2
Thinkstock

Goed nieuws: een warm bad is (bijna) hetzelfde als gaan sporten

Je weet wel dat je 's avonds beter nog een uurtje naar de sportschool trekt, maar eigenlijk lig je liever languit in een ontspannend heet bad. Klinkt herkenbaar? Dan hebben we heel goed nieuws voor jou.

Een heet bad is goed voor de gezondheid, en verbrandt zelfs evenveel energie als een wandeling van 30 minuten. Dat is de conclusie van de Loughborough na een onderzoek naar de effecten van passieve lichaamswarmte.

In de test verdeelden de wetenschappers een groep mannen in twee. De ene groep kroop een uurtje op de hometrainer, de andere lagen een uur in een bad van 40 graden. Bij beide groepen steeg de lichaamstemperatuur van de mannen met één graad. Daarna keken ze hoeveel kcal alle mannen verbrand hadden en wat het effect was op hun bloedsuikerspiegel.

Minder ontsteking
Natuurlijk verbrandden de mannen op de fiets meer kcal dan de baders, maar de wetenschappers konden wel concluderen dat een heet bad evenveel kcal verbruikt als een wandeling van 30 minuten (ongeveer 150 kcal). En nog beter: beide groepen zagen achteraf gelijkaardige effecten op hun bloedsuikerspiegel. Bij de groep met het bad piekte hun spiegel na het eten zelfs 10 procent minder dan bij de groep op de fiets.

Lees verder onder de foto

2
Thinkstock

Ook zagen de onderzoekers bij het bad een positieve invloed op de ontstekingsreactie van het lichaam. Regelmatig sporten helpt om infecties en ziektes af te weren, en nu blijkt een heet bad een gelijkaardig effect te hebben. Vooral op chronische ontstekingen, zoals die vaak aanwezig zijn bij ziektes als diabetes type II.

Bevestiging
Onderzoek naar passieve lichaamswarmte - waarbij je lichaam opgewarmd wordt door externe factoren, niet door inspanning - staat nog in zijn kinderschoenen. Maar het onderzoek van Loughborough sluit toch al mooi aan bij eerdere publicaties. Zo concludeerde een onderzoek in Finland al dat frequente sauna's het risico bij mannen op een hartaanval en een beroerte vermindert. En ook een onderzoek naar een therapie met hete baden toonde aan dat diabetespatiënten (van type II) hun suikerspiegel beter onder controle kunnen houden.

Kortom: een lekker warm bad is best gezond. Niet dat we je aanraden om alle beweging achterwege te laten, maar je hoeft je alvast niet schuldig te voelen als je jezelf een uurtje opsluit in de badkamer.

Lees meer