Mattel

Bekende activiste en astronaute krijgen eigen Barbie-versie om vrouwenrechten te vieren

Naar aanleiding van Women’s Equality Day op 26 augustus in Amerika onthulde speelgoedbedrijf Mattel twee bijzondere nieuwe poppen: burgerrechtenactiviste Rosa Parks en de eerste Amerikaanse vrouw in de ruimte Sally Ride. Dat deed het bedrijf om vrouwelijke rolmodellen te vieren.

De poppen behoren tot de Inspiring Women Series, die Mattel vorig jaar naar aanleiding van Internationale Vrouwendag lanceerde als eerbetoon aan 17 hedendaagse en historische vrouwelijke rolmodellen zoals Olympisch snowboardkampioene Chloe Kim, kunstenares en activiste Frida Kahlo en Wonder Woman-filmmaakster Patty Jenkins.

Om de Women’s Equality Day in Amerika te vieren, brachten ze twee dagen geleden twee nieuwe Barbies uit de reeks op de markt: Rosa Parks en Sally Ride. Parks werd bekend als de moeder van de burgerrechtenbeweging nadat ze weigerde haar buszitje af te staan aan een blanke man uit Alabama. Sally Ride was dan weer de eerste Amerikaanse vrouw in de ruimte.

De tekst gaat verder onder de foto.

“Meisjes hebben altijd verschillende rollen en carrières kunnen spelen met Barbies. We zijn dan ook verheugd dat we enkele échte rolmodellen in de kijker kunnen zetten om hen eraan te doen herinneren dat ze alles kunnen zijn wat ze willen”, aldus Lisa McKnight, Senior Vice President en General Manager bij Barbie.

De beslissing van het bedrijf om de reeks te maken kwam er nadat uit een wereldwijd onderzoek bleek dat 86% van de moeders zei zich zorgen te maken over het soort rolmodellen waaraan hun dochters werden blootgesteld.

Toch zijn sommige critici niet helemaal tevreden met de poppen. Volgens hen hebben ze nog altijd de onrealistische proporties van de originele Barbie. Die kritiek kreeg Mattel al vaker te horen, daarom bracht het in 2016 nog drie nieuwe soorten Barbies uit: curvy, klein en groot. Daarnaast brachten ze poppen met nieuwe huidtinten en haartexturen op de markt. De eerste Barbie die een hijab droeg, werd in 2017 geïntroduceerd en eerder dit jaar bracht Mattel nog een Barbie in een rolstoel en met prothesebeen op de markt.  

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer