2
thinkstock

5-free nagellak: zijn jouw lakjes veilig?

Tegenwoordig kan je de hele inhoud van je beautykabinet vervangen door een natuurlijk en milieuvriendelijk alternatief. Tenzij jouw verzameling vooral uit nagellak bestaat, want dat is en blijft chemische troep. Al zijn er tegenwoordig wel heel wat merken die moeite doen om geen schadelijke stoffen meer te gebruiken.

Tot voor kort bevatten veel nagellak formules de stoffen formaldehyde, formaldehyde resin, dibutylftalaat, tolueen en kampfer. Vijf moeilijke namen voor vijf schadelijke en zelfs giftige stoffen. Laten we die moeilijke namen even vertalen naar mensentaal:

* formaldehyde: dit ingrediënt is een conserveermiddel dat erg giftig is. Het kan leiden tot problemen met de luchtwegen en is zelfs kankerverwekkend. Omdat het een gas is, is deze stof niet aanwezig in de meeste nagellakken. Nagelverharders kunnen het echter wel bevatten.

* formaldehyde hars: deze stof zorgt dat de nagellak mooi uithardt en glanst. Net zoals formaldehyde is dit ingrediënt giftig, waardoor je er allergische reacties aan kan overhouden, zoals irritaties, zwellingen, jeuk en vochtblaren.

* dibutylftalaat: dit is een stof die er vooral voor zorgt dat nagellak niet gaat afbladderen en mooi glanst. Deze stof is binnen de Europese unie sowieso verboden. Het werd immers al gelinkt aan een verstoorde hormoonbalans, maar ook aandoeningen als kanker, geboortedefecten en onvruchtbaarheid.

* tolueen: deze stof is een verdunner die ervoor zorgt dat nagellak niet dik en stroperig is, maar makkelijk lakt en geen klonters bevat. Het ingrediënt werd al in verband gebracht met hartritmestoornissen, duizeligheid, bewusteloosheid en vermoeidheid, maar heeft ook een effect op het centraal zenuwstelsel en kan in het algemeen een zwak gevoel veroorzaken.

* kamfer: dit ingrediënt doet vooral dienst als bewaarmiddel. Wanneer de stof wordt opgenomen door het lichaam (bijvoorbeeld via de nagelriem of het nagelbed) kan het leiden tot irritaties, misselijkheid en desoriëntatie. Al bevat nagellak niet voldoende van deze stof om dit ook daadwerkelijk te veroorzaken.

Lees verder onder de foto

2
thinkstock

3-, 4- en 5-free

Tegenwoordig zijn er echter een heleboel merken die hun best doen om die ingrediënten te mijden, zonder in te boeten aan kwaliteit. Zo zijn er 3-, 4- en 5-free merken.

* 3-free: bevat geen dibutylftalaat, tolueen en formaldehyde
Merken: China Glaze, Deborah Lippmann, E.l.f., Essie, Gosh, Illamasqua, Lancome, Maybelline, NARS, N.Y.C. Colours, OPI, Orly, Rimmel London, Rituals, Sally Hansen, Sinful Colors

* 4-free: bevat geen dibutylftalaat, tolueen, formaldehyde en formaldehyde hars
Merken:Estee Lauder, Inglot, Lancôme, M.A.C. Cosmetics

* 5-free: bevat geen dibutylftalaat, tolueen, formaldehyde, formaldehyde hars en kamfer
Merken: Catrice, Chanel, Dior, Essence, Givenchy, L'oreal, Revlon, Pronails

Laten we hopen dat er snel nog een heleboel anderen hun voorbeeld volgen. Wij kruisen alvast onze - mooi gelakte - vingers.

Revlon Nail Enamel - 280 Bubbly (€ 6,49)
Essence I love Trends - The Jellys 032 Hot Jungle Fever, (€ 1,89)
Dior Vernis - Pivoine (€ 27,45)
Catrice Luxury Nudes - Hidden & Forbidden Rose (€ 2,89)
Givenchy Le Vernis - Rose Evocation (€ 23,95)

Lees meer