3
Instagram

Ex-Victoria's Secretmodel Yfke Sturm: "Ik werd ontdekt in de Hema"

Morgen is het zover: 30 meisjes dingen dan mee naar het felbegeerde kroontje en de titel van Miss België. Niet op het podium deze keer, maar wel in de jury: Hollands topmodel Yfke Sturm, die zelf destijds ook doorbrak na een wedstrijd.

"Als ze mij destijds hadden gevraagd, had ik ook wel meegedaan hoor," lacht Yfke Sturm haar hagelwitte tanden bloot. Haar lange blonde haren lijken van het soort dat uit zichzelf altijd goed ligt, en rond haar nek heeft ze een zijden sjaaltje geknoopt. Ondanks haar goede genen had ze toch nooit echt de ambitie om model of miss te worden, vertelt ze. Al besliste het toeval daar anders over. "Ik was een jaar of vijftien, en toevallig aan het kerstshoppen met m'n moeder in de Hema, toen er plots iemand naar me toekwam van een modellenbureau en met uitnodigde op kantoor. Een paar foto's en testshoots later zat ik al op het vliegtuig naar Nice, voor een internationale modellenwedstrijd."

Werken met Heidi Klum en Tyra Banks
En die wedstrijd leverde haar meteen de eerste plaats op. Net als opdrachten van over de hele wereld. "Ik had toen een bijbaantje als krantenbezorgster. Ieder dag bracht ik de krant rond. Plots stond ik er zelf op," lacht ze. "Dus besloot ik dat het tijd was om daarmee te stoppen, en verhuisde ik naar New York." En dat legde haar geen windeieren. Van campagnes voor  Ralph Lauren, Calvin Klein en Armani tot de catwalk bij Victoria's Secret.

"Dat was echt razend spannend. De maanden voor de lingerieshow leef je echt als een kluizenaar," vertelt ze daarover. "Tot zes keer per week sporten, amper zout eten - daar zwel je namelijk van op -, steeds op tijd gaan slapen, ... " En haar collega-modellen waren niet van de minste. "Ik liep toen samen met Heidi Klum, Gisele Bündchen en Tyra Banks. Dat waren echt je grote voorbeelden, dat voelt heel onwerkelijk en is een fantastische ervaring."

Tijdens de Victoria's Secret Show liep ik samen met Heidi Klum, Gisele Bündchen en Tyra Banks. Dat is heel onwerkelijk.

Yfke Sturm
3
kos

Niemand is perfect
Momenteel doet Yfke het iets rustiger aan. "Ik heb u een zoontje van anderhalf, en dat is echt wel een prioriteit in mijn leven", glimlacht ze. "Maar daarnaast doe ik wel nog wat modellenwerk, presenteer ik voor Fox Nederland en ben ik ambassadrice van het Rode Kruis." Ook ruilde ze The Big Apple in voor Londen, nog steeds een wereldstad, maar net iets rustiger. "De ideale combinatie van Nederland en New York," noemt ze het zelf.

Of ze een raad heeft voor de toekomstige Miss België en andere dames die het willen maken in de wereld? "Blijf vooral jezelf, en wees blij met wie je bent. Niemand is perfect, dat heb ik zelf ook geleerd. Er zullen altijd modellen zijn die langer zijn, slanker zijn, mooier haar hebben of een bepaalde uitstraling. Laat je daardoor zeker niet tegenhouden, niemand is perfect!"

3
Instagram

Lees meer