voor vrouwen bedoeld. Hoe seksistisch.

Lees meer