Unsplash

Exclusief voor abonnees

SOS Goedele: Seksleven na de borstvoeding

Elke week geeft seksuologe Goedele Liekens in NINA een antwoord op jullie vragen. Zelf een vraag voor Goedele? Stuur ze naar info@nina.be.

«Sinds we ons kind hebben, kijk ik anders naar mijn vrouw. Ze heeft heel mooi een jaar borstvoeding gegeven. Maar nu het voorbij is, zie ik haar borsten helemaal anders. Hoewel we beiden wel opnieuw zin krijgen, moet ik toch een mentale klik maken. Heb je tips om terug te keren naar hoe het vroeger was?» Gunther (38)

We weten het ondertussen allemaal: kindjes krijgen is niet meteen een oppepper voor je seksleven. Ook het geven van borstvoeding blijkt verre van lustopwekkend, vooral bij de vrouw dan. Borstvoeding verandert de hormoonhuishouding, en dat kan resulteren in vaginale droogheid en pijn bij het vrijen. De hoeveelheid oestrogeen daalt en je lustgevoeligheid staat op een laag pitje. Evolutionair perfect geregeld, want zo trekt de kersverse mama niet op vrijerspad, maar geeft ze alle tijd en energie aan de zorgbehoevende baby. Tel daarbij op: alle gekende postnatale ongemakken in die lichaamsregio, litteken­weefsel van knipjes en de gigantische ver­moeidheid na een bevalling ... en een dramatische seksscore laat zich raden. Zo’n erotisch dieptepunt na de bevalling is dus niet ongewoon en kan flink wat maanden aanhouden, ver voorbij de door artsen vooropgestelde fysieke herstelperiode van zes tot acht weken. Dat doet vermoeden dat er meer aan de hand is dan zomaar pijn en vermoeidheid.

Maar dames die menen de dans te ontspringen door een (preventieve) keizersnede, zijn er niet beter aan toe, wel integendeel. En zoals je aangeeft: ook bij mannen verandert er wat. Misschien toch eens bij de psychologie te rade gaan, meneer doktoor?

De mentale klik, je zegt het. Zeker bij een eerste baby ben je ineens niet alleen meer minnaars, maar ook ouders. Dat is een heel andere rol: veeleer verzorgend en koesterend dan opwindend of sexy. ‘Mama’ en ‘papa’, de woorden alleen al verdrijven vanuit een soort intern incestverbod de lustgevoelens. Ga elkaar dus ook nooit zo noemen, please (behalve tegen je kind dan uiteraard). Hetzelfde lot is haar borsten beschoren; die waren vóór de zwangerschap vooral een erogene zone, jouw pretplekjes. Tijdens de borstvoeding eist die kleine uk ze op en krijgen ze ook nog eens een heel andere functie. Eigenlijk staat die veranderde rol van haar borsten symbool voor de impact van jullie omgegooide leven als koppel. Zoveel emoties, massa’s tijd en energie en bergen vol liefde die jullie het eerste jaar aan die baby spendeerden, maar wat bleef er over voor elkaar? Nu is het tijd om ook weer lovers te worden! Ook de baby genaamd ‘partnerliefde’ voedt zich niet vanzelf. Het digitale tijdperk geeft een duwtje in de rug.

Haar borsten waren voor de zwangerschap jouw pretplekjes

Goedele Liekens

• Plan een romantische date. Hoe moeilijk ook, minstens om de twee weken vertrouw je de baby toe aan ouders of een babysit en gaan jullie weer als stelletje uiteten, naar de bioscoop of lekker wandelen langs het strand. Het doel is niet seks, wel leuke dingen samen doen. Zet als stok achter de deur een herinnering in je digitale agenda die jullie om de twee weken beiden op de vingers tikt. Wie heeft het lef om dan nee te zeggen? Wie vindt de relatie niet de moeite waard? En waak erover dat jullie niet alleen over jullie kind(eren) te praten!

• Loversmindfuck: ga terug in de tijd en praat over jullie avonturen van toen je nog geen ouder was. Bekijk jullie foto’s van toen, herbeleef die romantische reis, lach met dat slungelachtige huwelijksaanzoek. Vertel elkaar uitgebreid welke vrijpartij je de allerbeste vond. Maak op voorhand een Pinterestprikbord met je top tien van foto’s van destijds.

• Verleid elkaar zoals vroeger: stuur niet alleen lieve maar ook sexy berichtjes. Ja, de baby heeft vast goed geslapen, maar wat draagt die sexy mama voor lingerie vandaag? Een fotootje graag! Sexting is niet alleen voor de ontvanger opwindend, je gaat je als vrouw ook sexyer voelen en gedragen in zo’n zwoel pakje en dito houding. Opzij, zorgzame moeder, hier is de stoute stoeipoes weer (even)!

• Last but not least: haal óf de baby uit de slaapkamer óf de seks.

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Pedro Gonzalez

    Ja Hans, is die nu gek of denkt ze dat wij dat allemaal zijn?

  • Hans De Lille

    La Liekens geeft zelfs antwoordop vragen die niemand zich stelt.

Lees meer