RV

Exclusief voor abonnees

SOS Goedele: Experimenteren met sexting

Elke week geeft seksuologe Goedele Liekens in NINA een antwoord op jullie vragen. Zelf een vraag voor Goedele? Stuur ze naar info@nina.be.

«Ik zou graag eens sexting uitproberen: hoe doe ik het veilig en leuk? Kan je me gidsen? En wat als je het als single doet en dus niet in de veilige omgeving van een relatie?» Lieve (34)

Pikante berichtjes of naaktfoto’s naar je partner sturen, raakt steeds meer ingeburgerd. En lang niet alleen bij naïeve pubers. Ik raad het weleens aan bij koppels met klachten over ‘geen zin’. Je kent ze wel, de ene heeft het gevoel dat hij (of zij) altijd het initiatief moet nemen of de dagelijkse sleur laat nauwelijks tijd voor (goede) seks. Tja, zin in seks komt niet zomaar uit de lucht vallen.

Je meisje teasen met een sexy foto of zwoel berichtje, terwijl zij braafjes in die saaie meeting zit ... heerlijk voorspel toch? Een suggestieve close-up van je bips met kanten sliprand die hij ziet terwijl hij in de trein zit op weg naar huis ... je seksleven kan er wel bij varen. En het hoeft niet altijd superstout. Ook lieve en opwindende tekstberichten zijn een zegen voor je relatie: vertel haar hoe je genoten hebt van jullie stoeipartij afgelopen nacht of schrijf hoe je nu wellustig aan zijn prachtige borstkas ligt te denken. Of wat je met hem zou willen doen. Een soort digitaal liefdesbriefje, mmm.

Zoals zo vaak is er ook hier een ‘andere kant’ van de medaille. Geen enkel leuk ding in het leven bestaat helemaal zonder risico’s en die zijn er hier genoeg. Je liefdevolle partner van nu kan over enkele maanden of jaren een wraakzuchtige ex zijn die je foto’s kwistig rondstrooit op het internet (uiteraard de minst flatterende). En zelfs al leven jullie sprookjesachtig lang en gelukkig samen, mobieltjes worden gestolen of doorverkocht, computers gehackt, foto’s toevallig naar het verkeerde nummer gestuurd ... Voor je het weet, sta jij in je evakostuum op het internet.

Ik raad daarom de dubbele V-veiligheid aan. 

Eén: vertrouwen is alles. Een pikante foto naar die random Tinderdate? Naar je liefje dat je pas een week geleden leren kennen hebt? Niet verstandig. 

Twee: hou het vaag. Breng nooit je gezicht of herkenbare auto/huiskamer/bankstel in beeld. Die zwoele bilrand of tepel mag, maar dan zonder gezicht. Zorg dat je altijd van krommenaas kan gebaren! Naaktfoto?!? Moi?!?

Het doel is de fantasie van de ander te prikkelen, niet te bruuskeren

Goedele Liekens

Maar daarmee zijn we er nog niet. Sexting is een kunst. Een kwestie van de juiste timing, de juiste woorden, het juiste beeld. Je bewandelt hier een dunne lijn. Je wil je partner niet bruuskeren of choqueren, wel versieren en opgeilen. Elkaars fantasie prikkelen. Past je bericht bij je persoonlijkheid? Een preuts, schuw meisje stuurt niet zomaar uit het niets dat ze ‘zijn dikke l** diep in haar mond wil nemen vanavond’, maar eerder dat ze ‘heftig naar hem verlangt’. Voorzichtige starters zijn ‘Ik draag alles in het rood vandaag, check straks maar’ of ‘Oeps, vergeten een slipje onder mijn rok aan te trekken’. Een veilige opener is ook vragen stellen zoals ‘Op welk plekje van je lichaam wil je het liefst gelikt worden?’ of ‘Wat vond je het meest opwindend aan onze laatste vrijpartij?’. Bouw het voorzichtig op en kijk hoe hij of zij reageert: digitale dirty talk kan zoals gezegd heel opwindend zijn, maar ook een afknapper. Niet iedereen is even ruimdenkend wat seks betreft. We hebben allemaal onze voorkeur. Begin dus niet met het delen van je heftigste fantasie en kijk uit met grof taalgebruik. Idem voor regelrechte dickpics, heren! Laat het aan de verbeelding over: het doel van je sexy foto is je partners fantasie te prikkelen. Té expliciete foto’s hebben zelden dat gewenste effect. Ken je partner en weet welk lichaamsdeel hem opwindt. Wees je bewust van welke suggestieve houding haar wild zal maken. Zorg dat er nog voldoende overblijft voor de ander om zelf in te vullen. Stimuleer haar om na te denken over wat je bedoelt met ‘hete dingen doen’ en je tekst wordt er alleen maar hitsiger van. ‘Ik moest aan je denken onder de douche’ is voldoende, laat hem zelf maar fantaseren over welke handelingen daarbij kwamen. Idem met foto’s: een suggestieve vinger die in je slip verdwijnt, je volle hand over de ronding van je borst, héél veel stoom en schuim in een bad. Ook foto’s van lingerie die naast je bed ligt doet het goed. Speel en plaag elkaar. En doe het veilig, zo kom je achteraf niet met spijt te zitten.

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • paul lemmens

    walchelijk als je met zulke uitspraken geld wil verdienen

  • Bernd Vaes

    Totaal ernaast. Met sexting speel je niet. Blijf van dergelijks ver weg en je voelt je echt gelukkig.

Lees meer